Τι δήλωσαν Ολάντ, Ρέντσι για την νίκη ΣΥΡΙΖΑ-Ο Μ. Σούλτς στην Αθήνα

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας απέδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ελπίζει σε “στενή” συνεργασία με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

“Συγχαίρουμε την Ελλάδα για την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών”, δήλωσε ο Μαρκ Στρο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Ελπίζουμε ότι θα συνεργασθούμε στενά με την επόμενη κυβέρνηση” πρόσθεσε.      

“Τεράστια και ιστορική” χαρακτήρισε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ δήλωσε πως θα φτάσει στην Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, πριν δει την Παρασκευή την καγκελάριο Μέρκελ.

“Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να βρεθεί μία βιώσιμη, αποδεκτή λύση”, δήλωσε.

Σημείωσε πως στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα θα συζητήσουν για τις ελληνικές θέσεις, τις οποίες θα μεταφέρει στη γερμανίδα καγκελάριο, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. 
Επικοινωνία με τον νικητή των εκλογών είχε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος τον συνεχάρη τηλεφωνικά. Παράλληλα, ο Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η Ιταλία είναι έτοιμη να εργασθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και περιμένει τις νέες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα να υπάρξουν νέες ευκαιρίες, στην Ευρώπη, υπέρ της ανάπτυξης, των επενδύσεων και του αγώνα εναντίον της ανεργίας».      

 Στο ίδιο θετικό πνεύμα, ο πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα σημείωσε ότι η πολιτική του ομάδα ενθαρρύνει τον κ. Τσίπρα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με όλες τις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις και εξέφρασε ετοιμότητα να συνεργαστεί πλήρως με τη νέα προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να εργαστεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς πολύ σοβαρά.

Το Παρίσι

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας έσπευσε να «εκφράσει την ικανοποίησή της για τη νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ελλάδα». 

 Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα και «εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί στενά… και σε πνεύμα προόδου, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας« με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να υπηρετήσει «την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη«. Είχαν προηγηθεί θερμές δηλώσεις και από άλλα κορυφαία στελέχη των Σοσιαλιστών.

Ο γραμματέας της παράταξης Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς χαρακτήρισε «καλό νέο για το Σοσιαλιστικό κόμμα τη νίκη ενός αριστερού κόμματος», ενώ ο γενικός γραμματέας για την Ευρώπη Φιλίπ Κορντερί υποστήριξε ότι ο Φρανσουά Ολάντ και οι Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της Ευρώπης «βρίσκουν στον Αλέξη Τσίπρα έναν νέο σύμμαχο» με «τη γραμμή της αντι-λιτότητας να ενδυναμώνεται».

«Η Αριστερά θα θριαμβεύσει στην Ευρώπη της ανάπτυξης, της εργασίας και της αλληλεγγύης», καταλήγει χαρακτηριστικά ο Κορντερί. Ωστόσο το κλίμα είναι διαφορετικό στη συντηρητική παράταξη των ευρωπαϊκών κομμάτων. Για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η «ειλικρινής« πορεία που επέλεξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την Ελλάδα, δεν αναγνωρίστηκε.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ υπογράμμισε πως «σύντομα θα καταστεί σαφές ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στον ελληνικό λαό από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα δεν είναι τίποτα άλλο, από εκλογικά ψέματα.

Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα είναι έτοιμοι να πληρώσουν για τις κενές υποσχέσεις του κ. Τσίπρα».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Σκληρό το Βερολίνο. Αναμονή από Κομισιόν

Αλλοι έσπευσαν να καλωσορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως εν δυνάμει ελπιδοφόρο, κι άλλοι να υπενθυμίσουν ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να τηρηθούν. Εκαστος… πιστός στον δικό του πολιτικό προσανατολισμό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποδέχτηκαν την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με μεικτές αντιδράσεις.

Το Βερολίνο φρόντισε από την πλευρά του να θυμίσει στη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχουν υποχρεώσεις και εκκρεμότητες. Ο Φίλιπ Μισφέλντερ, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Είπε ουσιαστικά «όχι» στην επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος, είδε στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την άνοδο κινημάτων που είναι «πολύ κακά για την Ευρώπη και το ευρώ», και κάλεσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση «να παραμείνει στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης», προετοιμάζοντας μάλλον έτσι το έδαφος για τα επίσημα σχόλια του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ που αναμένονται σήμερα.

«Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να περιμένει από τη Γερμανία να επαναδιαπραγματευτεί. Θα πρέπει να παραμείνει στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης«, υπογράμμισε ο Μισφέλντερ, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα έσπευσε να δώσει και ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. «Συγχαίρω τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική του νίκη», σημείωσε ο Φάιμαν, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμος να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ, παρουσιάστηκε χθες πρόθυμος να συζητήσει τις «λεπτομέρειες» γύρω από μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά με την προϋπόθεση ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέβεται τους κανόνες της Νομισματικής Ενωσης». Οσο για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε μέσω Twitter ότι «οι ελληνικές εκλογές θα αυξήσουν την οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη» και επιφυλάχθηκε για το μέλλον της Βρετανίας εντός της Ενωσης.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε υπάρξει αντίδραση από την Κομισιόν, η οποία κατά την πάγια θέση της τοποθετείται μόνο όταν έχει οριστικοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πάντως, στο σημερινό Eurogroup θα εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης νέας παράτασης στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να αναμένονται όμως αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωζώνης παρουσία του νέου υπουργού Οικονομικών στις 16 Φεβρουαρίου. Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ εμφανίζονται διατεθειμένοι να υπογραμμίσουν ότι με δεδομένη τη μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως τα τέλη Φεβρουαρίου είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη και ως εκ τούτου θα πρέπει να δοθεί πρόσθετος χρόνος στην Αθήνα. Ωστόσο, θα καταστήσουν σαφές ότι αυτή η παράταση θα πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη εντολή.

Επίσης, θέση της Ευρωζώνης είναι ότι προϋπόθεση για να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα είναι να το ζητήσει η επόμενη κυβέρνηση, ενώ η χρονική διάρκεια της παράτασης θα είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Σύμφωνα με το Eurogroup, προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Πάντως, στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι τη νέα κυβέρνηση περιμένουν σκληρές διαπραγματεύσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Πρόθεση του Eurogroup είναι να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα μας, με όρους όμως που ενδέχεται να δοκιμάσουν τις αντοχές της νέας κυβέρνησης.

BUNDESBANK:
Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες

Μπορεί η Ανγκελα Μέρκελ να απέφυγε να τοποθετηθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων στην Ελλάδα, ωστόσο ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, που συνήθως μεταφέρει την άποψη του Βερολίνου χωρίς διπλωματικές «περιστροφές», έδωσε το στίγμα.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τη στήριξη μέσω ενός προγράμματος βοήθειας – αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον τηρούνται οι συμφωνίες«, δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD. «Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα», προσέθεσε, ενώ «εξέφρασε την ελπίδα« «η νέα ελληνική κυβέρνηση να μη δίνει απατηλές υποσχέσεις, τις οποίες δεν μπορεί να αντέξει η χώρα».

Παράλληλα, ο Βάιντμαν κάλεσε τη νέα κυβέρνηση «να μη θέσει υπό αμφισβήτηση όσα έχουν επιτευχθεί αλλά και όσα αναμένονται από τη χώρα».

Για το «κούρεμα»
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Βάιντμαν ήταν και πάλι κατηγορηματικός. «Δεν τίθεται θέμα κουρέματος, έχει γίνει ήδη ένα», διεμήνυσε. «Για μένα είναι σημαντικό η ελληνική οικονομία να είναι σταθερή μακροπρόθεσμα και όσο αυτό δεν ισχύει, ένα κούρεμα θα έδινε μόνο ένα μικρό διάλειμμα, μια ανάσα».

Στον αντίποδα, πάντως, ήταν η αντίδραση του Γεργκ Ασμουσεν, του νυν υφυπουργού Εργασίας στη Γερμανία και πρώην στελέχους στην ΕΚΤ, ο οποίος έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα για να του δώσει συγχαρητήρια για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν αμέσως μετά τα πρώτα exit polls.

Θυμίζουμε ότι οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί τον περασμένο Απρίλιο και είχαν συζητήσει για το πρόγραμμα και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

πηγή: Εθνος/nooz/real

Μάρτιν Σουλτς: «Ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Θα κάνω ό,τι περνά από