Ψηφίστε μόνοι σας αυτά που υπογράψατε είπε ο πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα

 Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους λέγοντας ότι είναι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση που αναιρεί τη δυνατότητα για αναδιάρθρωσή του, αντίθετα με όσα δημοσίως διακηρύσσει.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προχωρά στη μείωση των αγροτικών συντάξεων και στην αύξηση των φόρων, τονίζοντας «χωρίς την ψήφο της ΝΔ, μόνο των ΑΝΕΛ».

Τον προκάλεσε να κατονομάσει τους ολιγάρχες και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά, να φέρει το νόμο. «Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και ξέρουμε όλοι ποιοι κάνουν παρέα με ποιον και ποιος στηρίζει ποιον» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ υπογράμμισε ότι «προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βρώμικο πόλεμο και πέταξε λάσπη όταν υπαινισσόταν συμμετοχή στελεχών της ΝΔ σε σκάνδαλα».

Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό ότι πηγαίνει παντού απροετοίμαστος και ότι «δεν έχει διαβάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσαν οι υπουργοί του».

«Εσείς προκαλέσατε φυγή καταθέσεων, εσείς προκαλέσατε capital controls, εσείς προκαλέσατε την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση και τώρα εξαπατάτε τους δικούς σας βουλευτές λέγοντας ότι τώρα θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και ακολούθως διάβασε το σχετικό εδάφιο της συμφωνίας με τους δανειστές όπου αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα διορίζονται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στην Παιδεία καλώντας την κυβέρνηση να ξεφύγει από τις ιδεοληψίες της. «Δεν μπορεί να ξεκινά η σχολική χρονιά με δεκάδες σχολεία κλειστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της ΝΔ: «Εμείς διαθέτουμε ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ, εκφράζουμε την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που έχει σαν κέντρο τον άνθρωπο. Εμείς πιστεύουμε στο μικρό και επιτελικό κράτος με μικρότερους φόρους».

Κλείνοντας είπε ο κ Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Προχωρήστε και ψηφίστε μόνοι σας ό,τι υπογράψατε, εμείς λέμε όχι στον κρατισμό και στις πολιτικές που προσβάλλουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι στους φόρους, όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». 

Ολόκληρη η ομιλία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο κ. Πρωθυπουργός έθεσε πάρα πολλά θέματα στη μιάμιση ώρα που μίλησε στις προγραμματικές δηλώσεις. Και θα έλεγα ότι ορθώς, γιατί έπρεπε να αναφερθεί σε όλα τα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν. Και γι’ αυτό ακριβώς, είναι και πάρα πολύ δύσκολο να απαντήσουμε σε όλα μέσα στο λίγο χρόνο. Θα προσπαθήσω, όμως, να απαντήσω.

Πριν οκτώ μήνες, κ. Τσίπρα, στις 8 Φεβρουαρίου διαβάζατε από αυτό εδώ το βήμα άλλες Προγραμματικές Δηλώσεις. Αυτές δεν είχαν καμία σχέση με τις σημερινές. Ήταν εντελώς διαφορετικές. Και γι’ αυτό ακριβώς, για να μην τις ψάχνουμε, θα τις καταθέσω, για να είναι πρόχειρες και να ξέρουν οι συνάδελφοι τι μας είχε πει ακριβώς πριν 8 μήνες ο κ. Τσίπρας, το Φεβρουάριο του 2015. Παρακαλώ για τα πρακτικά.

  Η αλήθεια είναι πως, μόλις 15 ημέρες μετά τις εκλογές, η πολιτική απάτη, που στήσατε πριν τις εκλογές με τον κ. Καμμένο, έχει αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση. Οι Προγραμματικές Δηλώσεις, που διαβάσατε και τα όσα ακούσαμε από τους υπουργούς, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας.  Δεν ανταποκρίνονται σε τίποτα από όσα λέγατε προεκλογικά, δεν περιέχουν τις βελτιώσεις που υποσχόσασταν και δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη. Διότι την ίδια ώρα κ. Πρωθυπουργέ, ατυχώς για εσάς, κατέθεσε ο υπουργός σας το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Δεν το είχατε διαβάσει; Δεν το είχατε δει; Δεν ξέρετε τι αποκαλύπτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού; Να σας πω εγώ, λοιπόν.

– Απεκάλυπτε ότι, μετά το θετικό ρυθμό ανάπτυξης που είχαμε το 2014, η χώρα επιστρέφει στην ύφεση. Και το 2015 και το 2016.

– Απεκάλυπτε ότι, μετά τη σταδιακή μείωσή της ανεργίας το 2014, τώρα διογκώνεται.

– Αποκάλυπτε ότι, μετά από 2 χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων, η οικονομία επιστρέφει και πάλι στα πρωτογενή ελλείμματα.

– Αποκάλυπτε, ακόμη, ότι οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης «βουλιάζουν» στα ελλείμματα, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφείλεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, δυστυχώς, διογκώνονται ξανά.

– Αποκάλυπτε, ταυτόχρονα, το προσχέδιο που κατετέθη χθες, ότι τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που σχεδιάζει η συγκυβέρνησή σας με τους ΑΝΕΛ, ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 62% είναι πρόσθετοι φόροι και το 38% είναι περικοπές δαπανών. Και φαίνεται ότι από τις περικοπές αυτές των δαπανών, το 75% είναι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικά επιδόματα.

– Αποκάλυπτε, τελικά, πως εσείς, όπως μας τα είπατε χθες, επενδύετε μόνο στον καιροσκοπισμό. Πολιτικός καιροσκοπισμός με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας για να διαλύσετε τη Βουλή, πολιτικός καιροσκοπισμός με το δημοψήφισμα- παρωδία για να το ερμηνεύσετε μετά όπως θέλετε, πολιτικός καιροσκοπισμός και όταν κλείσατε τις τράπεζες και βάλατε τα capital controls, πολιτικός καιροσκοπισμός όμως και τώρα που τελείωσαν οι «αντιμνημονιακές κορώνες». Πάνε οι «βάρβαροι».  Και γίνατε «μνημονιακότερος» των τροϊκανών! Θυμίζω λοιπόν, αυτό που εσείς λέγατε στις προηγούμενες ομιλίες σας. Ότι «μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο και λίγους για πολύ καιρό. Δεν μπορείς, όμως, να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα». Αλέξης Τσίπρας.

Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι «έκλεισε οριστικά τη συζήτηση για το Grexit». Έτσι μας είπε, όχι μόνο εδώ, αλλά και στην Αμερική. Η αλήθεια είναι όμως ότι εσείς ζωντανέψατε τον εφιάλτη της εξόδου από το ευρώ, με το εγκληματικό πείραμα που κάνατε, για να εκβιάσετε, με τη θεωρία των παιγνίων, την Ευρώπη.  Η αλήθεια είναι ότι οι κίνδυνοι βρίσκονται δυστυχώς μπροστά μας και αυτοί έγιναν και δημιουργήθηκαν από τη δική σας, την πρώτη διακυβέρνηση. Η αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι έρχεται για τον ελληνικό λαό πολύ βαρύς χειμώνας. Ίσως ο πιο βαρύς από όσους έχουν περάσει.   

Άρα, λοιπόν, αποδεικνύεται πως όλα όσα λέγαμε προεκλογικά, ισχύουν στο ακέραιο. Βιαστήκατε να κάνετε εκλογές, για να προλάβετε τη φοροκαταιγίδα, που εσείς αναβάλλατε για τα τέλη του χρόνου. Γιατί πολλά από αυτά έπρεπε να έχουν εισπραχθεί πιο πριν. Βιαστήκατε, για  να προλάβετε τους νέους φόρους στα νησιά μας, στους αγρότες, στους επαγγελματίες και σε αυτούς που δείχνετε ότι σας πονάνε, στα φτωχά και μεσαία και αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Να προλάβετε τις περικοπές που γνωρίζατε ότι ήταν έτοιμες για τις συντάξεις. Αποδεικνύεται, λοιπόν, σήμερα πως άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές, άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό σας είπα ότι πάθατε μετάλλαξη, όταν υπογράψατε το μνημόνιο. Εγώ προσωπικά δεν σας αναγνωρίζω. Αλλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς διαφορετικός από τον ΣΥΡΙΖΑ τον προεκλογικό.

  Από τη επομένη των εκλογών, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου,  άρχισε να  εγκαταλείπει όλα όσα λεγόντουσαν προεκλογικά.  Από τη μεθεπομένη άρχισε να βαφτίζει «πλούσιους» τους εργαζομένους με ενάμιση χιλιάρικο και «έχοντες» τους συνταξιούχους, που παίρνουν περίπου ένα χιλιάρικο. Από την ίδια εκείνη στιγμή, έπεφταν οι μάσκες και ο λογαριασμός που πήγαινε στην κάθε οικογένεια άρχισε να φουσκώνει:

Τι έγινε δηλαδή:

–Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου από το 55% στο 75% φέτος, και 100% του χρόνου.

–Αυξήθηκε στο 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση και σε σωρεία άλλων προϊόντων.

–Αυξήθηκαν κατά 30% όλοι οι συντελεστές ΦΠΑ σε αρκετά νησιά και θα αυξηθούν σε όλα τα νησιά μέχρι το τέλος του χρόνου.

-Αυξήθηκε στο διπλάσιο ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

–Αυξήθηκε κατά 30% η εισφορά αλληλεγγύης.

-Αυξήθηκε ο φόρος για τα ασφάλιστρα.

–Αυξάνεται ο φόρος στα ενοίκια.

–Αναστέλλεται προσωρινά, για κάποιο χρονικό διάστημα μας λέτε, ο ΦΠΑ 23% στα Φροντιστήρια και την Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Σας αποδείξαμε προεκλογικά ότι η επιβολή του φόρου αυτού είναι έμπνευση δική σας. Ήταν στο προεκλογικό σας κείμενο, γιατί το θεωρείτε μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης. Αν δεν το έχετε διαβάσει είναι στη σελίδα 33, θα σας το καταθέσω. Και μη μας λέτε σήμερα ότι ψάχνετε ισοδύναμα. Γιατί τώρα βλέπω πως ή πραγματικά δεν ακούσατε τις προτάσεις ή προσποιείστε ότι δεν τις ακούσατε. Γιατί οι υπεκφυγές δεν είναι λύση. Η αναστολή δηλαδή δεν είναι λύση. Το βράδυ θα ξαναμιλήσετε. Δεσμευτείτε εδώ και τώρα ότι το μέτρο αυτό δεν θα εφαρμοστεί. Απλό είναι. Δεν χρειάζεται να μας πείτε τίποτα άλλο.

Εμείς κ. Τσίπρα σας είπαμε -και το είπαμε πριν προκηρυχθούν οι εκλογές δεν ήταν προεκλογική δέσμευση- ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον ΟΓΑ και τη φορολόγηση των αγροτών- χαίρομαι που είναι εδώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- από εμάς δεν γίνονται δεκτές ως έχουν. Να το ξέρετε. Καλέσαμε και καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τους αγρότες που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Όπως οφείλετε να ακούσετε και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους μαγαζάτορες, τους επαγγελματίες, που φαίνεται τώρα από την αλαζονεία σας, δεν θέλετε ούτε να τους δείτε. Οφείλετε να ακούσετε τις γυναίκες, που βιώνουν πολύ τα προβλήματα της κάθε οικογένειας. Ιδίως μάλιστα τις πολύτεκνες, αλλά και τις μητέρες ανήλικων παιδιών, για τις οποίες πάρα πολύ ενδιαφερόσασταν, αλλά τώρα κόβετε και όλα τα επιδόματα. Αλλά και τη νέα γενιά που είδε τα όνειρά της να γίνονται κουρέλια, όνειρα τα οποία εσείς υπέρμετρα τους καλλιεργήσατε. Και βέβαια να ακούσετε και τους άνεργους, που ζητούν επενδύσεις και δουλειές. Και λένε «όχι» σε άλλα πειράματα. Όχι στην εξαπάτηση. Όχι σε άλλους φόρους.

Είναι ανάγκη να μην ξεχνούμε πως πολλές φορές κρίσιμες υπηρεσίες -επειδή άκουσα και τον Υπουργό Υγείας -διασφαλίζονται χάρη στον πατριωτισμό των Ελλήνων, των επαγγελματικών ομάδων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους ένστολους, που ξενυχτούν με δική τους πατριωτική, δική τους αυταπάρνηση και διακινδυνεύουν για τη δική μας ασφάλεια. Αλλά και για το ανθρώπινο δυναμικό -μόλις μας μίλησε ο Υπουργός Υγείας- στο χώρο της Υγείας, που παρά τις περικοπές και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, παρά τις ελλείψεις των νοσοκομείων σε ανθρώπινο και υλικοτεχνικό υλικό, κρατούν όρθιο το σύστημα Υγείας και υπηρετούν με υπευθυνότητα το κοινωνικό σύνολο.

Ξέρετε κ. Πρωθυπουργέ, έχει φτάσει να αποτελεί είδηση ότι πληρώνονται οι εφημερίες των υγειονομικών. Ότι πληρώνονται οι εφημερίες των γιατρών. Έχει φτάσει να αποτελεί είδηση ότι πληρώνονται κάποια στιγμή οι οφειλές σε ιατρούς και φαρμακοποιούς. Και με την ευκαιρία να επαναφέρω τη θέση μας ότι για τα φαρμακεία πρέπει να εφαρμόσουμε το γερμανικό μοντέλο.

Οι Έλληνες είμαστε τώρα αντιμέτωποι με τις συνέπειες που έφεραν τα ανεύθυνα παιχνίδια του πρώτου επταμήνου. Κανείς δεν αισθάνεται ότι σήμερα είναι καλύτερα από ό,τι το Γενάρη. Όποιο πολίτη και να ρωτήσετε σήμερα, θα σας πει ότι το Γενάρη ζούσε καλύτερα και είχε περισσότερη αισιοδοξία.

Θέλω να επαναλάβω από την αρχή, ότι η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί με συνέπεια, με ευθύνη, μπροστά στις ανάγκες της χώρας. Το αποδείξαμε έμπρακτα όταν η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, έσυρε τη Χώρα στα πρόθυρα του Grexit, της χρεοκοπίας και του χάους. Το αποδείξαμε στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, αμέσως μετά από εκείνο το δημοψήφισμα-παρωδία που κάνατε.

Πατριωτισμό και υπευθυνότητα αποδείξαμε, όμως και στη συνέχεια, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Σας έδωσε εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης, για να κρατηθεί η Χώρα στο Ευρώ. Όχι για να υπογράψετε ό,τι να ‘ναι, όπως είπατε χθες, και αυτό να το πάρετε πίσω. Εμείς σας είπαμε ότι τα μέτρα είναι δικά σας, εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Από εκεί και πέρα εσείς τα αποδεχθήκατε αυτά που κάθε μήνα δυστυχώς γινόντουσαν και χειρότερα. Αν είχατε αποδεχθεί από το Γενάρη το mail το οποίο συζητούσαμε τότε, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Σας δώσαμε όλοι μαζί μια ψήφο εμπιστοσύνης που δεν έχει ξαναδοθεί ποτέ σε Έλληνα πρωθυπουργό να πάει να εκπροσωπήσει τη χώρα. Και αντί να γίνεται εθνικός ηγέτης, ξαναγίνατε κομματάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και γυρίσατε πίσω για να κάνετε εκλογές.

Σε πλήρη λοιπόν αντίθεση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που άλλα έλεγαν και άλλα κάνουν, εμείς οι νεοδημοκράτες μπορούμε να κοιτάμε όλους τους Έλληνες, με το κεφάλι ψηλά, στα μάτια. Γιατί τους είπαμε την αλήθεια. Γιατί ό,τι είπαμε προεκλογικά, ισχύει στο ακέραιο. Εμείς στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Λέμε όμως ότι μας βρίσκετε κάθετα αντίθετους, ακριβώς απέναντι σας, σε νέα μέτρα, σε νέους φόρους, σε νέες περικοπές. Δεν θα τα ψηφίσουμε. Είναι ανάγκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα από όλα να ανοίξει χωρίς καμία καθυστέρηση το «πακέτο Γιούνκερ», για το οποίο μας έχει ζαλίσει ο Πρωθυπουργός εδώ και τρεις μήνες. Λες και ήταν δικό του. Δεν έχει καταλάβει ότι τα 20 δις του ΕΣΠΑ και τα 15 από την ΚΑΠ είναι εξασφάλιση από εμάς. Η δική μας κυβέρνηση τα εξασφάλισε. Τι μας το λέτε και μας το ξαναλέτε και δεν τα ξεκινάτε επιτέλους να προχωρήσουμε; Ανησυχούμε όμως γιατί η πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όπως σ’ όλα τ’ άλλα, έτσι και σ’ αυτό, απέδειξε άγνοια, ανεπάρκεια, ανικανότητα.

Ανησυχούμε γιατί, ακόμη και τώρα, συνεχίζονται τα αντιφατικά και αλλοπρόσαλλα μηνύματα, στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Σχεδόν καθημερινά, βλέπουμε ότι ο ένας υπουργός ανοίγει μια πόρτα στις επενδύσεις και ο άλλος έρχεται και την κλείνει για να μην πούνε οι επενδύσεις. Το είδαμε στην περίπτωση της Cosco, το είδαμε στα περιφερειακά αεροδρόμια, το είδαμε στην ενέργεια! Το είδαμε και στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φτάσατε κ. Πρόεδρε στο σημείο να εκτοξεύετε ύβρεις εναντίον της Χώρας, να μιλάτε για «διαφθαρμένες σχέσεις», και ενώ πήγατε να ζητήσετε επενδύσεις, φτάσατε στο σημείο να λέτε πως για να φτιάξουν κάτι στην Ελλάδα, πρέπει να «πληρώσουν κάτω από το τραπέζι» για να προχωρήσει η επένδυση. Και αυτό δεν είναι λάθος. Είναι έγκλημα.

Θέλω, ακόμη, να υπογραμμίσω ότι και εμείς κ. Πρωθυπουργέ εμμένουμε και είμαστε μαζί σας στο θέμα διευθέτησης του χρέους. Γιατί εσείς το δημιουργήσατε δυστυχώς το ζήτημα πλέον, εκεί που το φέρατε με τα 90 δις το φέσι. Γιατί στους οχτώ μήνες που πέρασαν, δυστυχώς η βιωσιμότητα του χρέους επιδεινώθηκε δραματικά. Αφενός γιατί η χώρα πέρασε ξανά, από τα πλεονάσματα, στα ελλείμματα. Και αφετέρου, γιατί εγκληματικοί χειρισμοί προκάλεσαν νέες υπέρογκες δανειακές ανάγκες.

Άκουσα λοιπόν προχτές τον κ. Τσίπρα να μιλά για «απομείωση του χρέους». Πρέπει να καταλάβει και τον καλώ να το καταλάβει ότι η απόφαση που λήφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, στις 12 Ιουλίου, δεν έφερε τίποτε παραπάνω απ’ όσα δεσμεύτηκαν οι εταίροι μας στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Είναι εδώ και ο κ. Σταθάκης, τα έχετε διαβάσει, τα ξέρετε, θα σας τα καταθέσω να τα ξαναδείτε. Τον καλώ να μη ξεχνά ότι, με δική του συμφωνία πλέον, αποκλείεται ρητά το κούρεμα χρέους. Πάει το κούρεμα του χρέους, εσείς το υπογράψατε. Με τη συμφωνία του ’12 μπορούσαμε και να το συζητήσουμε. Με τη συμφωνία που κάνατε, δεν μπορεί ούτε αυτό να συζητηθεί. Και για να σταματήσει το παραμύθι που λέτε και που ξαναλέτε και χασκογελάτε καταθέτω για τα πρακτικά τη συμφωνία, με τη σχετική αναφορά.

Θέλω ακόμη να σας πω ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αυτά τα θέματα δεν θέλουν να τα συζητούν στον ΟΗΕ, δεν τους αρέσει. Και νομίζω θα έπρεπε να σας είχαν ενημερώσει. Γιατί πήγατε να το συζητήσετε στον ΟΗΕ, ενώ στην συμφωνία που έχετε υπογράψει -την κατέθεσα στα πρακτικά- αποκλείεται απομείωση χρέους.

Άκουσα επίσης τον Πρωθυπουργό να λέει ότι συγκρούστηκε στις διαπραγματεύσεις για να στηρίξει την αγροτική παραγωγή. Και ότι θα αξιοποιήσει για το σκοπό αυτό κοινοτικούς πόρους 20 δις ευρώ. Και αυτό να τελειώνει το παραμύθι. Η μόνη σας επιτυχία στον αγροτικό τομέα είναι ότι χάσατε τεράστιους κοινοτικούς πόρους για την αγροτική ανάπτυξη, ότι έχετε καθυστερήσει δραματικά την έγκριση του νέου προγράμματος και τώρα προχωράτε στην υπερφορολόγηση των αγροτών και στη μείωση των αγροτικών συντάξεων, χωρίς την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο με την ψήφο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Πάμε παρακάτω. Σας άκουσα κ. Πρωθυπουργέ, να μιλάτε για τους «κακούς ολιγάρχες», οι οποίοι σας αντιπολιτεύονται σκληρά και σας κυνηγούν. Δεν κατάλαβα, τι σας κυνηγούν; Έχετε καμιά γλυκύτητα; Λοιπόν: Ονόματα και διευθύνσεις. Και επίθετα. Να δούμε ποιοι είναι. Φαντάσματα είναι; Δεν τα ξέρουμε τα ονόματά τους; Κι εσείς, κ. Παππά, που κοιτάτε, τι κρατάτε σε ομηρία αυτόν το νόμο και δεν τον φέρνετε να τελειώνει; Για να τον συζητάτε και να τον κουνάτε και «θα περάσουν τα ΜΜΕ» και να χειροκροτάνε όλοι από κάτω; Περάστε το, αν έχετε τα κότσια, να δούμε που είναι οι ολιγάρχες. Να δούμε ποιον στηρίξανε προεκλογικά. Ξέρετε, η Ελλάδα μας είναι μικρή χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Όλοι ξέρουν τις παρέες μας, τις φιλίες μας, τις συναναστροφές μας. Όλοι ξέρουμε ποιος στηρίζει ποιον. Σταματώ εδώ, προς το παρόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αν θέλετε, θα συνεχίσω επ’ αυτού. Γιατί ο βρώμικος πόλεμος, ο προεκλογικός, δεν θα μείνει αναπάντητος. Εμείς, με τις 50 υπογραφές που διαθέτουμε, θα φέρουμε όλες τις δικογραφίες που εκκρεμούν στο Προεδρείο για να συζητηθούν. Γιατί αυτή η λάσπη που πετάξατε προεκλογικά δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Θα ’ρθείτε εδώ, λοιπόν, με την υπογραφή σας να βεβαιώσετε ότι κανείς από τη Νέα Δημοκρατία δε συμμετέχει σε σκάνδαλα. Αλλά μόνο από κάποια άλλα κόμματα ή από κάποιες άλλες παρέες.

  Άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει ότι απέτυχαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Και ότι θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών, όσων χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση. Καλά, αλήθεια τα λέτε αυτά τώρα; Δεν ξέρετε ότι ήδη έχετε αλλάξει τις διοικήσεις κι όσες δεν έχετε αλλάξει, έχουν την έγκρισή σας; Ο κ. Δραγασάκης δεν έχει αλλάξει τις διοικήσεις δυο τραπεζών; Τι άλλο θα αλλάξετε; Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεν το διαβάσατε, κ. Τσίπρα; Έτσι απροετοίμαστος πάτε παντού και εκπροσωπείτε τη χώρα έτσι; Εδώ τουλάχιστον είστε για να εκπροσωπείτε την κυβέρνηση. Έξω, όμως; Διαβάστε κάτι. Κι αν δε θέλετε, να σας τα δώσουμε εμείς. Λοιπόν, Τι λέει το προσχέδιο, στη σελίδα 15; Που είναι ο υπουργός Οικονομικών, αλήθεια; Πάλι λείπει; Σημειώστε, ότι ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει αναγνωρίζει ότι το 2013- 2014 μειώθηκε το χρέος. Αναγνωρίζει ότι από το PSI η πορεία της χώρας έγινε πολύ καλύτερη. Τέλος πάντων. Ο ίδιος, λοιπόν, ομολογεί ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία εξαιτίας δικών σας καταστροφικών επιλογών. Εσείς  προκαλέσατε κρίση εμπιστοσύνης. Εσείς προκαλέσατε φυγή καταθέσεων, εσείς προκαλέσατε το κλείσιμο των τραπεζών, εσείς προκαλέσατε τα capital controls, εσείς κάνατε αναπόφευκτη τη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Και αφού τα κάνατε όλα αυτά, έρχεστε εδώ τώρα στις προγραμματικές, να εξαπατήσετε και τους δικούς σας βουλευτές, μιλώντας  για αλλαγές διοικήσεων στις τράπεζες. Κι όλα αυτά, την ώρα που η συμφωνία που ο εσείς υπογράψατε με τους δανειστές και που αποτελεί νόμο του κράτους, στη σελίδα 1025 λέει ότι «τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τα ανώτατα διοικητικά στελέχη των τραπεζών θα διορίζονται χωρίς κρατική παρέμβαση». Το έχετε υπογράψει. Το λέει ο νόμος . Κι έρχεται εδώ ο κ. Τσίπρας και μας λέει «θα τα αλλάξω, θα αλλάξω κι αυτά». Αλλάξτε τα, κ. Τσίπρα.

  Άκουσα, επίσης, λέγατε ότι σε αντίθεση με όσα έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η δική σας πολιτική προωθεί τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα επιβάλετε 6,5 δις ευρώ μέτρα. Από αυτά, πάνω 5 δις ευρώ αντιστοιχούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων, όπως λέει ο προϋπολογισμός σας. Σε αύξηση φόρων σε βάρος μικροϊδιοκτητών, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, καταναλωτών και συνταξιούχων.

Αυτός είναι ο λογαριασμός. Και ο λογαριασμός αυτός που πάει; Στους πλούσιους; Στους έχοντες και κατέχοντες; Ή πάει στους φτωχότερους; Για να μην προσθέσω και τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που θα πλήξει τη μικρή επιχείρηση. Για να μην προσθέσω και την αύξηση της ανεργίας, που θα πλήξει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι  δίκαιη κατανομή βαρών; Αυτή είναι η Αριστερά που εσείς πιστεύετε; Αυτή είναι η μνημονιακή Αριστερά που θα εφαρμόσει το πρώτο αριστερό μνημόνιο!

Χαίρομαι, όμως, που αντιγράφοντας δικές μας αρχές και στόχους, μιλήσατε για την ανάγκη ανταγωνιστικότητας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Εδώ εμείς περιμένουμε το «διά ταύτα». Σε κάθε περίπτωση, επιμένουμε πως η χώρα χρειάζεται πράγματι, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανασυγκρότησης, που να καλύπτει όλους τους τομείς κι όλες τις περιφέρειες. Και καταρχήν, να μπω στα θέματα πάλι ένα- ένα. Στο θέμα της παιδείας. Πρέπει να εγκαταλείψετε τις χρεοκοπημένες ιδεοληψίες για την εκπαίδευση. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δε μπορεί η αριστεία να θεωρείται ρετσινιά. Καταλάβετε το! Δε μπορεί να ξεκινά η σχολική χρονιά με δεκάδες σχολεία κλειστά. Δε μπορεί μια χούφτα κουκουλοφόροι να κλείνουν τα Πανεπιστήμια και να μην αφήνουν να διδαχθούν τα Ελληνόπουλα.  Αυτά δεν είναι νέα, δεν είναι προοδευτικά. Είναι συντήρηση του παλαιού, του νοσηρού, του πιο χρεοκοπημένου παρελθόντος.

Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση νοιάζεται, έστω τόσο δα, για τη νέα γενιά, υποχρεούται να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές. Και βέβαια μην τολμήσετε αλλαγές βιβλίων. Που είναι ο υπουργός της Παιδείας; Γιατί αν εκφράσετε απόψεις σαν κι αυτές που κουβαλά ο νέος υπουργός Παιδείας για τη Γενοκτονία των Ποντίων, εμείς του λέμε να μην τολμήσει. Είναι ύβρις για την Ιστορία μας. Είναι ύβρις για τη νέα γενιά. Πέρα από αυτό, είναι ανάγκη βεβαίως και θα συμφωνήσουμε να επενδύσουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Πιο πολύ στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή, στην τυποποίηση, τη ναυτιλία, τις συνδυασμένες μεταφορές, την ενέργεια, τη βιομηχανία φαρμάκου. Και βέβαια, στα κοιτάσματα του φυσικού αερίου, που μπορεί να υπάρχουν στη γη και στις θάλασσές μας.

  Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα, να υιοθετεί και να εξαγγέλλει κάποια από τα στοιχεία του δικού μας αναπτυξιακού προγράμματος. Εάν τα εννοούσε όμως, δε θα ακύρωνε τους διαγωνισμούς για έρευνες πετρελαίου. Θα μπορούσε να τους βελτιώσει αν ήθελε. Εάν τα εννοούσε, δεν θα έκλεινε ορμητικά τα ορυχεία στις Σκουριές. Εάν τα εννοεί, χρειάζεται ενθάρρυνση και όχι τρομοκράτηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Χρειάζεται, λοιπόν, να υπάρχει στήριξη και όχι υπονόμευση των νέων επενδύσεων. Χρειάζεται, αποτελεσματικότερο κράτος. Και θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι εμείς δε χαρίζουμε την κοινωνική ευαισθησία σε κανέναν και πολύ περισσότερο σε εσάς. Ο μύθος που πλάσατε τελειώνει εδώ. Τελείωσε το Γενάρη, γιατί τώρα στην Ελλάδα δεν είσαι ό,τι δηλώσεις όταν βρίσκεσαι στην κυβέρνηση. Είσαι ό,τι πράττεις. Κι εδώ, αυτά που πράττετε, μόνο Αριστερά δεν είναι. Και θα σας πω.

Γιατί ξεχνάτε πως η πιο μεγάλη ανάγκη που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η δημιουργία νέων θέσεων δουλειάς. Πραγματικά κοινωνική ευαισθησία υπάρχει όταν η κυβέρνηση φέρνει και όχι διώχνει πλούτο. Όταν ανοίγει και όχι όταν κλείνει επιχειρήσεις.  Όταν δημιουργεί και όχι όταν καταργεί θέσεις δουλειάς.  Απαιτούμε, λοιπόν, από την κυβέρνηση να βάλει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, σε πλήρη εφαρμογή τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, να προχωρήσει για να ξεμπλοκάρει τις μεγάλες επενδύσεις. Απαιτούμε να υιοθετήσει το σχέδιό μας για καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 

Δεν μπορεί να μιλά για ευαισθησία. Φτάνει πια αυτή η πολιτική απάτη.

 

Στους κρίσιμους καιρούς, που περνά η ευρύτερη περιοχή μας, πρέπει να δούμε και τη διεθνή συνεργασία κι ασφάλεια. Και  λυπάμαι, κ. Πρωθυπουργέ, που μιάμιση ώρα στις δικές σας προγραμματικές δηλώσεις, δεν ακούσαμε τίποτα, λέξη, για την εξωτερική πολιτική. Καταρχήν, θέλω να εκφράσω τη στήριξή της Νέας Δημοκρατίας στο περήφανο ανθρώπινο δυναμικό, γυναίκες και άνδρες, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και της Αστυνομίας, που ξενυχτούν, παρά τις περικοπές που έγιναν, για τη δική μας ασφάλεια. Επαναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, την αταλάντευτη προσήλωσή μας

σε μία Εξωτερική Πολιτική ανοιχτών οριζόντων. Μία στιβαρή πολιτική, που θα διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει άμεσα τη δήλωσή του, για άγνοια σε ό,τι αφορά την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων. Θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και ζητάμε να βεβαιώσει τη Βουλή των Ελλήνων πως, όχι μόνο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει, αλλά και θα συνεχίσει τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, όπως ξεκάθαρα αυτά ορίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας, τόσο στα χωρικά ύδατα, όσο και στην ΑΟΖ. Ζητούμε, λοιπόν, να ξέρουν οι πάντες, όπου κι αν βρίσκονται, πως οι Έλληνες, στα δίκαια και τα δικαιώματά μας, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε στο Ιόνιο, ούτε πουθενά.  Επαναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, προς κάθε κατεύθυνση, πως σ’ ό,τι αφορά τα Σκόπια, ισχύει η ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου, που πέτυχε η κυβέρνηση Καραμανλή. Επαναλαμβάνουμε και την πάγια θέση μας για το Κυπριακό, ότι είναι ένα θέμα εισβολής και κατοχής, που μπορεί να λυθεί μόνο με  εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και σεβασμό  του κοινοτικού κεκτημένου.

Θέλω ακόμη να επαναλάβω πως τα όσα ακούσαμε από την κυβέρνηση, για το τεράστιο ανθρώπινο και διεθνές ζήτημα των μεταναστευτικών, προσφυγικών ροών, δεν καταλαγιάζουν τις ανησυχίες μας. Θα είναι δραματικό εάν συνεχιστεί αυτή η ελαφρότητα, η ανευθυνότητα, η ανικανότητα, που συναντήσαμε το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησής σας. Οι διακηρύξεις σας για τείχη, φράκτες, που παραπέμπουν σε αφύλακτα σύνορα, δεν ωφελούν. Δεν είναι λύση τελικά να κλείνει η κυβέρνηση την Αμυγδαλέζα και μετά να τους στοιβάζει στο Πεδίο του Άρεως και στην Πλατεία Βικτωρίας.

Καταλήγοντας, θέλω να εκφράσω ικανοποίηση, γιατί ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε την πρότασή μας για μια τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση. Τονίζω ότι χρειάζονται αλλαγές μεγάλες, που να θωρακίζουν τη Δημοκρατία και να υπηρετούν βασικά ζητούμενα της εποχής μας. Ένα από τα ζητούμενα σήμερα είναι να βρούμε ρυθμίσεις -ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο, το προσπαθήσαμε και στην προηγούμενη αναθεώρηση- που να μην διαλύεται έτσι εύκολα η Βουλή κάθε έξι μήνες και να έχουμε μια σταθερότητα. Η Βουλή να μπορεί να δίνει λύσεις. Είναι, επίσης, ανάγκη να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Είναι αδιανόητο να θεωρείται προοδευτική η αντίληψη που αφενός εμποδίζει τη χώρα να γίνει κέντρο εκπαίδευσης, και αφετέρου αδιαφορεί μπροστά στην ανεργία των νέων μας. Είναι υποχρέωσή μας να επιδιώξουμε το ακριβώς αντίθετο. Εμείς να παρέχουμε υπηρεσίες εκπαίδευσης, σε ξένους και όχι οι ξένοι σ’ εμάς. Εμείς να εισάγουμε και όχι να εξάγουμε φοιτητές.

Θέλω ακόμη να επαναλάβω την ανάγκη να υπάρξει ριζική αναθεώρηση του άρθρου 86, ως προς την ποινική ευθύνη Υπουργών. Δεν μπορεί ούτε να μένουν ατιμώρητοι όσοι από κυβερνητικές θέσεις βλάπτουν το Δημόσιο, ούτε να δημιουργούνται σκιές επί δικαίων και αδίκων και μάλιστα προεκλογικά. Να τελειώνουμε με όλα αυτά. Σήμερα, όχι αύριο. Φέρτε τώρα την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση για να τη συζητήσουμε και να προχωρήσουμε.

Πριν από οκτώ μήνες, λοιπόν ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν πως είναι αμετάκλητη η απόφασή του να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις δεσμεύσεις που είχε πει στη Θεσσαλονίκη. Για το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για αύξηση του κατώτατου μισθού, για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Διακήρυσσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση στα όρια ηλικίας. Τώρα μας τα είπε εντελώς διαφορετικά. Από όσα έλεγε τίποτα δεν έμεινε. Ούτε τη 13η σύνταξη έδωσε, αντιθέτως τις μείωσε, σχεδιάζει να τις μειώσει κι άλλο.

Αντί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και να αυξήσει το αφορολόγητο, εδώ κοντεύει να μας πάρει και τα κλειδιά από το σπίτι για να μπαίνουν μέσα οι εφοριακοί -μάθαμε χτες- να τα βλέπουν όλα. Να μπαίνουν, όχι να πηγαίνουν μόνο σε πανηγύρια στη Ρόδο και στην Ερμιόνη για να πιάνουν τους μικρούς τους φουκαράδες. Εφόσον θα υπάρχουν στοιχεία, να μπαίνουν κ. Πρόεδρε, δεν έχει κανείς καμιά αντίρρηση. Αντί να χάνουν όμως το χρόνο τους στα πανηγύρια που πήγανε να πιάσουν αν έκοψε απόδειξη ή όχι σε ένα πανηγύρι 2 ευρώ, εσείς λέτε ότι ξέρετε καλά τους φοροφυγάδες, στείλτε τους να τους πιάσουν. Βλέπω μόνο τους φουκαράδες βλέπω και κυνηγάτε. Όλους τους άλλους εσείς τους χαϊδεύετε. Και δήθεν όλοι αυτοί οι ολιγάρχες σας κυνηγάνε και σας αντιπολιτεύονται.

Λοιπόν εμείς διαθέτουμε κ. Πρωθυπουργέ ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό, πολιτικό στίγμα . Για να τελειώνουμε με αυτό όποτε θα αναφέρεστε στη Νέα Δημοκρατία. Εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, με ανθρώπινο πρόσωπο. Απορρίπτουμε ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που εσείς είπατε ότι υπάρχουν στο μνημόνιο το οποίο υπογράψατε. Αυτές οι ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με την Κεντροδεξιά, με τη Νέα Δημοκρατία. Καταλάβετε το. Εσείς τα έχετε υπογράψει αυτά. Εκφράζουμε τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, η οποία έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Εσείς κ. Τσίπρα τι εκφράζετε; Μπορείτε να μου πείτε; Γιατί αρχίζουμε και αναρωτιόμαστε. Μέχρι τον Ιανουάριο λέγατε ότι ανήκατε στην Ριζοσπαστική Αριστερά και μας καταγγέλλατε ως μερκελιστές, ως μνημονιακούς, ως προδότες. Σήμερα τι εκφράζετε; Πώς το έχετε δει; Θα εφαρμόσετε ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που σας επέβαλαν, αλλά υπογράψατε, γιατί δεν μπορούσατε να κάνετε αλλιώς; Μαζί με το δορυφορικό κόμμα των ΑΝΕΛ που ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί;

Για την υλοποίηση αυτών των ακραίων, νεοφιλελεύθερων επιλογών, για αυτό θα δώσετε όλοι εσείς οι συνάδελφοι ψήφο εμπιστοσύνης; Γιατί εμείς δεν θα δώσουμε. Δεν είμαστε ακραίοι νεοφιλελεύθεροι. Είμαστε φιλελεύθεροι με κοινωνικό, ανθρώπινο πρόσωπο. Και αυτές οι πολιτικές είναι δικές σας. Εσείς πιστεύετε στο μεγάλο και αναποτελεσματικό κράτος, το οποίο θα συντηρείτε με πολλούς φόρους από τον ιδιωτική πρωτοβουλία. Ενώ εμείς πιστεύουμε στο μικρό και αποτελεσματικό κράτος, με λιγότερους φόρους. Για αυτό σας ρωτάω πως εκφράζεστε, αφού δεν έχετε κανένα δισταγμό, καμία επιφύλαξη για φόρους, για ιδιωτικοποιήσεις, για τον ΕΝΦΙΑ, για το ΦΠΑ για τα λαϊκά εισοδήματα. Όλα τα μέτρα αυτά τι είναι; Αριστερά; Έτσι τοποθετείστε; Και ενώ εμείς σας προτείναμε με επιμονή προεκλογικά, που ίσως την παρεξηγήσατε, να βρούμε ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης, εσείς την απορρίψατε με αλαζονεία. Οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές. Πήρατε την πλειοψηφία μαζί με τον κ. Καμμένο.

Άρα συνεπώς, τώρα, προχωρήστε μόνοι σας. Έχετε πολύ καλή πλειοψηφία, ψηφίστε και εφαρμόστε μόνοι σας ό,τι υπογράψατε. Εμείς θα λέμε ναι σε κάθε τι θετικό, θα λέμε όμως όχι στις ισοπεδωτικές αντιλήψεις, τον κρατισμό, το νοσηρό κομματισμό. Όχι στις πολιτικές, που επιβαρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, χτυπούν τους αγρότες, κλείνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όχι στις πολιτικές που επιβραβεύουν τη μετριότητα και την ήσσονα προσπάθεια. Όχι στην κυβερνητική ανεπάρκεια, την ασυνέπεια και την ανευθυνότητα. Όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου.

Απάντηση σε παρέμβαση του Πρωθυπουργού

 

Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας. Και δεν καταλαβαίνω το άγχος σας για το ποιός θα είναι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Θα έλεγα δε πως δεν είναι σωστό να παρεμβαίνετε τόσο πολύ σε αυτά. Έτσι μην έχετε και τόση αγωνία. Και για να σας λύσω την αγωνία όποιος και να είναι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η Νέα Δημοκρατία θα είναι συγκροτημένη, ενωμένη, δυνατή. Θα έχει την ίδια άποψη τουλάχιστον σε αυτά τα ζητήματα. Εγώ δεν έδωσα, δεν έκανα εκλογές για να λύσω το πρόβλημα με το Λαφαζάνη, εσείς το κάνατε. Εμείς θα το λύσουμε εδώ, φιλικά , μια παρέα είμαστε και έτσι θα μας αντιμετωπίζετε. Άρα θα μιλάτε πάντα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ανεξαρτήτως του ονόματος και του επιθέτου. Θεωρώ και πολιτικά λάθος να κάνετε και τέτοιες αναμίξεις. Εγώ δεν αναμίχτηκα στα εσωκομματικά σας, ούτε κανείς από τη Νέα Δημοκρατία. Και είναι κατανοητό γιατί το κάνετε κύριε Πρόεδρε, αλλά δεν περίμενα να πέσετε και σε τόσο επίπεδο χαμηλό. Λυπάμαι πραγματικά, πραγματικά λυπάμαι, γιατί έχετε υποστεί μετάλλαξη. Άλλος ο Τσίπρας που εγώ ήξερα. Ναι κύριοι συνάδελφοι τα δικά σας θέματα τα λύνετε μόνοι σας. Εσείς θα μας πείτε τι θα κάνουμε; Άρα λοιπόν κομμένο το καλαμπούρι και αυτό το παραμύθι.

Για το χρέος κύριε Πρόεδρε, εγώ τι σας είπα; Είπα εγώ να μην ανοίξει η συζήτηση για το χρέος; Τι πάθατε και πεταχτήκατε ξαφνικά; Ίσα ίσα σας είπα να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος γιατί εσείς μας φεσώσατε άλλα 90 δις και είμαστε μαζί σας σε αυτό. Αυτό σας είπα. Φαίνετε ότι δεν ακούτε και αυτά που σας λέω. Δεν είναι μόνο ότι δεν τα ξέρετε, δεν τα ακούτε. Λοιπόν ακούστε τώρα. Σύμφωνα με τον πίνακα που έχω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον οποίο έχετε και εσείς και μπορεί να σας το επιβεβαιώσουν και οι υπουργοί, το χρέος το Νοέμβριο του 2012 για το 20 και 22 πήγαινε για το 110%. Το Μάιο του 14 ήταν στο 117% του ΑΕΠ. Ξέρετε πόσο ήταν τον Ιούλιο του 15; 170%. Αυτό είναι δικό σας. Το αμφισβητείτε; Μην κάνετε έτσι. Το αμφισβητείτε; Αφού δεν το αμφισβητείτε επομένως ο εκνευρισμός αυτός δεν χρειάζεται γιατί στο θέμα αυτό είμαστε μαζί. Τι θέλετε να πάτε μόνο σας; Βλέπω ότι με τον Ολάντ τώρα τα έχετε βρει. Ξεχάσατε τον Ολανδρέου και όλα εκείνα που του λέγατε;

Επειδή θα μιλήσετε ξανά και εγώ δεν θα μιλήσω να σας πω ότι, εμείς δεν κάναμε προεκλογικές ομιλίες τώρα από εδώ. Με συναίσθηση ευθύνης κάτσαμε δίπλα σας και απέναντι σας, εσείς μας κλωτσήσατε, εσείς μας διώξατε, εσείς δεν θέλετε την συναίνεση μας. Ο κύριος Φλαμπουράρης που κάθεται εκεί, κατ επανάληψη προεκλογικά είπε «δεν τους θέλουμε, δεν τους χρειαζόμαστε, τι να τους κάνουμε;» Τώρα μας θέλετε; Αν μας θέλετε πέστε το. Αλλάξατε άποψη; Δεν σας φτάνουν τα μαξιλαράκια που πάτε να βρείτε και πάτε να βρείτε από τη Νέα Δημοκρατία; Εμείς θα το σκεφτούμε κύριε Τσίπρα αν μας κάνετε μια πρόταση, η οποία θα είναι θετική για τη χώρα. Αλλά μέχρι στιγμής πάτε αρνητικά. Και σας λέμε όχι στη ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάτε σήμερα το βράδυ.

 

Απάντηση σε νέα παρέμβαση του Πρωθυπουργού

 

Κύριε Πρόεδρε καταρχήν χαίρομαι που επιβεβαιώνετε την αύξηση αυτή του χρέους. Τα έχετε μπερδέψει όμως και πάλι. Δεν εξαρτάται μόνο από τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και με το αν υπάρχει αύξηση ΑΕΠ ή όχι γιατί είναι ο διαιρέτης. Έτσι δεν είναι; Μάθετε το στο Πρωθυπουργό. Έχει μπερδέψει τα πρωτογενή πλεονάσματα με την αύξηση του ΑΕΠ. Τι να κάνω τώρα; Λοιπόν, επομένως το χρέος είναι διαχειρίσιμο αν έχουμε αύξηση ΑΕΠ. Αν έχουμε ύφεση ούτε πλεονάσματα θα έχετε, ούτε διαχείριση χρέους θα έχετε. Αυτό ακόμα δεν το καταλάβατε; Εφτά μήνες και ακόμα δεν το καταλάβατε; Τόσα λεφτά έχουμε πληρώσει για αυτά τα φροντιστήρια, δεν το μάθατε; Λοιπόν πάτε σε ύφεση 2,5% για φέτος όταν προβλέπονταν αύξηση ΑΕΠ. Το λέτε στο δικό σας προϋπολογισμό. Λάθος κάνω; Και λέτε στο δικό σας προϋπολογισμό ότι και το 2016 θα υπάρχει ύφεση. Άρα δεν είναι διαχειρίσιμο το χρέος. Εμείς συμφωνούμε και σας λέμε ότι δεν είναι διαχειρίσιμο . Εσείς λέτε ότι δεν είναι, γιατί φταίμε εμείς. Εμείς λέμε ότι μας φεσώσατε παραπάνω. Όπως και να πάει, συμφωνούμε. Και πάμε μαζί να δούμε πως θα γίνει αυτό για τη διαχείριση του χρέους. Δεν είδα όμως να μας καλείτε στην Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, δεν είδα να μας καλείτε στις συζητήσεις και στις συναντήσεις με τους δανειστές. Αυτά τα κάνετε μόνοι σας; Και παίρνετε τις ουρές οι οποίες υπάρχουν από το Eurogroup τις οποίες αφήσατε; Και δεν μας τις λέτε; Υπάρχει κρυφή ατζέντα και το ξέρετε!

Εμείς λοιπόν σας λέμε κύριε Πρόεδρε ότι βεβαίως με την ύφεση που υπάρχει, με τα ελλείμματα που έχετε δημιουργήσει, το χρέος πράγματι πρέπει να το δούμε. Δεν θα σας πω εγώ αν είναι διαχειρίσιμο ή όχι. Θα σας πω ότι πρέπει να το δούμε. Και σε αυτή τη προσπάθεια πάμε μαζί, αλλά πρέπει να μας καλέσετε για να έρθουμε. Και όχι μόνο δεν μας καλείτε, όπου λέμε να σας βοηθήσουμε, μας διώχνετε. Λοιπόν έχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν μας θέλετε. Αφού δεν μας θέλετε, τι κόπτεστε; Γιατί λέτε πως θα σας συμπεριφερθούμε. Σας συμπεριφερόμαστε ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση. Λέμε ναι στα θετικά, όχι στους φόρους και τα αρνητικά.