Ανησυχία από Kerry-Ισχυρό μήνυμα του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα

Μετά το αυστηρό on camera μήνυμα δια στόματος του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σ. Ξηρού, μια κίνηση που θα εκληφθεί ως “μη φιλική ενέργεια” από τις ΗΠΑ, το ίδιο θέμα βρέθηκε και στην ατζέντα της συνάντησης του έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του John Kerry στο State Department. O αμερικανός υπουργός εξωτερικών έθεσε το ζήτημα της τρομοκρατίας, στις κοινές δηλώεις πριν την έναρξη της συνάντησης, υπογραμμιζοντας ότι «οι τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή».

Μετά την συνάντηση ο έλληνας υπουργός των Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε τα εξής: 

 

Ν. Κοτζιάς: «Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον κ. Kerry, όπως και με όλη την αμερικανική αντιπροσωπεία. Κουβεντιάσαμε, πριν από όλα, για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί, και σήμερα και προοπτικά, να βοηθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής οικονομικά τη χώρα, για την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία, να έρθουν χρήματα, επενδύσεις και να αυξηθεί το εμπόριο.

Συζητήσαμε, επίσης, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική Kυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ, καθώς και τις εξελίξεις στην περιοχή και στο Κυπριακό. Κουβεντιάσαμε για τις συνθήκες, οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας και για τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν.

Τέλος, κάναμε και μια συζήτηση για το γνωστό νομοσχέδιο, για το οποίο εξήγησα τη στάση της ελληνικής Kυβέρνησης. Είναι μια στάση, η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός, όπως εξήγησα και στον κ. Υπουργό, ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές. Επίσης, εξήγησα, όπως δήλωσα και αρχικά μπαίνοντας στη συζήτηση, ότι ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος, υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νόμος και οι τροποποιήσεις που γίνανε το Σάββατο».

Ερώτηση: Τι σας απάντησε ο κ. Kerry;

Ν. Κοτζιάς: Δεν μου απάντησε αν ενθυμούμαι καλά. Φαντάζομαι ότι θα περιμένει να δει τις εξελίξεις για το συγκεκριμένο νόμο.

Ερώτηση: Πώς χαρακτηρίζετε τη συνέντευξη του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα που είπε ότι αυτή η πράξη της ελληνικής Κυβέρνησης είναι μια μη φιλική πράξη, μια εχθρική ενέργεια;

Ν. Κοτζιάς: Νομίζω ότι η μελέτη του νόμου θα έδινε μια διαφορετική απάντηση

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε κάτι για το Κυπριακό;

Ν. Κοτζιάς: Νομίζω ότι όλοι οι δυτικοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Εγώ προσωπικά, όπως εξηγώ πάντα και όπως έχω εξηγήσει και δημοσίως, θεωρώ ότι για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο κυπριακός λαός. Πρέπει να είναι μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις.

Ερώτηση: Συζητήθηκε επάνω αυτό;

Δεν συζητήθηκε επάνω στη συζήτηση. Με την κ. Nuland, βγαίνοντας, το συζητήσαμε κατ’ιδίαν.

Ερώτηση: Σε σχέση με τη Ρωσία;

Ν. Κοτζιάς: Υπήρξε συζήτηση για τη Ρωσία. Μας εξήγησαν τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απέναντι στη Ρωσία και στο πρόβλημα της Ουκρανίας. Τους εξηγήσαμε τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως, επίσης, ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα. Ο κ. Kerry είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Ερώτηση: Είπατε ότι δεν απάντησε στην τοποθέτησή σας ο κ. Kerry. Όμως, φαντάζομαι ότι τοποθετήθηκε για το θέμα αυτό. Μπορείτε να μας πείτε τι σας είπε;

Ν. Κοτζιάς: Εκείνος το τοποθέτησε το θέμα αυτό. Ότι είναι ένα ζήτημα θεμελιακής σημασίας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και γενικότερα για την εικόνα που θα έχει η Ελλάδα στους αμερικανικούς θεσμούς. Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική Kυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας. Είναι γνωστή – και μάλιστα το υπογραμμίσαμε, η ελληνική αντιπροσωπεία – η κατανόηση που έχουμε στις ανησυχίες τους, αλλά δεν ανταποκρίνονται αυτές στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου. Εξηγήσαμε το χαρακτήρα του νόμου, δηλαδή ότι είναι ένας νόμος που προβλέπει διαδικασίες, ιατρικό επιτελείο που θα διερευνήσει την κατάσταση των φυλακισμένων, υπάρχει μια δικαστική επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει αν μπορεί αυτό να γίνει ή όχι, υπάρχει ένα βραχιόλι το οποίο έχει μια συγκεκριμένη τεχνική, και μάλιστα του είπα ότι αν έχουν καλύτερη τεχνική εκείνοι θα μπορούσαμε να τη δούμε. Δεν έχουμε σε αυτά αντιρρήσεις. Αλλά υπογραμμίσαμε, ταυτόχρονα, ότι υπάρχουν πάντα τα ανθρώπινα ζητήματα και ένας άνθρωπος, όχι μόνο ο συγκεκριμένος για τον οποίο γίνεται η συζήτηση, αλλά όλοι στους οποίους αναφέρεται ο νόμος. Θα πρέπει με ανθρωπιστική ευαισθησία να ανταποκριθούμε. Εξάλλου, μας το έχουν επιβάλει και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ιδιαίτερα αυτό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ερώτηση: Μιλήσατε μήπως για επίσκεψη του Πρωθυπουργού ;

Ν. Κοτζιάς: Δεν μιλήσαμε. Κάλεσα τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον κ. Kerry, να έρθει για επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Για τα ζητήματα της οικονομίας, πιστεύετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν ξανά με νέες ενέργειες να μας βοηθήσουν;

Ν. Κοτζιάς: Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής και με αυτό το κριτήριο συζητούν με όλους.

Σήμερα Τρίτη το πρόγραμμα του κ. Κοτζιά στην αμερικανική πρωτεύουσα συνεχίζεται με συναντήσεις με ηγετικά στελέχη των δύο Νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ.

Επίσης, στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας για την προστασία των υπό διωγμό χριστιανικών κοινοτήτων και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Οργάνωσης Διεθνείς Ορθόδοξες Χριστιανικές Διακονίες (IOCC).

Εν συνεχεία, ο κ. Κοτζιάς θα επισκεφθεί το Harvard Center for Hellenic Studies, καθώς και την έκθεση, υπό τον τίτλο «Συναγωνιστής», που διοργανώνεται, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας, στην Washington Hebrew Congregation σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Προβολής και η οποία έχει θέμα τη συμμετοχή των Ελλήνων Εβραίων στην Αντίσταση. Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του από τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων A.H.I., AHEPA και την Coordinated Effort for Hellenes.
 

Οι δηλώσεις πριν την συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον John Kerry:

KERRY: Καλωσορίζω τον Υπουργό κ. Κοτζιά. Όλοι, νομίζω, γνωρίζουν πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα και, προφανώς, οι Ελληνοαμερικάνοι έχουν μια τεράστια συνεισφορά στη χώρα μας. Έχουμε μία πολύ μεγάλη Ελληνοαμερικανική Κοινότητα στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης, την οποία είχα το προνόμιο να υπηρετώ στην Γερουσία – αλλά και αλλού στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια.

Έχουμε λοιπόν ισχυρούς δεσμούς και είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και, προφανώς, βρισκόμαστε σε καιρούς με προκλήσεις. Γνωρίζουμε τις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο λαός της Ελλάδος, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία και, επίσης, τις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της καταπολέμησής της. Αλλά ιδιαίτερα της οικονομίας αυτή τη στιγμή. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδος, με μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια, να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία.

Ελπίζω πολύ, κ. Υπουργέ, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ισχυρή συνεργασία ΗΠΑ-Ευρώπης σε σχέση με την υποστήριξη μας στην Ουκρανία. Στην ανάγκη να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε τη Ρωσία με κάθε τρόπο να τηρήσει την συμφωνία του Μινσκ, να συμβάλλει ώστε να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή και, επίσης, να συνεργαστούμε σε πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως η προμήθεια και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην περιοχή.

Και οι κοινές προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον. Προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή. Και ελπίζουμε να εργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής διότι η σχέση που έχουμε είναι τόσο σημαντική. Και, προφανώς, ευχόμαστε στην νέα Κυβέρνηση – σε αυτές τις στιγμές των προκλήσεων – να τα πάει καλά και προσβλέπουμε στο να είμαστε υποστηρικτικοί και επιβοηθητικοί. Σας ευχαριστώ.

ΚΟΤΖΙΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ Υπουργέ κ. Kerry για την πρόσκλησή σας να έρθω στην Ουάσιγκτων. Είμαι εδώ ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για τη δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω στην εμβάθυνση των σχέσεων μας και στην ανεύρεση νέων πεδίων συνεργασίας.
Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν τρομοκράτη να αφεθεί ελεύθερος. Θα πρόκειται μόνο για αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα αφεθεί ελεύθερος.

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση στο state Department, απαντήθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν την συνάντηση των δύο ανδρών, με βασικό θέμα αυτό της ενδεχόμενης απελευθέρωσης του Σ. Ξηρού. 

QUESTION: The Secretary of State is going to meet in a little while with foreign minister of Greece.

MS HARF: He is.

QUESTION: I’m wondering if they are going to discuss the issue with domestic terrorists and the issue of Mr. Xiros. Since your ambassador in Athens said, and I quote, “If Savvas Xiros or anyone else with the blood of American diplomats and U.S. mission members on their hands leaves prison, it will be seen as a profoundly unfriendly act.” He used very tough words.

MS HARF: Well, we certainly are concerned with the proposed Greek legislation that could lead to the early release of convicted terrorists responsible for inflicting terrible damage to Greece through multiple attacks over 27 years that killed their own countrymen, Americans, and other victims. I don’t have much of a preview for today’s meeting, but I do expect the Secretary will raise it.

QUESTION: Okay. After that, can you tell me what is the status of the Greek-American relations right now?

MS HARF: Well, look, I think it’s evidence enough that the Secretary is meeting today here at the State Department with the Greeks, and obviously, it’s an incredibly important relationship to us, an important counterterrorism relationship. So when issues come up like this, we discuss them, as friends do, and we’ll have probably more of a readout after the meeting.

QUESTION: Another question.

MS HARF: Uh-huh.

QUESTION: And I do – I just do the devil’s advocate, please. The Greek Government says that they did it for humanitarian reasons; and second, they say that the U.S. Government let free from Guantanamo terrorists of al-Qaida that they killed off a lot of Americans for the same reason, for humanitarian reasons.

MS HARF: Well —

QUESTION: What is your —

MS HARF: — I think they’re conflating a couple things. Our concern about this proposal is that released terrorists, even if under nominal restrictions like house arrest, they would be in a position to resume terrorist plotting and planning. This Administration on Guantanamo has put in place a very strict set of regulations that govern when we can release people from Guantanamo to third countries, and it has to go through a whole checklist of things, it has to be signed off on by the entire national security team. And there are people who will not be released from Guantanamo; they will be tried. So we have very stringent regulations for how we do this here, and I think we’ll have a continuing conversation with the Greeks.

QUESTION: Can we stay near – well, related to Greece but the entire ocean that surrounds —

MS HARF: Sure.

QUESTION: — or sea, sorry, that surrounds it. Is this – the situation going on with the migrants and these ships that keep capsizing, people keep dying, is this – does the U.S. regard this as essentially a European problem that – or are you taking some kind of steps?

MS HARF: Well, we certainly understand that European leaders are focused on it. I think they’re discussing it today. And this is an area of ongoing cooperation between the U.S., the EU and its member-states and other states in the region. I think the tragic events of the last few days just underscore how important that cooperation is.

We provide a range of assistance closer to points of origin. So ultimately, the goal is refugees and migrants don’t have to undertake these steps or don’t feel like they have to undertake these steps. We have provided over $6 billion last year, which included substantial efforts in the Horn of Africa, I think also a number of programs with – when it comes to Syrian refugees and migrants who are also a huge issue as well. So we are providing assistance and we’ll keep talking to the Europeans about it.

QUESTION: Okay. You don’t —

QUESTION: Is there any thought about perhaps having the U.S. Navy help in these efforts to rescue people?

MS HARF: I’m happy for you to check with DOD on that.

QUESTION: Could I have a quick follow-up?

MS HARF: Mm-hmm.

QUESTION: Are you aware – do you agree with the policy, let’s say, of Italy, that has very strict immigration or accepting these immigrants and so on, in rescue —

MS HARF: It’s something we discuss with the Europeans —

QUESTION: — in rescue efforts that —

MS HARF: — and I don’t have any more specifics for you than that.

ΠαΣοΚ: Πικρή γεύση από τις δηλώσεις Κοτζιά-Κέρι

Μήνυμα Κέρι προς Κοτζιά: Οι τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν 

Ν. Κοτζιάς: «Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας