Με μια μαραθώνια συνεδρίαση της Ο.Κ. ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και απορρίπτοντας Συνέδριο του κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί (δηλώνοντας ότι… δεν είναι παντρεμένος με την θέση του προέδρου), κάλεσε ωστόσο όποιον ήθελε να θέσει θέμα ηγεσίας να το κάνει- Αιχμές από Ντόρα

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος

Μαζεύτηκαν οι εσωκομματικοί αμφισβητίες μετά την πρόκληση του προέδρου της ΝΔ να θέσουν θέμα ηγεσίας όσοι είναι εναντίον του – Μόνο η Ντόρα τού ζήτησε, εμμέσως, να παραιτηθεί – Δεν ξεπέρασαν τους 15 όσοι υιοθέτησαν το αίτημα για έκτακτο Συνέδριο που το απέρριψε ο γαλάζιος αρχηγός με το επιχείρημα «δεν θα κάνω δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ»

Δεν σήκωσαν το γάντι της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία που πέταξε ο Αντώνης Σαμαράς στους εσωκομματικούς αμφισβητίες της ηγεσίας του, αλλά και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την επόμενη αναμέτρηση που θα δοθεί την Κυριακή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

 

Στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός αν και δήλωσε ότι δεν είναι παντρεμένος με τη θέση του προέδρου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πρόκειται να παραιτηθεί και προκάλεσε όποιον θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας τους να ζητήσει την ενεργοποίηση των καταστατικών διαδικασιών του κόμματος για την αλλαγή ηγεσίας.

Με εξαίρεση, ωστόσο, την Ντόρα Μπακογιάννη που και αυτή εμμέσως ζήτησε την παραίτηση του κ. Σαμαρά με επίκληση της παράδοσης που θέλει τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας να παραιτούνται μετά από εκλογικές αποτυχίες, όλοι οι υπόλοιποι επικριτές του κ. Σαμαρά περιορίστηκαν στην υποστήριξη του αιτήματος για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου που έθεσαν μετ ́ επιτάσεως οι περισσότεροι από όσους βλέπουν τους εαυτούς του ως εν δυνάμει διαδόχους. 

Όμως, από τους 48 βουλευτές που έλαβαν το λόγο στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυκτα, δεν ξεπέρασαν τους 15 με 16 όσοι ζήτησαν έκτακτο συνέδριο, γεγονός που κατά τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά ερμηνεύεται ως σαφώς μειοψηφική τάση σε μια κοινοβουλευτική ομάδα που αποτελείται από 76 βουλευτές και 4 ευρωβουλευτές. 

Αντί εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο απέρριψε με τον ισχυρισμό ότι θα οδηγούσε σε εσωστρέφεια τη Νέα Δημοκρατία, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε σκέψη για διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, κάτι που από την άλλη απορρίπτουν ως προσχηματική κίνηση οι εσωκομματικοί αμφισβητίες με το επιχείρημα ότι με αυτή την διαδικασία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί κανένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού το συγκεκριμένο σώμα δεν μπορεί να λάβει καμία απολύτως απόφαση.

Παρά ταύτα, επέμεινε και στη δευτερολογία του, λέγοντας ότι «η Εθνική Συνδιάσκεψη θα είναι μια πρώτη θετική εξέλιξη σε σχέση με τη σχέση της ΝΔ με τους πολίτες. Η σκακιέρα που κινούμαστε είναι πρωτόγνωρη. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με έκτακτο συνέδριο, αλλά δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνω». 

«Θα δείτε, σε τέτοια περίπτωση, όπως έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν προσωπικές ατζέντες να ξετυλίγονται και το εγώ να μπαίνει πριν από το εμείς», είπε και συμπλήρωσε: «Σας το είπα έντιμα από την αρχή της συνεδρίασης: όποιος θέλει ας το πει. Δέχομαι πολλές από τις θέσεις που εκφράστηκαν, όπως την αντιπολίτευση αυτοπεποίθησης-δεν θα μας έχουν για τίποτα δεδομένους. Θέλω όμως να έχετε κριτήριο την Ελλάδα, αποκλειστικό κριτήριο για τη στάση μας αυτό, τώρα που ζούμε τη μνημονιακή μετάλλαξη του μισού ΣΥΡΙΖΑ». 

Αιχμές κατά Δένδια και συγκυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ

Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε αιχμές κατά του πρώην υπουργού Νίκου Δένδια που ήταν ένας από τους σφοδρότερους επικριτές της ηγεσίας της ΝΔ στη συνεδρίαση που είχε προηγηθεί. «Δεν υπήρξε απόσταση μεταξύ εμού και των υπουργών καθώς και των βουλευτών, είτε με το κινητό, είτε με το τριψήφιο, είτε με δια ζώσης. Από τις 8 το πρωί ως τις 8 το επόμενο πρωί είχαμε συνεχείς συσκέψεις. Θυμάμαι τον Νίκο Δένδια που μου είχε πει: “Να ξεκουραστείς κύριε Προέδρε!”. Τώρα κατάλαβα τι εννοούσε!…», είπε με νόημα ο κ. Σαμαράς.

«Δέχομαι», συνέχισε, «πως πέρασε η εικόνα στροφής του κόμματος μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου, δεν ήταν στροφή στον λαϊκισμό όμως. Θα σας πω μόνο πως μετά τον Ιούνιο ελήφθη η απόφαση για ένα από τα πιο δύσκολα μέτρα που ήταν το σπάσιμο της ΔΕΗ. Δεν ήμασταν μόνοι. Συγκυβερνούσαμε. Δεν ήταν τίποτα εύκολο στη συγκυβέρνηση, ήταν δύσβατη πολλές φορές, δεν θέλω να μιλήσω παραπάνω. Δεν τη διάλεξα εγώ τη συγκυβέρνηση, ήταν επιλογή του ελληνικού λαού. Οι δημοσκοπήσεις μπορούν να αλλάξουν σε λίγες μέρες. Οψόμεθα».

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, «ο Έλληνας είναι διχασμένος: ο μισός μέσα του λέει “χτύπα τους ξένους, καλά τους κάνεις” και ο άλλος μισός “καλά, χτύπα, αλλά μη βαράς πολύ και έχουμε κανένα πρόβλημα και φύγουμε από το ευρώ”. Υπάρχει πύκνωση γεγονότων. Ο Έλληνας δεν δηλώνει “κοψοχέρης” την επόμενη μέρα των εκλογών, θα ήταν έγκλημα, όπως είπα εξ αρχής, να μιλήσουμε για αριστερή παρένθεση. Αλλά θα ήταν εξίσου λάθος η πολιτική του ώριμου φρούτου: να παραμένουμε στη γωνιά μας, περιμένοντας τις εξελίξεις. Άρα πρέπει να είμαστε ενεργοί, να είμαστε παρόντες. Παλεύοντας πείθεις την κοινωνία, όχι καιροφυλακτώντας», είπε και κατέληξε με την υπεραισιόδοξη για το κόμμα του πρόβλεψη ότι «η εσωστρέφεια μπήκε στο συρτάρι».

Επιμένει στα περί «παρένθεσης»

Στην εισαγωγική ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός είχε δώσει έμφαση στο λεγόμενο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». 

Υποστηρίζοντας ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η ενότητά τους είναι εύθραυστη και τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά, κάθε τόσο κλαίγεται ότι εμείς υλοποιούμε, τάχα, το σενάριο», συμπλήρωσε: «Εμείς δεν βιαζόμαστε να τους ανατρέψουμε. Εκείνοι βιάζονται να διαλυθούν». 

Σε άλλο σημείο ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι οι αντίπαλοι της ΝΔ «κάνουν ό,τι μπορούν για να διαλυθούν οι ίδιοι και για να διαλύσουν τη χώρα, αφού διαλύσουν εμάς» και παρότι απέρριψε τις «θεωρίες συνωμοσίες» που είπε ότι διακινούνται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι «τους προκαλεί φόβο μια ενωμένη και μάχιμη ΝΔ» και το «δείχνουν κάθε μέρα με το παραλήρημα εναντίον μας».

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, ο βασικός λόγος για τον οποίο η ΝΔ δεν πρέπει να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο είναι επειδή «τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα εις βάρος της κυβέρνησης και θα κινηθούν πολύ γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες που θα είναι, όπως είπε, κρίσιμοι».

«Ακριβώς επειδή η χώρα θα περάσει πολύ δύσκολα και η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους, θέλω να έχουνε τα χέρια μας λυμένα, να είμαστε απόλυτα ενωμένοι και απερίσπαστοι, θέλω να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια από σήμερα. Όχι για να την αφήσουμε να υφέρπει. Γιατί αν υφέρπει θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

«Όποιος, λοιπόν, βλέπει αλλιώς τα πράγματα, τον καλώ να το πει τώρα. Να το συζητήσουμε τώρα. Μα το λήξουμε σήμερα. Και αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα Προέδρου, να το πει τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες». 

Ντόρα: Έχασες, φύγε

Σκληρή κριτική στον κ. Σαμαρά άσκησε η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη που ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου επανεκκίνησης με όλα τα θέματα ανοικτά. «Όποιος πρόεδρος της ΝΔ έχανε παραιτούνταν», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττες παραιτούνται. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί ήταν. Αλλά υπέβαλλαν την παραίτησή τους διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης μέρας», είπε, ενώ απαντώντας αργότερα σε δημοσιογραφικά ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι αν απορριφθεί το αίτημα για Συνέδριο σχολίασε δηκτικά: «Μπορούμε να στρουθοκαμηλίσουμε και να γίνουμε ΠΑΣΟΚ».

Ως αντίλογος, ωστόσο, των επισημάνσεων της κ. Μπακογιάννη ότι οι προηγούμενοι αρχηγοί παραιτήθηκαν έπειτα από κάθε ήττα, η Σοφία Βούλτεψη αντέτεινε ότι ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1985, ούτε ο Κώστας Καραμανλής το 2000 παραιτήθηκαν, παρότι έχασαν τις εκλογές. Ενώ η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου θύμισε δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι θεωρεί μεγάλο του λάθος που παραιτήθηκε μετά την ήττα του 1993.

Το αίτημα για έκτακτο συνέδριο, πλην της κ. Μπακογιάννη, υποστήριξαν με ιδιαίτερη ένταση οι φερόμενοι ως επίδοξοι δελφίνοι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι διεκδικούν την υποστήριξη της μεγαλύτερης εσωκομματικής ομάδας που είναι οι «καραμανλικοί», η πλειονότητα των οποίων, ωστόσο, τηρεί στάση αναμονής όσο δεν κινείται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο τελευταίος προσήλθε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. αλλά αποχώρησε, όπως και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αμέσως μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, χωρίς φυσικά να προβεί στον παραμικρό σχολιασμό για τα τεκταινόμενα.

Επίσης σε υψηλούς τόνους τάχθηκαν υπέρ της διενέργειας Συνεδρίου οι Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας και ηπιότερα οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άννα Καραμανλή, Θανάσης Δαβάκης, Θεόδωρος Καράογλου, και άλλοι που παράλληλα επέμειναν ότι δεν πρέπει να γίνεται «επένδυση» στη λεγόμενη «αριστερή παρένθεσης». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης από την πλευρά του συμφώνησε με το αίτημα για το Συνέδριο, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό από όσους, έστω και εμμέσως, συνέδεαν το ζήτημα με τη διαδοχή του κ. Σαμαρά, επιμένοντας να προηγηθεί ευρύτατη συζήτηση για τον ιδεολογικό και οργανωτικό επαναπροσανατολισμό του κόμματος. 

Στον αντίποδα, την άποψη ότι αρκεί η Εθνική Συνδιάσκεψη και δεν χρειάζεται το Συνέδριο υιοθέτησαν κοινοβουλευτικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά, όπως ο Γιάννης Βρούτσης, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Άδωνις Γεωργιάδης που προέβλεψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα έχει πέσει ως το Πάσχα» και εξέφρασε την άποψη ότι «η ΝΔ πρέπει να στραφεί προς τα δεξιά…», καθώς και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος, μάλιστα, διαφώνησε με τη θέση των περισσότερων συναδέλφων του ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να δώσει θετική ψήφο εφόσον έρθει, εν τέλει, στη Βουλή η παράταση του προγράμματος με τους Ευρωπαίους εταίρους που συνομολόγησε η σημερινή κυβέρνηση. «Να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους!», ήταν η άποψη του πρώην υπουργού και προβαλλόμενου ως δελφίνου, ο οποίος επίσης διαφώνησε με τις φωνές όσων υποστήριζαν την ιδεολογική στροφή προς το Κέντρο.

Κατά των δελφίνων γενικώς, αλλά με ονομαστική αναφορά στον κ. Δένδια, στράφηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. «Ποιοι φωνάζουν; Μεγαλοσχήμονες και όσοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς. Νεκροθάφτες και παραπληροφορητές που τροφοδοτούσαν διάφορα περί δήθεν λαϊκιστών», είπε και πρόσθεσε: «Όποιος θέλει για αρχηγός, εδώ είμαστε. Αλλά κάποιοι μοστράρουν στα έντυπα σαν αρχηγοί της δεκάρας».

Υπέρ της εσωκομματικής καταλλαγής και κατά των ομαδοποιήσεων τάχθηκαν, τέλος, στελέχη από τη νεώτερη κομματική γενιά, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Βασίλης Κικίλιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη. 

Δεν θέτει θέμα ηγεσίας ο Κυριάκος αλλά ζητά θέσπιση θητείας για τον