Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί. 

Πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας

Προσωπικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου του 1974. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Πολιτικός Μηχανικός. Φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και στη Χωροταξία. Ομιλεί τα αγγλικά.

 

Κοινοβουλευτική δράση

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής και επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ το 2009 και επανεκλέχτηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012. Διετέλεσε επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Υπό την ηγεσία του ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, συγκρότησε κυβέρνηση συνεργασίας με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 26 Ιανουαρίου του 2015.

Εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) τον Δεκέμβριο του 2010, αναδείχθηκε υποψήφιος του κόμματος (ΚΕΑ) με ισχυρή πλειοψηφία για τη διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Νοέμβριο του 2012.  Τέθηκε επικεφαλής υποψήφιος για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ευρωεκλογές του 2014.

 

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναδειχθεί το 2008 πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ως του μεγαλύτερου κόμματος – συνιστώσας που συμμετείχε στον Συνασπισμό της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΡΙΖΑ), μετά την αυτόβουλη αποχώρηση του Αλέκου Αλαβάνου από την προεδρία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο 5ο Συνέδριο του κόμματος επίσης το 2008, με ποσοστό 70,41% έναντι του Φώτη Κουβέλη που συγκέντρωσε το 28,67%.


Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα ιδεολογικού χαρακτήρα που οδήγησαν σε διάσπαση και στην αποχώρηση ομάδας κομματικών στελεχών και βουλευτών (προερχόμενων κυρίως από το παλιό ΚΚΕ εσωτ.) με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη, από την οποία δημιουργήθηκε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ). Ενώ, διάχυτη ήταν η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνταν στη διάλυση, ο Αλέξης Τσίπρας επικράτησε ως πλειοψηφούσα πολιτική πλατφόρμα, κατόρθωσε να αναδιοργανώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να ηγηθεί του Αντι-Μνημονιακού Μετώπου στην Ελλάδα.


Οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 στο 16,78% (από 4,6% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2009), επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς. Στις επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2012, υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα με 26,89% και το νέο ρεκόρ των 71 βουλευτών και ανέλαβε επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Πραγματοποίησε ταξίδια στο εξωτερικό και συναντήσεις με Προέδρους, Πρωθυπουργούς και σημαντικές ηγετικές προσωπικότητες της Αριστεράς διεθνώς, οι οποίες ενίσχυσαν το αρχηγικό του προφίλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα, του παρείχε την κοινωνική και εσωκομματική δύναμη, να προχωρήσει το 2013 σε συνέδριο αυτοδιάλυσης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ αλλά και κατάργησης του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος συνεργαζόμενων κομμάτων – συνιστωσών και την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως ενιαίου πολιτικού κόμματος, στο οποίο επανεντάχθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις που τον δημιούργησαν ως φυσικά πρόσωπα και εσωκομματικές μειοψηφούσες πολιτικές τάσεις.


Με τη στήριξη του τότε προέδρου του κόμματος Αλέκου Αλαβάνου, ήταν υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του 2006, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη», που έλαβε ποσοστό 10,5% . Από πολύ μικρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα στην ΚΝΕ. Πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1990 και του 1991. Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση μέσω του σχήματος «Εγκέλαδος», το οποίο συμμετείχε στην ομοσπονδία των Εναλλακτικών Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων (πρόγονος του σημερινού ΔΑΡΑΣ). Με τα ΕΡΑΣ εκλέχθηκε στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ την περίοδο 1995-1997. Την ίδια περίοδο ήταν Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας ΣΥΝ (τότε Ένωσης Αριστερών Νέων). Το 1999 εξελέγη Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης και διατήρησε τη θέση αυτή έως το 2003.


Πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για την ίδρυση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Έλαβε μέρος στις διεθνείς διαδηλώσεις του κινήματος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.
Το Δεκέμβριο του 2004, κατά το 4ο συνέδριο του Συνασπισμού, αποχώρησε από τη Νεολαία και εξελέγη με το 42% των ψήφων των συνέδρων (πέμπτος σε σειρά) στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού και εν συνεχεία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

 

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Γιάννης Δραγασάκης

 

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης: Γεννήθηκε στην Ανατολή Λασιθίου το 1947.
Οικογενειακή Κατάσταση: Έγγαμος. Έχει δύο κόρες.
Επάγγελμα: Οικονομολόγος.
Σπουδές: Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες
Ξένες γλώσσες: Αγγλική.
 

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη Βουλευτής Χανίων το 1989 και Βουλευτής Β΄Αθηνών 1996, το 2004 και το 2007 με το Συνασπισμό.
Μέλος της Αντιπροσωπείας της Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

 

Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθήνας 1994 – 1999, Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Μέλος Οικονομικού Επιμελητηρίου, Μέλος του Δ.Σ. του Επιστημονικού Ινστιτούτου “ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ”.

Υπουργείο Εσωτερικών  
Υπουργός: Νίκος Βούτσης

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ – ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε το 1951 και είναι πολιτικός μηχανικός (ΕΜΠ). Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με την παράταξη “Αττική συνεργασία – όχι στο μνημόνιο”.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975. Γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (’80-’85). Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το ’86. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά από το ’87-’91 και στον ΣΥΝ μετά τις εκλογές του ’93.

Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε θέματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει αρθρογραφήσει μεταξύ άλλων στην Αυγή, την Εποχή, τα Νέα, το Μετρό κ.ά.

 

Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Γιώργος Κατρούγκαλος

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ (2014-2017) – ΣΥΡΙΖΑ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιστοσελίδα: www.katrougalos.gr

Προσωπικά Στοιχεία

Σπουδές: Πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Σορβόννης. Συνταγματολόγος, Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης.
 
Επάγγελμα: Eργάσθηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ.

Μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ε.Ε., Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και Μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους.

 

Συμμετέχει ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών.

 

Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Γιάννης Πανούσης 

 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιστοχώρος: www.giannispanousis.gr
Email: i.panousis@parliament.gr
Διεύθυνση: Αθήνα, Βουλή των Ελλήνων, ΤΚ 100 21
Τηλ.:210-3707024, Fax:210-3707318.

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης: Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου του 1949.
Επάγγελμα: Καθηγητής Πανεπιστημίου.
Σπουδές: Πτυχίο Νομικής Αθηνών, Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών Αθηνών, Μεταπτυχιακό & Διδακτορικό στο Πουατιέ της Γαλλίας. Είναι καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης.
Ξένες γλώσσες: Γαλλική και αγγλική.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εκλέχτηκε βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, τον Ιούνιο του 2012.
• Τομέας Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης.
• Τομέας Σωφρονιστικής.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

 

Πρόεδρος ή μέλος δεκάδων ελληνικών και ξένων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων (π.χ. διετέλεσε Πρόεδρος Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, Μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για ναρκωτικά, χουλιγκανισμό κ.λπ., Μέλος Επιτροπής Εκπαίδευσης ΟΟΣΑ, Μέλος Εθνικής Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ, Μέλος Δ.Σ. του ΕΚΚΕ Κ.Α.).

 

Αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης

Τασία Χριστοδουλοπούλου

 

H Αναστασία (Τασία) Χριστοδουλοπούλου τέλειωσε τη Νομική Σχολή της Αθήνας. Είναι μαχόμενη δικηγόρος και συνδικαλίστρια. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση. Ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων. Δραστηριοποιείται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, με βάση την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική προέλευση.

 

Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Στ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιστοχώρος: http://www.kollia.gr
Email: maria@kollia.gr
m-kollia@otenet.gr
m-kollia@parliament.gr
Διεύθυνση: Γραφείο: Σελεύκου 3, 62123 Σέρρες, Τ.Θ. 117, Τηλ.: 23210/23720, 23210/99880, Φαξ: 23210/99889.

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης: Γεννήθηκε στις Σέρρες στις 21 Φεβρουαρίου 1958.
Οικογενειακή Κατάσταση: Έγγαμη με τον Χρήστο Τσαρουχά. Έχει έναν γιο τον Κώστα Τσαρουχά και μία κόρη την Κατερίνα Τσαρουχά.
Επάγγελμα: Δικηγόρος.
Σπουδές: Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ξένες γλώσσες: Αγγλική.
 

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη Βουλευτής Ν. Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2000, 2004 και 2007. Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Πρώην Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2004 – 2007).

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Διετέλεσε Μέλος του Τμήματος Γυναικών της ΝΔ από το 1983. Υποψήφια Βουλευτής το 1996. Μέλος Κ.Ε. Νέας Δημοκρατίας. Υπεύθυνη Τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ.

 

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Γιάνης Βαρουφάκης

 

Βαρουφάκης Γιάνης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, όπου και τελείωσε το Λύκειο.  Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και του Birmingham. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Essex, του East Anglia, του Cambridge και της Γλασκώβης.

Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία και Fellow Οικονομικής και Κοινωνικής Ηθικής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain στο Βέλγιο.

Από το 2000 είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν) καθώς και “Economist-in-residence” στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

 

Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τους τίτλους “Rational Conflict” (Blackwell, 1991), “Foundations of Economics” (Routledge, 1998), “Θεωρία Παιγνίων”.

 

Αναπληρωτής υπουργός

Νάντια Βαλαβάνη

 

Βαλαβάνη Νάντια

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

Βιογραφικό:

Η Νάντια Βαλαβάνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954.
  Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ).
   Εργάστηκε ως μεταφράστρια και τα τελευταία 20 χρόνια σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ από το 1996 μέχρι το 2005 ήταν διευθύντρια ξενοδοχείου στην Κρήτη.
   Ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Δήμο Τσακνιά και έχουν ένα γιο και μια κόρη.
   Μαθήτρια στο Ηράκλειο Κρήτης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, μαζί με φίλες της πραγματοποίησαν αυθόρμητες δραστηριότητες ενάντια στο καθεστώς. Από τον Ιανουάριο του 1973 συμμετείχε σε όλα τα γεγονότα του οργανωμένου μαζικού φοιτητικού κινήματος και στο παράνομο αντιδικτατορικό κίνημα στην Αθήνα μέσα από τις γραμμές της Αντι-ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. 
    Πρωτοετής φοιτήτρια, συνελήφθη το Φεβρουάριο του 1974 μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και μετά από 5μηνη παραμονή υπό ανάκριση σε συνθήκες απομόνωσης στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών στη Μεσογείων, παραπέμφθηκε σε δίκη (που θα γινόταν το Σεπτέμβριο 1974) από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αφέθηκε ελεύθερη από τις Φυλακές Κορυδαλλού μετά την κατάρρευση της δικτατορίας τον Ιούλιο του 1974.
   Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας», πήρε μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΦΕΕ και εκλέχτηκε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβούλιου της (Ιούνιος 1975).
     Συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες και χρημάτισε μέλος του Γραφείου και της Γραμματείας του ΚΣ της ΚΝΕ και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
    Ως στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και αποστολές στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή. Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1989 διαφωνώντας με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Τζανετάκη.
   Το 2007 προσχώρησε και έκτοτε συμμετέχει στο ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτη.
   Τον Αύγουστο του 2007 ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Αλέκου Αλαβάνου να συμβάλλει στην εκλογή του τότε Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βοήθησε ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο στη σημαντική ενίσχυση σε ψήφους του ψηφοδέλτιου και στην εκλογή Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια ήταν η πρώτη επιλαχούσα.
    Στην κρίσιμη και δύσκολη εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου 2009 ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχτηκε και πάλι πρώτη επιλαχούσα. Πήρε μέρος στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 2010, υποψήφια με το περιφερειακό ψηφοδέλτιο της Ελεύθερης Αττικής.
   Κατά τα τελευταία δυο χρόνια, μέσα απ’ τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜΑΑ συμμετείχε ενεργά σε όλα τα γεγονότα του κινήματος αντίστασης (απεργίες, διαδηλώσεις, κατάληψη της Πλατείας Συντάγματος κ.α.).
   Ταυτόχρονα αγωνιζόταν για την εξασφάλιση της κοινής δράσης και συμπαράταξης κατά προτεραιότητα της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς στο πλαίσιο της ευρύτερης δυνατής μετωπικής πολιτικής συσπείρωσης: Με στόχο την ανατροπή της πολιτικής της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που, σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις, τα κόμματα του (πρώην) δικομματισμού κι ένα αστερισμό μικρότερων κομμάτων οδηγούν την εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας σε κοινωνικό ολοκαύτωμα και τη χώρα σε πλήρη υποτέλεια και σε ολοκληρωτική καταστροφή.
    Στο ίδιο πλαίσιο δραστηριοποιήθηκε και υπήρξε ιδρυτικό μέλος ενωτικών κινήσεων όπως του Βήματος για Διάλογο και Κοινή Δράση της Αριστεράς (Αριστερό Βήμα), της Επιτροπής για το Λογιστικό Έλεγχο επί του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους (ΕΛΕ) και των κινήσεων καλλιτεχνών Μαζί ενάντια στη βαρβαρότητα και Καλλιτέχνες ενάντια στο Μνημόνιο.      
    Προσκλήθηκε ως «ελληνίδα δημοσιολόγος» από το κόμμα της γερμανικής αριστεράς DIE LINKE και μίλησε στα γερμανικά για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τη σχέση της Ε.Ε., της ΕΚΤ και της Γερμανίας μ΄ αυτό, στις 18 Νοεμβρίου 2011 σε ανοιχτή συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στη δικτατορία των χρηματιστικών αγορών» στην Πλατεία της Όπερας στο «Τετράγωνο των Τραπεζών» στη Φρανκφούρτη με κεντρικό ομιλητή τον Όσκαρ Λαφοντέν – κι ενώ στην Όπερα βρισκόταν σε εξέλιξη δείπνο της «Ένωσης Ευρωπαίων Τραπεζιτών» με οικοδεσπότες τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ντράγκι και τον πρόεδρο της Deutsche Bank Άκερμαν.

 

Δεκάδες πολιτικά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ, Ριζοσπάστης, ΑΥΓΗ της Κυριακής, ΔΡΟΜΟΣ της Αριστεράς, ΕΠΟΧΗ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ!, Ελευθεροτυπία, Έθνος, Οδηγητής και στην εφημερίδα του Ηρακλείου Πατρίς.
   Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της Αντίστασης 1967-1974, της Διεθνούς Αμνηστίας και της IBS (Διεθνής Ένωση για τον Μπρεχτ).
 
Αναπληρωτής υπουργός
Δημήτρης Μάρδας

 

Δημήτρης Μάρδας

Ο Δημήτρης Μάρδας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955.

Περάτωσε τις βασικές πανεπιστημιακές του σπουδές στο Τμήμα των Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris I-Sorbonne (1979-80) και Paris II-Pantheon (1980-1982) στην οικονομία και έλαβε τον τίτλο του Διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Paris II-Pantheon (1990).

Εργάστηκε στη Γενική Διεύθυνση των Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων (Γ.Δ. ΙΙ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρώτη φορά, το 1987. Από το 1992 έως τα τέλη του 1994 εργάστηκε πάλι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχικά στη Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Αγοράς – Βιομηχανικών Υποθέσεων (Γ.Δ. ΙΙΙ) και ακολούθως, στη Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Αγοράς (Γ.Δ. ΧV). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, κατά το 1992-1994 συμμετείχε, ως μέλος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις διαπραγματεύσεις του “Γύρου της Ουρουγουάης”.

Από τον Απρίλιο του 2000 έως το Φεβρουάριο του 2002 τοποθετήθηκε ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και από τον Οκτώβριο του 2002 έως τον Απρίλιο του 2004 ορίστηκε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ). Το 2004 εκλέχθηκε εκπρόσωπος στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

 Έγραψε τα βιβλία: “Ελλάδα-ΕΟΚ. Η ελληνική γεωργία και το πρόβλημα της ένταξής της στην ΕΟΚ”, 1978, “Τα οικονομικά των προμηθειών του Δημοσίου”, 1999 και “Από την ΕΟΚ στην ΕΕ”, 2005. Δημοσίευσε σειρά άρθρων στα αγγλικά και στα γαλλικά με θέμα το διεθνές εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις, την τεχνολογική έρευνα, και την πολιτική των προμηθειών του δημοσίου. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

 
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
 
Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

 

Σταθάκης Γεώργιος

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΝΙΩΝ – ΣΥΡΙΖΑ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email: stathakisgs@yahoo.gr
g.stathakis@parliament.gr
Διεύθυνση: Αθήνα, Βουλής 4, Σύνταγμα, ΤΚ 105 62
Τηλ.:210-3706333, 210-3706133 Fax:210-3706533
Τηλ.:28210-27771 Fax:28210-53339

Προσωπικά Στοιχεία

Σπουδές:
Ph.D (econ) (1983), M.A. (econ) (1978) Newcastle, Πτυχίο (οικον.), Παν. Aθηνών (1976).
Πανεπιστημιακή Aπασχόληση:
1988- : Tμήμα Oικονομικών Eπιστημών, Παν. Kρήτης, Kαθηγητής Πολιτικής Oικονομίας.
Eρευνητικά Kέντρα.
1992-93: Center for European Studies, Harvard University, (visiting scholar). 1987-88: Center for Modern Greek Studies, Queens Coll., City Univ. of New York (researcher). 1986-87: Iνστιτούτο Tεχνολογίας Yπολογιστών, Πάτρα (ερευνητής).
1985-86: Iδρυμα Mεσογειακών Eρευνών (ερευνητής).

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012.
Υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
2010-12: Περιφερειακός Σύμβουλος, Περιφέρεια Κρήτης, (Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης).
2004-08: Πρόεδρος του Δ.Σ. της εφημερίδας H Aυγή 2000-02: Δ.Σ. της Eταιρείας Πολιτικού Προβληματισμού Nίκος Πουλαντζάς.
1993-94: Διοικ. και Eπιστ. Συμβ., Tεχνολογικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα της ETBA.
1998-90: Συμβούλιο Oικονομικών Eμπειρογνωμόνων, Yπ. Eθνικής Oικονομίας.

Κοινωνικές Δραστηριότητες

Δημοσιεύσεις: Bιβλία

Ο ατελέσφορος εκσυγχρονισμός. Κριτικά σημειώματα από την “Αυγή” και τον “Πολίτη”. Αθήνα: Βιβλιόραμα, 2007.
(with G. Vaggi), (eds), Economic Development and Social Change: Historical Roots and Modern Perspectives, London: Routledge, 2006.
Tο Δόγμα Tρούμαν και το Σχέδιο Mάρσαλ. H ιστορία της αμερικανικής βοήθειας στην Eλλάδα, Aθήνα: Bιβλιόραμα, 2004.
(with C.Kasimis),( eds), The Reform of CAP and Rural Development in Southern Europe (Perspectives on Rural Policy and Planning), Aldershot: Ashgate, 2003.
(με N. Θεοτοκά), Δοκίμια για τον Mαρξ, Aθήνα: O Πολίτης, 1996.
(με N. Θεοτοκά, Δ. Mυλωνάκη), (επιμ.), Aναδρομή στον Mαρξ, Aθήνα: Δελφίνι, 1996.

Πρόσφατα άρθρα

“Η δημοσιονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας”, Σύγχρονα Θέματα, 2010:108, σελ. 5-9.
“The fiscal crisis of the Greek economy”, Kurswechsel, 2010:3, p. 109-117.
“Η οικονομική ανάπτυξη στην ιστορία της οικονομικής σκέψης” (με G. Vaggi), στο Ζουμπουλάκης Μ.- Χ. Κόλλιας (επιμ.), Σύγχρονη Πολιτική Οικονομία, Αθήνα: Πατάκης, 2010.
“Η τεχνολογική επανάσταση και οι προοπτικές του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού”, (Αφιέρωμα: Σοιχεία για τη δεκαετία 1957-1967), Αρχειοτάξιο, 2010:12, σελ. 116-125.
“The State and the Economic Crisis of 2008”, Transform, 2009:5, p. 81-90.

Διοικητικές Δραστηριότητες στο Πανεπιστήμιο

2011-12: Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης (Οικονομικών), Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, Δ/νων της Εταιρείας Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας του ΠΚ.
2000/04: Πρόεδρος, Tμ. Oικον. Eπιστ. (1998/00:Aν. Πρόεδρος).
1999-02: Mέλος και Aντιπρόεδρος της Επιτρ. Eρευνών του Παν. Kρήτης.

Διδακτικό Έργο

Πολιτική Oικονομία, Διεθνής Πολιτική Oικονομία, Iστορία Oικονομικών Θεωριών, Mαρξιστική Oικονομική Θεωρία, Eλληνική Oικονομία, Oικονομία και Eλληνική Λογοτεχνία.

Eπιστημονικές Δραστηριότητες

2002-08: Kριτής βιβλίων στις εκδόσεις Routledge και στις εκδόσεις Palgrave.
2004-07: Aναπλ. Mέλος, Διοικ. Συμβ., European Society for the History of Economic Thought.

 

Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θοδωρής Δρίτσας

 

Θεόδωρος Παναγιώτη Δρίτσας

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email: synpirea@otenet.gr
Διεύθυνση: Γραφείο: Καραϊσκου 115, 2ος όροφος, 18535 Πειραιάς, Τηλ.: 210-4175552, 210-4220608, Φαξ: 210-4117144.

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης: Γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 22 Αυγούστου 1947.
Επάγγελμα: Έμπορος Φαρμάκων. Ομόρρυθμος εταίρος από το 1972, στο οικογενειακό φαρμακείο στον Πειραιά, μέχρι την αποχώρηση του, λόγω ασυμβίβαστου.
Σπουδές: Τελειόφοιτος της Νομικής Πανεπιστημίου Αθήνας.
Ξένες γλώσσες: Αγγλική.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη Βουλευτής A ΄ Πειραιά και Νήσων στις Εκλογές της 16.09.2007, για πρώτη φορά.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

 

Εξωκοινοβουλευτική αριστερά στη δικτατορία και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ανέντακτος της Αριστεράς στη συνέχεια. Ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2004.
Επικεφαλής του Πειραϊκού Δημοτικού Δικτύου «ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» από την ίδρυση του, το 1998. Υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά από το 2002.

 

Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού

Έλενα Κουντουρά

 

 

Έλενα Αλεξάνδρου Κουντουρά

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιστοχώρος: http://www.elenakountoura.gr
Email: kountoura.e@gmail.com
Διεύθυνση: Τηλ.: 210-7296101, φαξ: 210-7296100.

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης: Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Επάγγελμα: 1984 έως 1996: Διεθνή καριέρα στη βιομηχανία της μόδας.
1996 έως 2003: Εκδότρια περιοδικών με γυναικεια και κοινωνικα θεματα.
Σπουδές: Σπούδασε Φυσική Αγωγή και Επιστήμη του Αθλητισμού , Τ.Ε.Φ.Α.Α στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
Μέλος της Εθνικής Ομάδας Στιβου επι σειρα ετων.
Πρωταθλητρια Eλλαδας στο αλμα εις υψος και στα 100 μέτρα με εμπόδια με πανελληνια ρεκορ και πανελληνιες νικες.
Ξένες γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Ορκίστηκε βουλευτής στις 14/11/2011.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

2004 έως 2007: Βουλευτής Α΄περιφέρειας Αθήνας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. 
Μέλος της κεντρικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Συμμετείχε στις ακόλουθες κοινοβουλευτικές επιτροπές: 
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος
Ειδική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η οποία ασχολείται με θέματα Πολιτισμού, εκπαίδευσης και Αθλητισμού. 
Διετέλεσε επίσης αναπληρωτής τομεάρχης πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε επίσης μέλος των επιτροπών Τουρισμού και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Κορέας . Μέλος των Ομάδων Φιλίας με την Ρουμανία, Ιορδανία, Ουζμπεκιστάν και Γαλλίας. 
Αναπληρωτης Γραμματειας Εθελοντισμου και μη Κυβερνητικων Οργανωσεων.
Ασκεί έντονη φιλανθρωπική δράση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρόεδρος της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης EUROPA DONNA HELLAS, (European breast cancer Coalition), που ασχολείται με τον καρκίνο του μαστού. Στηριζει πολλές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις όπως, UNICEF, ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ,WIN, FRONTIDA (Για την καταπολεμιση της ενδοοικογενειακης βιας) τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου. Συμμετεχει σε πολλές εκδηλώσεις και δράσεις των Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα.

 

Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Χρήστος Σπίρτζης 

 

Χρήστος Σπίρτζης

Ο Χρήστος Σπίρτζης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Φουφρή και έχουν δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και την Κάλλια.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και των οργάνων Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το 1986 έως το1993.

Το 1996 ορίστηκε Επιμελητής της ΜΕ Νέων Μηχανικών του ΤΕΕ. Σε ηλικία 28 χρονών εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Από το 2000 έως το 2003 διετέλεσε Μέλος στη ΔΕ του ΤΕΕ, ενώ από το 1999 έως το 2008 ήταν Μέλος της ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος, στην Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας εκλεγόταν συνεχώς από το 2002 έως το 2007.

Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Β’ Αντιπρόεδρος της ΔΕ του ΤΕΕ, εκπροσώπησε το ΤΕΕ σε κοινωνικές δράσεις για το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και τους ελεύθερους χώρους, για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και ήταν υπεύθυνος για κοινές δράσεις με άλλους Φορείς, όπως το Παρατηρητήριο Φυσικών Καταστροφών, το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας και την προετοιμασία για διακριτό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

Ως Υπεύθυνος για την Ενέργεια συνέβαλε στην ολοκλήρωση του νομοθετικού και επιστημονικού έργου για την εξοικονόμηση ενέργειας και για την απόκτηση ενός μακροχρόνιου στρατηγικού ενεργειακού σχεδίου.

 

Συμμετέχει στην προσπάθεια για ένα σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό της Χώρας για ένα άλλο ρυθμιστικό σχέδιο και μια διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη, τον πόλεμο με τη γραφειοκρατία, τη βελτίωση της ζωής του Πολίτη. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 είναι Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

 
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς

 

Νίκος Κοτζιάς
Ο Νίκος Κοτζιάς σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο, καθώς και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (διδακτορικό και post-doc) στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου. Σήμερα είναι καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος της FEG (Ερευνητική Ομάδα για την Ε.Ε.) στο Μαρβούργο Γερμανίας, Senior Associated Member στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Affairs του Χάρβαρντ.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 υπήρξε πρεσβευτής-εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου συμμετείχε και διηύθυνε σειρά ομάδων έρευνας, προγραμματισμού και σχεδιασμού.

Διετέλεσε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, την Agenda 2000, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς ερευνητικές ομάδες με παγκόσμια αναγνώριση, όπως το «International Group of Expert» και η «Διεθνής Ομάδα Ειδικών: Making It Our Own. A Trans-European proposal on amending the Draft Constitutional Treaty for the European Union».

Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Καταδικάστηκε δις κατά τη διάρκεια της χούντας. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών Διαλεκτική και Επιστημονική Σκέψη.

Σήμερα διευθύνει τη σειρά «Αναστοχασμός» στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα τη σειρά «Λόγος» στις Εκδόσεις Λιβάνη. Αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία εφημερίδα Αξία και την Kυριακάτικη Eλευθεροτυπία.

Έχει συγγράψει 24 επιστημονικά βιβλία που έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, καθώς και μία συλλογή ποιημάτων.

 Έχει εκδώσει με δικούς του εκτεταμένους προλόγους 60 βιβλία, ανάμεσα στα οποία έργα των J. Habermas, A. Sen, F. Deppe, N. Chomsky, M. Walzer, D. Harvey, J. Huffschmidt, M. Clapsis, M. Ingatieff, Β. Barber. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του, πέραν του παρόντος, είναι: Παγκοσμιοποίηση – Η ιστορική θέση, το μέλλον και η πολιτική σημασία (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2003), Το ενεργητικό δημοκρατικό κράτος – Εθνικό κράτος και παγκοσμιοποίηση (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2004), Πολιτικό σύστημα και ταυτότητα – Παγκοσμιοποίηση και η περίπτωση του Hνωμένου Bασιλείου (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2008), EU-US Relations: Repairing the Transatlantic Rift, σε συνεργασία με τον Π. Λιάκουρα (Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2006). Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά του κείμενα είναι: Cyprus: Thinking outside the Box – The Framework for a Solution, Οξφόρδη, Globalization, Religion and Violence, Γενεύη και Βοστόνη: Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, The Paradox of the Turkish-European Relations, Οξφόρδη.

 

Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Νίκος Χουντής

 

Χουντής Νίκος

 

Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός) και του Παντείου Πανεπιστημίου (Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές).

Εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα και οργανώθηκε στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1987, του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας μετά το 13ο Συνέδριο το 1991.

Στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας από το 1992. Από το 1996 έως το 2000 Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Το 2000 έως το 2004 Υπεύθυνος για την Εξωτερική και Ευρωπαϊκή πολιτική και για το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ το 2004. Τον Μάιο 2005 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Τον Φεβρουάριο 2008 επανεκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΠΕ, μετά το 5ο Συνέδριο του Κόμματος.

Εκλέχτηκε ευρωβουλευτής, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές του 2009. Συμμετέχει στην συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL).

Τακτικό Μέλος:

  • Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
  • Ειδική επιτροπή για την χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κρίση
  • Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο

Αναπληρωτής:

 

  • Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων
  • Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας
  • Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας
  • Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας

Αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων

Ευκλείδης Τσακαλώτος 

 

Τσακαλώτος Ευκλείδης

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ – ΣΥΡΙΖΑ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email: tsakalot@parliament.gr
tsakalot@econ.uoa.gr
Διεύθυνση: Αθήνα, Ευριπίδου 14
Τηλ.:210-3689826
Αθήνα, Βουλή των Ελλήνων, ΤΚ 100 21
Τηλ.:210-3708376 Fax:210-3707790

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Επάγγελμα:
Καθηγητής Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Kent και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το καλοκαίρι του 2010 είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σπουδές:
Απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

 

Είναι μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ε.Ε, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Το τελευταίο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, είναι το Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός (εκδόσεις ΚΨΜ).

 

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Πάνος Καμμένος 

 

Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Βουλευτής – Υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (27.1.2015), πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΝΔ

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12.5.1965.

Οικονομολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Λυών (Γαλλία) στα Οικονομικά και την Ψυχολογία  και στην Ανώτερη Σχολή Managers Ελβετίας.

Πολιτική δράση

 

Εξελέγη βουλευτής της Β΄ Αθηνών με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 1993, του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Αποχώρησε από τη ΝΔ το 2012, κρατώντας την έδρα και ίδρυσε το κόμμα των «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» το οποίο συγκέντρωσε αριθμητική δύναμη 10 βουλευτών και πριν τη λήξη της θητείας της Βουλής, συγκροτήθηκε και επισήμως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επανεκλέχθηκε στις εκλογές του Μαϊου και Ιουνίου 2012 βουλευτής, ως επικεφαλής του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Διατέλεσε Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την μελέτη του προβλήματος των τροχαίων ατυχημάτων (1996). Γραμματέας της Βουλής για τρεις συνεχείς χρονιές (1996-1999). Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. Αιγαίου (1996-1997). Αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Δημοσίας Τάξης (1993-1994). Πρόεδρος της Επιτροπής για την ασφάλεια και την συνεργασία στη Μεσόγειο (2001). Μέλος Πολιτικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (από το 2003). Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφαλείας του ΟΑΣΕ (2002-2003). Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) (2004-2007), Αντιπρόεδρος Κ.Σ. ΟΑΣΕ (2004-2007), Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Κ.Σ. ΟΑΣΕ για τα Θέματα της Τρομοκρατίας (2007-2008), Πρόεδρος της Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών, Συντηρητικών και αδελφών κομμάτων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (2003-2007). Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (2006-2007) .Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (2007-2009).


Το κοινοβουλευτικό έργο διακρίνεται για την δράση του σε θέματα Εθνικής και Δημόσιας Ασφάλειας και σε θέματα διαφθοράς και διαφάνειας με μεγάλο αριθμό ερωτήσεων, καταγγελιών και αποκαλύψεων. Έχει οριστεί πολλές φορές ειδικός μεσολαβητής και επίσημος παρατηρητής για την εκλογική διαδικασία για τα εθνικά Κοινοβούλια σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Ασίας.

 

Πολιτική / Κοινωνική δράση

Η πολιτική του δράση ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, στην ΟΝΝΕΔ και συνεχίζεται στο Τμήμα Συνδικαλιστών Φοιτητών της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς μη-κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με ανθρώπινα δικαιώματα, την διακίνηση ανθρώπων, τα ναρκωτικά και την εκμετάλλευση παιδιών. Έχει πραγματοποιήσει πολλές αποστολές αγωνιζόμενος για τα δίκαια του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και την προώθηση των Εθνικών Θεμάτων. Είναι ιδρυτικό μέλος της άτυπης Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Θέματα Ελληνισμού και Ορθοδοξίας. Για την εθνική του δράση συμπεριλαμβάνεται μαζί με 52 άλλες διεθνείς προσωπικότητες στη λίστα ανεπιθύμητων του τουρκικού καθεστώτος. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος αποστολών, σεμιναρίων και έχει εισηγηθεί για διάφορα θέματα, όπως: αντιμετώπιση Τρομοκρατίας, Ναρκωτικών, Εκμετάλλευσης ανθρώπων και Παιδικής Πορνείας. Για τη σημαντική του συμβολή στον αγώνα της Ορθοδοξίας τιμήθηκε με το «Μεγαλόσταυρο της Τιμής» από το Πατριαρχείο Τσεχίας και με το Παράσημο της Τιμής από το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Από τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ.Σαρκοζί τιμήθηκε με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας» για τη δράση του κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. 
Συγγραφικό έργο: “Τρομοκρατία, θεωρία και πράξη” (1990), “Eλληνισμός-Ορθοδοξία στην Δεύτερη Χιλιετία, Τόμος 1” (1997), “Ελληνισμός-Ορθοδοξία στην Δεύτερη Χιλιετία”, Τόμος 2 (1998), “Ελληνισμός-Ορθοδοξία στην Δεύτερη Χιλιετία”, Τόμος 3 (1999).

 

Αναπληρωτής υπουργός

Κώστας Ήσυχος 

 

Ήσυχος Κώστας

Ο Κώστας Ήσυχος, γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή το 1957. Είναι ομογενής 3ης γενιάς. Κατά την περίοδο της Χούντας Βιντέλα στην Αργεντινή, μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Τορόντο του Καναδά.

Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο Γιόρκ στο Τορόντο.

Υπήρξε στέλεχος της ΚΝΕ Καναδά και του ΚΚΕ, από το 1985 έως την ίδρυση του Συνασπισμού. Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων, υπεύθυνος για θέματα Λατινικής Αμερικής. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη στις διεθνείς σχέσεις.

Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στην Ολυμπιακή Αεροπορία από την εποχή του κινήματος συμβασιούχων. Εκλέχτηκε επί σειρά ετών στη διοίκηση του σωματείου υπαλλήλων της Ο.Α και διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ.

 

Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Υφυπουργός

Νίκος Τόσκας 

 

Νίκος Τόσκας

Ο Νίκος Τόσκας γεννήθηκε το 1953.

Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε και σαν καθηγητής της έδρας τακτικής.

Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Αποφοίτησε απο το σχολείο τεθωρακισμένων ΗΠΑ.

Υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες) σαν υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής. Υπηρέτησε στο νατοϊκό στρατηγείο της Νεάπολης Ιταλίας σαν υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή. Διοίκησε την 25ητεθωρακισμένη ταξιαρχία (2.500 άτομα και 500 άρματα και οχήματα) στη Ξάνθη.

Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005, με το βαθμό του υποστρατήγου.

Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας.

 

Από τον Οκτ. 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Στρ. Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής και είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με πρόεδρο τον καθηγητή Ν. Κοτζιά.

 

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Υπουργός: Παναγιώτης Λαφαζάνης 

 

Λαφαζάνης Παναγιώτης

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email: lafazanis@syn.gr
Διεύθυνση: Αθήνα, Πλ. Ελευθερίας 1, ΤΚ 105 53
Τηλ.:210-3378426, 210-3378427, Fax:210-3378428.

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1951.
Επάγγελμα: Μαθηματικός.
Σπουδές: Έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ξένες γλώσσες: Αγγλική.
 

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη βουλευτής της Β’ Πειραιά με τον Συνασπισμό στις εκλογές του 2000 και με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές του 2007 και το 2009.
Είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του Απολογισμού και του γενικού Ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους και της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Διετέλεσε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Από την ίδρυσή του Συνασπισμού τo 1992 και μέχρι σήμερα είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Έλαβε μέρος στο φοιτητικό Αντιδικτατορικό Κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973.

 

Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Γιάννης Τσιρώνης 

 

Γιάννης Τσιρώνης

Σπούδασε Χημικός και διδάσκει Οργανική Χημεία και Βιοχημεία σε φοιτητές. Είναι παντρεμένος και πατέρας 3 παιδιών. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα μέσα στον «Ρήγα Φεραίο» και την Β’ Πανελλαδική και ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Χημείου το 1979. Από το 1983 κατανοεί ότι στα αδιέξοδα της Αριστεράς μοναδική ριζοσπαστική διέξοδος είναι η πολιτική οικολογία και γίνεται ιδρυτικό μέλος της Ε.Κ.Ο. (Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων). Από τότε συμμετέχει αδιάλειπτα στο Οικολογικό Κίνημα κυρίως στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης. Διατέλεσε μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας από το 1999 μέχρι το 2006. Είναι ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων.Σήμερα είναι συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

 

Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Βαγγέλης Αποστόλου

 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΣΥΡΙΖΑ

Αποστόλου ΕυάγγελοςΣτοιχεία Επικοινωνίας

Email: apostolou@syn.gr
Διεύθυνση: Χαλκίδα, Ιφιγενείας 8Α, ΤΚ 34100
Τηλ.:22210-84863 Fax:22210-84863.
Αθήνα, Βουλής 4, ΤΚ 105 62
Τηλ.:210-3706463 Fax:210-3706063.

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε στις 28/5/1949 στους Παπάδες Εύβοιας και μένει στη Χαλκίδα.
Επάγγελμα: Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα.
Σπουδές: Σπούδασε Δασολογία.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Διετέλεσε βουλευτής Εύβοιας του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου την περίοδο 1996-2000. 
Ως βουλευτής ήταν μέλος δύο Διαρκών Επιτροπών της Βουλής, της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και με την έντονη δραστηριότητά του ευτύχησε να αναγνωριστεί από τους συντάκτες της Βουλής ως ένας από τους παραγωγικότερους βουλευτές τόσο στο νομοθετικό έργο όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ από το 2004 έως το 2010 και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής από το 1998 ως σήμερα.
Ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας είχε το συντονισμό των θεμάτων Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του κόμματος και κατόπιν των θεμάτων Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής.
Ως ενεργός πολίτης υπερασπίστηκε και ανέδειξε πλήθος περιβαλλοντικών ζητημάτων αλλά και βρέθηκε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, τους αγρότες, τους εργάτες κι όσους αγωνίστηκαν για να υπερασπιστούν τη δουλειά τους και τα δικαιώματά τους,ενώ παράλληλα με την πλούσια αρθρογραφία του στα Κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης (Ελευθεροτυπία, Αυγή και Κόσμος του Επενδυτή) αλλά και στα Ευβοϊκά ανέδειξε πολλά ζητήματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

 

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Παναγιώτης Σγουρίδης 

 

Σγουρίδης Παναγιώτης

Τέως Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και τ. Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ

1950: Γεννήθηκε ο Παναγιώτης Σγουρίδης στην Ξάνθη. Καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του πρόσφυγας με σταθμό και συγγένεια στην Μαρώνεια Ροδόπης. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές στην Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τις Πανεπιστημιακές του Σπουδές στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφοιτώντας με την ειδικότητα του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού.

Αμέσως μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, εντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ Ξάνθης

Εξελέγη αντιπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Εξελέγη μέλος του Δ.Σ. «Ασπίδας» Ξάνθης. Με ενεργό συμμετοχή στον αθλητισμό, ενδιαφέρεται μέχρι και σήμερα ζωηρά για τα ζητήματα που άπτονται του Αθλητισμού και της Νεολαίας.

1982: Εκλέγεται για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης και επανεκλέγεται το 1986.

1986 -1987: Τοποθετείται πρόεδρος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης. Από τη θέση του προέδρου αγωνίστηκε δυναμικά και συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία του νέου σύγχρονου νοσοκομείου του Νομού.

1989: Εκλέγεται Βουλευτής του Νομού και επανεκλέγεται συνεχώς μέχρι το 2009. Τη μη επανεκλογή του το Οκτώβριο του 2009 την αποφάσισαν κάποια κέντρα και όχι ο λαός. Δες τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.

1993-1996: Αναλαμβάνει καθήκοντα Γ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

1996 – 2004: Β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Συμμετείχε στην Διακομματική Επιτροπή Απόδημου

Το 2002 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Θράκης Προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα». 
Το 2007 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Πολιτικό Δεκάπρακτο, ιστορίες από την καθημερινή ζωή».

Από το 2004 εως το 2009 ως βουλευτής της αντιπολίτευσης άσκησε με σοβαρό και εποικοδομητικό λόγο, κριτική στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Υπεύθυνος του τομέα τουρισμού και μέλος του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

 

Στις εθνικές εκλογές του 2015, ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

 

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων


Υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς 

 

Αριστείδης Μπαλτάς

Ο Αριστείδης Μπαλτάς γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. Μετά τις σπουδές του ως Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου στο Ε.Μ.Π., έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Παρισίων XI. Έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία.
Τον Δεκέμβριο του 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού για το 2010.


Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού

Νίκος Ξυδάκης 

Ξυδάκης Νίκος
 

Γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά. Κατάγεται από τη Μύκονο. Σπούδασε γραφικές τέχνες (ΤΕΙ Αθήνας, 1976-77), χωρίς να ολοκληρώσει. Πήρε πτυχίο από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999-2004).

Στη δεκαετία του ’80 εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων. Από το 1987 εργάζεται ως δημοσιογράφος ( Βαβέλ, Σύγχρονα Θέματα, Πολίτης, Οδός Πανός, Εκ Παραδρομής, Χάος, Γυναίκα, Ταχυδρόμος, Elle, Madame Figaro, Αθηνόραμα, Πρώτη, 01, ρ/σ 902, Seven-X TV, εφημ. Πολίτης (Λευκωσία), Δίφωνο, Φωτογράφος, Εντευκτήριο). Συμμετείχε ως αρθρογράφος στην ιδρυτική ομάδα της εφημερίδας «Εποχή» (1988-1992). Από το 1992 εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή και από το 2003 αρχισυντάκτης της εφημερίδας.

Δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων. Έχει επιμεληθεί τις ομαδικές εκθέσεις: “All Fashioned: Ζωγραφική στην Ελλάδα, σήμερα” (2002, Λάρισα, Θεσσαλονίκη) και “Αναφορά στον Γύζη” (2004, Τήνος). Έχει τιμηθεί από το Ίδρυμα Μπότση με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων ως Πολιτικός Αρθρογράφος της Χρονιάς (2009). Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της AICA-Hellas (Εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτών).

 Το 1998 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Μύκονο με τη Μυκονιάτικη Κίνηση Πολιτών. Το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Αριστεράς. Το 2014 ήμουν υποψήφιος ευρωβουλετής με το ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τάσος Κουράκης 

 

Κουράκης ΤάσοςΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΣΥΡΙΖΑ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιστοχώρος: www.kourakis.gr
Email: kourakis@parliament.gr
Διεύθυνση: Αθήνα, Μητροπόλεως 1 Τ.Κ. 105 57
Τηλ.:210-3709746, 210-3708302 Fax: 210-3709745
Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 76, Τ.Κ. 546 24
Τηλ.:2310-238120 Fax:2310-238102

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948.
Επάγγελμα:
Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. στο εργαστήριο Γενετικής. Έχει την ειδικότητα του παιδιάτρου και ασχολείται εδώ και 30 χρόνια αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα.
Σπουδές:
Πτυχιούχος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Mετεκπαιδεύτηκε στην Σκωτία, Αγγλία και Ολλανδία, στην Κυτταρογενετική, την Προγεννητική Διάγνωση και τη Συμβουλευτική Γενετική. Στον ερευνητικό τομέα ασχολείται κυρίως με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στο γενετικό υλικό του ανθρώπου.
Ξένες γλώσσες:
Αγγλική.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη βουλευτής στην Α΄περιφέρεια Θεσσαλονίκης το 2007 με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επανεκλέχτηκε το 2009 και το 2012. Τον Ιούνιο του 2010 εκλέχτηκε Ζ΄Αντιπρόεδρος της Bουλής.
Είναι μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής και συντονιστής της αντίστοιχης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ακόμη είναι μέλος της Επιτροπής για την Παρακολούθηση και Αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Συστήματος.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετέχει σε συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Από το 1976 συμμετέχει ενεργά στον ιατρικό και εκπαιδευτικό συνδικαλισμό. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (2000-2003). Επί 20 έτη μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου του Διδακτικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Το 2002 και το 2006 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μετά την εκλογή του ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2007 παραιτήθηκε από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Από τα ιδρυτικά μέλη και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» από την ημέρα της ίδρυσής της (2001) έως τον Οκτώβριο του 2008 οπότε ανέλαβε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Το 2010 εκλέχτηκε περιφερειακός σύμβουλος επικεφαλής παράταξης. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2011 παραχωρώντας τη θέση του στον Γιώργο Θεοδωρόπουλο.
Αρχικά, δραστηριοποιήθηκε στο ΚΚΕ (1975-1990). Διετέλεσε επί σειρά ετών γραμματέας των πανεπιστημιακών του Α.Π.Θ και μέλος της επιτροπής πόλης της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Από το 1990 και μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στο Συνασπισμό και είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ και μέλος της ΠΣΕ (Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής) του ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερη είναι η ενασχόλησή του με θέματα Υγείας, Παιδείας, Προστασίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής. Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει περισσότερες από 300 διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τη γενετική, τη βιοηθική και τα ναρκωτικά.
Τον Αύγουστο του 2008 συμμετείχε στην αποστολή του Free Gaza Movement με δύο πλοία και 41 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο που έσπασε για πρώτη φορά τον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας που έχουν επιβάλλει παράνομα οι Ισραηλινοί.Τον Μάιο του 2010 προσπάθησε από την Κύπρο να επιβιβαστεί στο πλοίο «Σφενδόνη» που συμμετείχε στην πολυεθνική δύναμη για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας. Εμποδίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση (μαζί με άλλους Έλληνες και Κυπρίους ακτιβιστές) να επιβιβαστεί και να ακολουθήσει την αποστολή.

Λογοτεχνικό έργο

Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές «Ιχνηλατώντας το παρόν», εκδ. Παρατηρητής, 1995, «Η λίμνη Βικτορία», εκδ. Παρατηρητής, 1997, «Λέξεις λάμνουν αεί θάλλουν» εκδ. Ίνδικτος, 2002, «ΙΕΡΩΤΙΚΟΝ» εκδ. Ιανός, 2009, “67%” εκδ. Ιανός 2012, καθώς και μία συλλογή με δοκίμια «Τα παρεκκλίνοντα» εκδ. Παρατηρητής, 2002.

 

Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας

Κώστας Φωτάκης 

 

Κώστας Φωτάκης

Ο Κώστας Φωτάκης είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επίσης, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Λέιζερ Υπεριώδους (“European Ultraviolet Laser Facility” ULF) που λειτουργεί στο ΙΤΕ ως μέρος του LASERLAB-EUROPE περιλαμβάνει 17 επιλεγμένα Εργαστήρια Λέιζερ από χώρες-μέλη της ΕΕ.

 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτοφυσικής και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, Μηχανισμών αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Λέιζερ με υλικά και Εφαρμογών Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών.

Έχει διοργανώσει ή συνδιοργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος πολλών ευρωπαϊκών επιτροπών όπως του European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI). Έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις κυρίως στον τομέα της Φωτονικής (Photonics) και σχετικών εφαρμογών.

 

Είναι εκδότης ή μετέχει στην εκδοτική ομάδα διάφορων διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» (“Leadership Award”) της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America – OSA) «για δεκαετή ηγετικό ρόλο, και προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης και για τον ηγετικό του ρόλο στην καθιέρωση και καθοδήγηση της επιστημονικής αριστείας στα προγράμματα επιστήμης των λέιζερ στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ».

 

Επελέγη ως Springer Professor στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ για το 2005-6. Έχει επίσης εκλεγεί ως ισόβιο μέλος και Fellow της OSA και είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής των Fellows της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οπτικής (Εuropean Optical Society – EOS).

 

Υφυπουργός Αθλητισμός

Σταύρος Κοντονής

 

Κοντονής Σταύρος

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιστοχώρος: http://syrizazante.wordpress.com
Email: kontonis@otenet.gr
d.kodelas@parliament.gr
Διεύθυνση: Ζάκυνθος, Διον. Ιθακισίου 2, ΤΚ 29 100
Τηλ.:26950-48310 Fax:26950-48310.
Αθήνα, Σέκερη 1, ΤΚ 106 71
Τηλ.:210-3675844 Fax:210-3675644.

Προσωπικά Στοιχεία

Επάγγελμα:
Δικηγόρος.
Σπουδές:
Πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ξένες γλώσσες:
Ρουμανική.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εκλέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τον Ιούνιο του 2012.
Μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής Ελέγχου Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής Ελέγχου Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

 

Μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΚΟΑ (Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά).
Μέλος της Γραμματείας της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής 
 

Κουρουμπλής Παναγιώτης

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ – ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιστοχώρος:
www.kouroumplis.gr
Email:
panagiotis@kouroumplis.gr
Διεύθυνση:
Αθήνα, Νίκης & Απόλλωνος 1, ΤΚ 105 57
Τηλ:210-3244711, 210-3218898, Fax:210-3218158.

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε το 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια.
Οικογενειακή Κατάσταση:
Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Επάγγελμα:
Δικηγόρος, Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών.
Ξένες γλώσσες:
Αγγλική.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Σε ηλικία 10 ετών έχασε το φως του από έκρηξη εγκαταλελειμμένης γερμανικής χειροβομβίδας. Μετά το γεγονός αυτό αποφάσισε να ορίσει ο ίδιος τη μοίρα του και να μην αφήσει να τον ορίσει αυτή.
Από το 1974 συμμετέχει στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Την περίοδο 1976-1981 αφιερώθηκε στην οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης των τυφλών με αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση και στην αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων.
Συγκρούστηκε με τους αντιδραστικούς κατεστημένους μηχανισμούς του κράτους, της εκκλησίας και των διαχειριστών της φιλανθρωπίας. Το 1978 διώχθηκε με το Νόμο 4000.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τυφλών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών και ιδρυτής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Προσώπων με Αναπηρία. Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και επιτέλεσε ουσιαστικό έργο με έμφαση στη δημιουργία δομών και υποδομών στο χώρο της παιδικής προστασίας, της τρίτης ηλικίας και των ΑμεΑ.
Είναι ο πρώτος Έλληνας τυφλός που εκλέγεται βουλευτής και ένας εκ των δύο στην ΕΕ. Για την κοινωνική του δράση τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς Το 2006 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων.

 

Αναπληρωτής υπουργός

Ανδρέας Ξανθός

 

Ξανθός Ανδρέας

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ – ΣΥΡΙΖΑ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email: axanthos@parliament.gr
Διεύθυνση: Ρέθυμνο, Ζυμβρακάκη 5, ΤΚ 74 100
Τηλ:28310-30000, Fax:28310-30030.
Αθήνα, Μητροπόλεως 1, ΤΚ 105 57
Τηλ:210-3709236, Fax:210-3709239.

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος γέννησης:
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο.
Επάγγελμα:
Γιατρός–μικροβιολόγος.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2012.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου.
Διετέλεσε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ.
Συμμετείχε στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006 με την Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών και στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.
Tον Οκτώβριο του 2010 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό Ρεθύμνου με τον συνδιασμό Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γεώργιο Σταθάκη.

 

Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Δημήτρης Στρατούλης 

 

Στρατούλης Ιωάννη Δημήτριος

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ – ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι Βουλευτής Β Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ
Γεννήθηκε το 1958 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών. 
Πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Αθήνας. 
Διδάκτορας Νομικής στις εργασιακές σχέσεις. 
Εργάζεται στην Υποδιεύθυνση Εργατικών Θεμάτων του ΟΤΕ. 
Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. 
Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου . 
Δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, υπεύθυνος εργατικής Πολιτικής του. 
Συντονιστής της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Υποψήφιος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗ Β΄ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.
Διετέλεσε, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΟΤΕ, της Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης Κοινωνικού Ελέγχου του ΟΤΕ καθώς επίσης μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής της. 
Συγγραφέας, του βιβλίου «Οι εργασιακές σχέσεις στη δίνη του νεοφιλελεύθερου τυφώνα» (Ελληνικά Γράμματα, 2005) και του συλλογικού βιβλίου «Ανεργία και Απασχόληση στην Ελλάδα» (Σύγχρονη Εποχή, 1991).

 

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργός: Πάνος Σκουρλέτης 

Σκουρλέτης Πάνος
 

Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του ΑΒΣΠ (1979-1986).

Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τα τελευταία τρία χρόνια.  Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντρικής Επιτροπής, στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος, Α. Τσίπρα.

 

Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

Θεανώ Φωτίου 

 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΣΥΡΙΖΑ

Φωτίου Θεανώ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email:
thfotiou@parliament.gr
thfotiou@central.ntua.gr
Διεύθυνση:
Αθήνα, Σουλτάνη 17, ΤΚ 106 82
Τηλ.:210-3803864 Fax:210-3803869.

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 1976.
Επάγγελμα:
Kαθηγήτρια Aρχιτεκτονικής Σύνθεσης E.M.Π., Σχολή Aρχιτεκτόνων. Aρχιτέκτων E.M.Π. (1969).
Aπό το 1972 έως σήμερα, διδασκαλία Aρχιτεκτονικής Σύνθεσης στο E.M.Π.
Eπισκέπτρια καθηγήτρια στα Royal College of Art London, College of London (UCL), Bartlett School of Architecture and Planning (1990-92).
Εξωτερικός κριτής και συνεργάτης στο Architectural Association of London (1990-2000).
Σπουδές:
D.E.A.-Diplôme d’Etudes Approfondies (1980). Geographie Urbaine Nanterre X Paris.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τον Ιούνιο του 2012.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

 

Eκλεγμένη αντιπρόσωπος στο T.E.E. και U.I.A. Eλλάς. Mέλος της Ένωσης Πανεπιστημιακών Aρχιτεκτονικών Σχολών της Eυρώπης.
Συνιδρύτρια και μέλος του Eυρωπαϊκού Δικτύου για την Tρίτη Hλικία.
Συντονίστρια πολλών ευρωπαϊκών συμφωνιών στα πλαίσια του Προγράμματος Σωκράτης.
Mεγάλος αριθμός (19) Διεθνών και Πανελληνίων αρχιτεκτονικών βραβείων. Kύρια ερευνήτρια σε ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα σε 4 τομείς: Aστικός σχεδιασμός, Kατοικία και πολυκατοικία, Aποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών κελυφών, Σχεδιασμός για όλους, Διδακτικές μέθοδοι για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Υπήρξε από τις πρωτεργάτριες του πανεπιστημιακού κινήματος, από την εποχή της απεργίας των 100 ημερών του ΕΔΠ μέχρι τους πρόσφατους αγώνες ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16 και στην εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια.

Υφυπουργός για την αντιμετώπισης της ανεργίας

Ράνια Αντωνοπούλου 

Ράνια Αντωνοπούλου

Η Ράνια Αντωνοπούλου είναι καθηγήτρια στο Bard College και διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Income Distribution, Feminist Economics Journal, Eastern Economic Review και σε βιβλία, και έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών.

Έχει διατελέσει καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University και εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD απο το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ. Η κυρία Αντωνοπούλου αναλαμβάνει το εξαιρετικά δύσκολο έργο της καταπολέμησης της ανεργίας.


Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος

Νίκος Παρασκευόπουλος

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είναι καθηγητής ποινικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1980, ενώ, έχει διατελέσει και πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ.

Είναι κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ο Νίκος Παρασκευόοπυλος έχει έντονη παρουσία στη νομική πράξη, καθώς, έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, έχει αναπτύξει δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990,1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997).

Πολλές από τις θέσεις που υποστήριξε υιοθετήθηκαν από την ποινική νομοθεσία (μεταρρύθμιση εγκλημάτων κατά της κρατικής ελευθερίας και αποποινικοποίηση μοιχείας, εισαγωγή περιπτώσεων δικαστικής άφεσης της ποινής, νέα νομοθεσία για τον εγκλεισμό ψυχασθενών σε ψυχιατρεία, κατάργηση θανατικής ποινής και ειδικού νόμου κατά της τρομοκρατίας, αποποινικοποίηση περιύβρισης αρχής, μείωση ποινών και εξαρτημένους μικροδιακινητές).

Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη. Έχει λάβει μέρος ως εκπρόσωπος της χώρας σε συνέδρια ή επιτροπές διεθνών οργανισμών καθώς και στο Δ.Σ. (ως πρόεδρος) του Κ.Ε.Θ.Ε.Α.

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος:
Γαβριήλ Σακελλαρίδης 

Γ. Σακελλαρίδης

Ο Γ. Σακελλαρίδης, γεννήθηκε το 1980 στη Ν. Σμύρνη όπου και μεγάλωσε. Μαθήτευσε στην Ευαγγελική Σχολή και πέρασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) από το οποίο και αποφοίτησε και έπειτα προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη, ενώ σήμερα είναι υποψήφιος Διδάκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει ασκήσει το επάγγελμα του Οικονομολόγου και έχει λάβει μέρος στην εκπόνηση πολλών οικονομικών μελετών, ενώ είναι και μέλος και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».

Έχει διατελέσει μέλος της Γραμματείας της Νεολαίας Συνασπισμού ενώ σήμερα είναι ο συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος. Παλαιότερα υπήρξε Γραμματέας του Συνασπισμού στη Νέα Σμύρνη και συμμετέχει ενεργά στη Δημοτική Κίνηση Στροφή και στα κοινωνικά κινήματα της πόλης.

Ο Γ. Σακελλαρίδης είναι εκ των στενών συνεργατών του Αλ. Τσίπρα, ενώ είναι μέλος της Επιτροπής Τεκμηρίωσης και Μελετών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και πολλές φορές συμμετέχει σε κλειστές συσκέψεις που αφορούν κυρίως θέματα οικονομικής πολιτικής και όχι μόνον.

Στις εκλογές του 2012, ήταν υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να εκλεγεί. Αμέσως μετά εντάχθηκε στην ομάδα των στενών συνεργατών του προέδρου του κόμματος, ενώ συνεχίζει την κομματική του δράση μετέχοντας σε ομάδες επιμόρφωσης και σεμινάρια στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ακόμη ότι στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε στην πρώτη εικοσάδα. Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή στην πρώτη τριάδα ήταν με σειρά κατάταξης ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Μηλιός. 

Υπουργός Επικρατείας
Νίκος Παππάς

Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα υπήρξε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού  και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

 Είναι γιος του Στέλιου Παππά, επίσης μέλους της ΚΠΕ, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ εσωτερικού.

Τον Φεβρουάριο του 2008, ο Ν. Παππάς  επέστρεψε από τη Γλασκόβη της Σκοτίας όπου εργαζόταν ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ, όταν τον κάλεσε κοντά του ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Υφυπουργός

Τέρενς Κουίκ 

 

Κουίκ ΤέρενςΣτοιχεία Επικοινωνίας

Email: t.quick@parliament.gr
Διεύθυνση: Ιλίσια, Αλκμάνος 18, ΤΚ 115 28
Τηλ:210-7247590 Fax:210-7247468.

Προσωπικά Στοιχεία

Τόπος γέννησης: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Επάγγελμα: Δημοσιογράφος και παρουσιαστής.
Σπουδές: Είναι απόφοιτος του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Ξένες γλώσσες: Αγγλική.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Μάιο του 2013.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

 

Στις δημοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ.
Εργάστηκε στις εφημερίδες «Έθνος», «Φώς των Σπόρ», «Ελεύθερος», «Ελεύθερος Τύπος», «Απογευματινή», «Ελευθεροτυπία», «Χώρα» κ.ά. Είναι πιο γνωστός ως τηλεοπτικός συντάκτης. Εργάστηκε στην ΕΡΤ, τον ΑΝΤ, τον STAR και τον ALTER ως παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ή με δική του εκπομπή.

 

Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Παναγιώτης Νικολούδης

Νικολούδης Παναγιώτης

Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου

Πρόεδρος της «Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες & της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» από το Μάρτιο του 2011.

Γεννήθηκε στη Μάνη το 1949.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έκανε ειδικές σπουδές στις ΗΠΑ σχετικά με το Διεθνές Οργανωμένο έγκλημα, το “Ξέπλυμα μαύρου χρήματος” και τη Διαφθορά.


 

Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου

Αλέκος Φλαμπουράρης  

Αλέκος Φλαμπουράρης

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης γεννήθηκε στην Αθήνα, τελείωσε το 9ο Γυμνάσιο στη πλ. Κουμουνδούρου, μέλος του μαθητικού κινήματος συμμετέχοντας στους αγώνες αυτοδιάθεσης της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια των Σπουδών στο Πολυτεχνείο του Γκράτς στην Αυστρία και έπειτα στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης με πτυχίο πολιτικού μηχανικού, στέλεχος του ΚΚΕ και της Νεολαίας Λαμπράκη, συνελήφθη. Από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα συμμετέχει στην Πολιτική Γραμματεία του ΚΚΕ Εσωτ., του ΚΚΕ Εσωτ. Ανανεωτική αριστερά και τον Συνασπισμό. 

Όσοι γνωρίζουν λένε πως διατηρεί πολύ καλή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα εδώ και χρόνια καθώς ο πατέρας του Τσίπρα είχε επαγγελματική συνεργασία στο κατασκευαστικό τομέα στο παρελθόν. Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος πως ο κ. Φλαμπουράρης είναι ένας από τους μέντορες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ φαίνεται πως εκτελούσε και χρέη συμβούλου. Ο Φλαμπουράρης φέρεται ως ο βασικότερος αυτών που διέλυσε ουσιαστικά τις συνιστώσες και ανέλαβε τη παρασκηνιακή διαχείριση της κατάστασης ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ενιαίο κόμμα.

Οι φιλικές σχέσεις είναι τόσο καλές που το όνομα του νεότερου παιδιού του Τσίπρα δόθηκε ουσιαστικά σε σπίτι του Φλαμπουράρη στην Αίγινα, όπου και μένει μόνιμα. Πολλές είναι και οι σύντομες επισκέψεις του Αλ. Τσίπρα στην Αίγινα. 

 

Ήταν από τα βασικά στελέχη όσον αφορά την προσέγγιση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΕΚ ώστε να βρεθεί μια λογική προς όλους λύση για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.