Γύρο τηλεφωνημάτων προς τους πολιτικούς αρχηγούς είχε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ορίστηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με θέματα το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και η συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση επιδιώκει συντεταγμένο εθνικό διάλογο και καταγραφή απόψεων, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεσή τους, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών, που είχε νωρίτερα σήμερα, με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας Ι. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του, ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ’ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. 

Πιο συγκεκριμένα
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε ήδη με τον προσωρινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, όπου την ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του να ζητήσει τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και για τα προς συζήτηση θέματα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την πρωτοβουλία του για τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών, ο οποίος κατά πληροφορίες ανταποκρίνεται θετικά για τη συμμετοχή του.

Αντίθετα, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμα, ο δεύτερος του απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. 

Γεννηματά: Δεν συμμετέχω σε συζήτηση για το ασφαλιστικό 

Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε συζήτηση για το ασφαλιστικό, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος της τηλεφώνησε πριν από λίγο, για να την ενημερώσει για την πρωτοβουλία του.

Σε αυστηρό ύφος, όπως λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και εδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.

«Θα μπορούσε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή να καταθέσεις τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ΟΚΕ ή να μας καλέσεις και να μας ενημερώσεις γι αυτές» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά.

Επίσης, διεμήνυσε ότι μπορούν να συζητηθούν τα εθνικά θέματα που αφορούν στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, τις ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας και το προσφυγικό και γι αυτά είναι έτοιμη να συμμετέχει και να συζητήσει.

Στις 12:00 του Σαββάτου το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τα κόμματα