«Η Ελλάδα έχει κάποια ευελιξία να προσδιορίσει τις μεταρρυθμίσεις, το συνολικό πλαίσιο όμως πρέπει να βγάζει νόημα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Φινλανδία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το ερώτημα είναι, πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας, «αν η Ελλάδα μπορεί και αν θα εκπληρώσει τις φιλοδοξίες που όλοι έχουμε». Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε επίσης πως για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων περιμένει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που εκτυλίσσονται στο πλαίσιο του Brussels Group στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα σημείωσε πως δεν εκπλήσσεται από το χρόνο που απαιτείται για τη διαπραγμάτευση, καθότι πάντα οι επαφές με την Αθήνα ήταν χρονοβόρες. «Μπορεί να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση σχετικά με το ποια μέτρα θα επιλέξει να λάβει η κυβέρνηση, όμως τελικά το γενικό πλαίσιο πρέπει να καταλήγει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Υπογράμμισε ότι το Βερολίνο σταθερά «εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», με δεδομένο ότι και η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα και πως η πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα δεν στηρίζεται στη γερμανική κοινή γνώμη.

«Το είδαμε στην Ιρλανδία όταν η νέα κυβέρνηση άλλαξε μέρη του προγράμματος. Όμως τελικά πρέπει να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας. Η Ελλάδα μιλά με τους θεσμούς τώρα. Περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων και θα περιμένουμε την εκτίμηση των θεσμών», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Την ίδια ώρα, παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, τόνισε πως ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και πως οι συνθήκες για την παροχή βοήθειας δεν θα αλλάξουν.

O Σόιμπλε

Η Αθήνα δεν έχει ακόμη υποβάλει λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. Μπορεί ο Β. Σόιμπλε να έχει σιωπήσει τον τελευταίο καιρό ωστόσο τα μηνύματα που στέλνει μέσω εκπροσώπων του είναι ηχηρά.

Ο κ. Γιέγκερ επισήμανε δε ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τα νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε πάντως ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών συνεχίζονται, ενώ τόνισε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Πρέπει να περιμένουμε την ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων, η οποία θα είναι κατάλληλη για συζήτηση με τους θεσμούς και κατόπιν με το Eurogroup» δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ. 

Κομισιόν

Εποικοδομητικό χαρακτήρισε το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις της Ελλάδας και των εταίρων της ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ανέφερε ότι με βάση των υπάρχοντα προγραμματισμό η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης θα συζητήσει το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη συνεδρίασή της στις 8 Απριλίου, προκειμένου να διερευνηθεί ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει πρόοδος, επισημαίνοντας όμως ότι ενδέχεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης πριν από το Πάσχα των καθολικών, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη, κάτι που δεν είναι επιβεβαιωμένο.

“Η Κομισιόν δεν μιλάει για την ομάδα εργασίας του Eurogroup. Θα τοποθετηθούν οι ίδιοι. Θα υπάρξει πιθανότατα μια τηλεδιάσκεψη πριν το (καθολικό) Πάσχα και στη συνέχεια μια τακτική συνάντηση προγραμματισμένη για τις 8 Απριλίου. Αλλά δεν είναι η Κομισιόν, είναι το Euroworking Group που θα αποφασίσει”, είπε.

Για το πότε θα συνεδριάσει το Eurogroup, δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα, κάτι το οποίο δείχνει -όπως μετέδωσε και ο Μανώλης Σπινθουράκης στο Mega- ότι ναι μεν είναι εποικοδομητικό το κλίμα των συζητήσεων αλλά υπάρχουν πολλές διαφορές αλλά και μια θολή εικόνα σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Πηγή: Ημερησία