Συνάντηση δυο ωρών στο Μαξίμου

Σειρά διαβεβαιώσεων από την ελληνική πλευρά, αλλά και προαναγγελία σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ΕΕ, χαρακτήρισαν την πρώτη επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Τον τόνο έδωσε η αναφορά Σουλτς ότι η ευρωζώνη αναμένει από την Αθήνα την κατάθεση των προτάσεων της, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων θα υπάρξουν συγκρούσεις, “όπως έγινε αισθητό και στη δική μας συνάντηση“.

Με αυτή τη φράση, ο κ. Σουλτς εμμέσως αποκάλυψε το κλίμα στις συζητήσεις του με τον κ. Τσίπρα, μολονότι οι δηλώσεις του κινήθηκαν εν γένει σε διπλωματικό επίπεδο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η αναφορά το ευρωπαίο αξιωματούχου, ότι στις συζητήσεις της ΕΕ με την Αθήνα “για πρώτη φορά μπήκαμε σε θέματα ουσίας”, κάτι που αν μη τι άλλο συνιστά αιχμή για τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία σε πολλά θέματα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και άλλα που χρήζουν περαιτέρω συζητήσεων και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες,

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εγγυάται τη σταθερότητα και δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία συνολική και αμοιβαία επωφελή λύση για την οποία χρειάζεται χρόνος.

“Έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τους θεσμούς της ΕΕ”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Μάρτιν Σουλτς, μετά το τέλος της συνάντησης τους.

“Πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “επί τέσσερα χρόνια ο ελληνικός λαός πλήρωνε την αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης” και πως πρέπει να μπει “τέλος στην ανάρμοστη σχέση οικονομικής ολιγαρχίας και πολιτικού συστήματος”.

Διαβεβαίωσε ότι “έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης: τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Έχουμε σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς την απερισκεψία δημιουργίας νέων ελλειμμάτων”.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν διαβουλεύσεις για μια συνολική και αμοιβαία επωφελή λύση, κάτι που, όπως επισήμανε, χρειάζεται χρόνο.

“Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια και εγγυόμαστε τη σταθερότητα” διαβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι “θα διαψευστούν όσοι επενδύουν το αντίθετο”.

“Η Ευρώπη θα ξεπεράσει τη λύση και θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ άλλοτε”, κατέληξε.

Δηλώσεις Σουλτς

Από την πλευρά του, ο Μ. Σουλτς δήλωσε ότι τον τιμά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος στην Ελλάδα, για να προσθέσει με νόημα ότι αισθάνθηκε πως “για πρώτη φορά μπήκαμε σε θέματα ουσίας”.

“Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, ενώ υπάρχουν κάποια άλλα που χρήζουν περαιτέρω συζητήσεων. Είναι σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλον”, τόνισε.

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η νέα κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά θα προωθήσει τις θέσεις της μέσω διαβουλεύσεων με τους εταίρους.

Επισήμανε ότι “υπάρχει φόβος ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο. Αυτό δεν το διαπίστωσα”.

Πρόσθεσε ότι η Αθήνα θα καταθέσει προτάσεις και σημείωσε ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις, “όπως έγινε αισθητό και στη δική μας συνάντηση“, είπε με νόημα.

Συμπλήρωσε ότι υπήρξε συζήτηση και για τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία.

Τέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση “κουραστική“, καθώς τέθηκαν πολλά θέματα που εξετάστηκαν ενδελεχώς και δήλωσε “ευγνώμων” γι’ αυτό.

“Ελπίσω η υπέροχη χώρα σας να μείνει στην ευρωπαϊκή πορεία, όπως ήταν πάντοτε. Η Ελλάδα έχει χαρίσει πολλά στην Ευρώπη”, κατέληξε.

http://admin.nooz.gr/Uploads/tsiprassoults291154.jpg

Κατά την άφιξη του Μ. Σουλτς στο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας τον υποδέχθηκε στην είσοδο και οι δύο άνδρες αντάλλαξαν θερμή χειραψία.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος αστειεύτηκε με τον κ. Τσίπρα και συγκεκριμένα με το γεγονός ότι δεν φορούσε γραβάτα.

“Υπάρχει ισχυρός συμβολισμός στο ότι είστε η πρώτη διεθνής συνάντηση που έχω ως πρωθυπουργός”, είπε ο κ. Τσίπρας στον Σουλτς μπροστά στις κάμερες, λέγοντας ότι “βασιζόμαστε σε σας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε λύση για το κοινό μας μέλλον”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σουλτς ήρθε στην Αθήνα για να ανιχνεύσει τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών.
 


Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κόντρα πριν τη συνάντηση

Σημειώνεται πως η συνάντηση γίνεται με φόντο την αντιπαράθεση με αιχμή το θέμα της διαφοροποίησης της Ελλάδας στο θέμα των κυρώσεων προς την Ρωσία.

Μιλώντας στο γερμανικό Ζdf, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε: “Δεν μπορείς να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή.Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην”.

“Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει”, πρόσθεσε.

Ενόχληση της κυβέρνησης

Δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία χωρίς διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας με ιδιαίτερη ενόχληση, στις δηλώσεις Σουλτς.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι κακώς ο Σουλτς συνδέει το θέμα αυτό με τα οικονομικά ζητήματα και σημειώνουν ότι το θέμα της Ρωσίας είναι ανοιχτό καθώς συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

“Είμαστε πρώτιστα μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Με σχέδιο, πολιτική βούληση και τη δύναμη μιας ισχυρής εντολής” έγραψε νωρίτερα στο Twitter, ο Αλέξης Τσίπρας.

 Παρέμβαση από την ΕΚΤ

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ ισχυρές και θα αντέξουν την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές, δήλωσε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της ΕΚΤ για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, στην τηλεόραση του Bloomberg, μία ημέρα μετά την αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές η αβεβαιότητα για το ελληνικό πρόγραμμα και την εφαρμογή του.

“Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μία δύσκολη κατάσταση τώρα, λόγω των πρόσφατων εκλογών, αλλά είναι πολύ ισχυρές” δήλωσε η Νουί, προσθέτοντας: “Έχει γίνει πολλή δουλειά για να ενισχυθούν οι ισολογισμοί τους κατά τα τελευταία χρόνια. Θα ξεπεράσουν και αυτή την κρίση, όπως και τις προηγούμενες”.

Διπλό μήνυμα από Κερέ της ΕΚΤ

“Υπάρχει μια διπλή ευθύνη. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού: είμαστε ένα σύνολο με κοινές προθέσεις. Και η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί τη δημοκρατική αλλαγή στην Αθήνα, έστω και αν βασίζεται σε πολιτικές διαφορετικές από αυτές που ακολουθήθηκαν έως τώρα”, τονίζει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει η ιταλική Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Στήριξη από Ομπάμα

Στήριξη στην προσπάθεια απεμπλοκής από τη λιτότητα προσέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα στον Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ομπάμα τόνισε ότι “η Ευρώπη πρέπει να φύγει από την πολιτική της λιτότητας και να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη“. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Ομπάμα είπε στον Αλ. Τσίπρα ότι η στήριξη αυτή θα εκφραστεί και στην πράξη μέσω της συνεργασίας των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών.

nooz.gr

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Σουλτς