Αρνείται ο γερμανός υπουργός οικονομικών τα περί προσβολής του έλληνα ομόλογου του, Γ. Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντάς τα “ανοησίες”. Λάθος στη μετάφραση λένε οι ΝΥΤ

Σε ερώτηση του Reuters, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όχι, δεν προσέβαλα τον Έλληνα συνάδελφό μου, αυτό είναι ανοησίες».

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προβεί σε διάβημα προς το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών από τον πρεσβευτή της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, προκειμένου να εκφραστεί η ελληνική δυσαρέσκεια για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, που διατύπωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε.

Όπως διευκρίνισε το μεσημέρι της Πέμπτης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο προφορικό διάβημα αφορά στο σύνολο των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, οι οποίες σύμφωνα με το υπ. Εξωτερικών ήταν σε υποτιμητικό τόνο για την κυβέρνηση γενικότερα. Δηλώσεις με τις οποίες αμφισβητήθηκαν έντονα οι προθέσεις της κυβέρνησης να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, ο κ. Σόιμπλε έκανε ερμηνείες λένε οι διπλωματικές πηγές και προσπάθησε να εκθέσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και χρησιμοποίησε ορολογία, η οποία γνωρίζει ότι δεν υφίσταται πλέον στην ορολογία της ελληνικής κυβέρνησης.Συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών προσέθεταν ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιδρά σε κάθε αντιδεολογική συμπεριφορά των εταίρων σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Χαμένοι στη μετάφραση

Όπως αναφέρουν οι New York Times, στα σχόλιά του στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι είχε μία μακρά και έντονη συζήτηση με τον κ. Βαρουφάκη. Και οι δύο, κατέκριναν την κακή ποιότητα ορισμένων εκ των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Μιλώντας στα γερμανικά, συνεχίζει το άρθρο, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν του πέρασε καν από το μυαλό πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν «ξαφνικά αφελής» ως συνομιλητής.

Και συνεχίζει, τονίζοντας πως ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετέφρασαν λάθος την έκφραση λέγοντας πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τον Βαρουφάκη ως «ανόητα αφελή».

Σόιμπλε: «Ανοησίες» ότι προσέβαλα τον Βαρουφάκη