Εκτύπωση

Κούλογλου για Βαρουφάκη: ένας σπιούνος στο δωμάτιο

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Πολιτικη

Με αφορμή την επιτυχημένη έκδοση 5ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου που σήμανε την έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και άλλα θέματα της επικαιρότητας, ο Στέλιος Κούλογλου ήταν καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή Tonight του Αντώνη Λιάρου στο κανάλι Action 24. 

Εκτύπωση

Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί στο Μαξίμου

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Πολιτικη

Αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, με πενταετές ομόλογο, αλλά και την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκαν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Ευρωπαίο Επίτροπο ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε στον Πιερ Μοσκοβισί ότι επισκέπτεται την Ελλάδα την ημέρα που επιστρέφει στις αγορές με έναν επιτυχημένο τρόπο, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αυτή ως «το πιο σημαντικό μήνυμα και το πιο ουσιαστικό βήμα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια του μνημονίου».

«Οι πληροφορίες που έχουμε σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ καλές», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, πρόσθεσε ότι «οι επενδυτές καλωσορίζουν τα ελληνικά ομόλογα» και συμπλήρωσε: «Και τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας, για το πώς θα συνεργαστούμε, ώστε να εργαστούμε, προκειμένου τον επόμενο χρόνο να ολοκληρωθεί επιτυχημένα το πρόγραμμα και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα, για την Ελλάδα της μετά το πρόγραμμα περιόδου».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι «όπως πάντα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο καλύτερος σύμμαχος και εταίρος για να οργανώσουμε επιτυχημένα την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα».

Μοσκοβισί: «Κάναμε πολλά, διανύσαμε πολύ δρόμο, βλέπουμε τώρα το φως»

Ο κ. Μοσκοβισί από την πλευρά του δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται εδώ, σχολιάζοντας ότι διάλεξε τη σημερινή ημέρα γιατί είχε το προαίσθημα ότι κάτι θα συμβεί.

«Αυτό έγινε εφικτό από τα πολύ θετικά μηνύματα που υπήρχαν: τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τη συμφωνία του ΔΝΤ, τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας». «Συνεπώς», υπογράμμισε, «είναι η ώρα να δοκιμάσουμε στις αγορές και ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι επιτυχημένη η δοκιμή».

Ο Επίτροπος μίλησε και για την επόμενη ημέρα λέγοντας: «Και είναι τώρα η ώρα να σχεδιάσουμε την υπόλοιπη δουλειά για να ολοκληρώσουμε επιτυχημένα το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, ώστε η Ελλάδα να είναι κανονικός εταίρος στην Ευρωζώνη».

Διαβεβαίωσε δε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι εκεί ως πλήρης εταίρος και ως φίλος-σύμμαχος της Ελλάδας».

«Κάναμε πολλά, διανύσαμε πολύ δρόμο, βλέπουμε τώρα το φως», σημείωσε και καταλήγοντας επισήμανε ότι «η ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν πριν. Νομίζω μπορεί να είναι 1,8% αν όχι παραπάνω φέτος, 2,5% την επόμενη χρονιά και αυτή είναι η συνθήκη για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους Έλληνες»

(AΠΕ-ΜΠΕ).

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ερωτώμενος από δημοσιογράφους αν «ο δρόμος θα είναι ευκολότερος από εδώ και μπρος έως την έξοδο του προγράμματος», ο κ. Μοσκοβισί απάντησε: «Ο δρόμος ήδη υπήρξε πολύ δύσκολος. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ζητήσουμε για το υπόλοιπο πρόγραμμα νέα μέτρα τόσο δύσκολα όσο εκείνα που ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε το ποδήλατο, πρέπει να συνεχίσουμε με προσπάθειες, με μεταρρυθμίσεις. Η γ' αξιολόγηση αφορά υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν υιοθετηθεί, συν κάποιες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να επιλεχθούν. Άλλα έχουν ήδη γίνει, αλλά κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι όλα έχουν γίνει και έτσι πρέπει να είμαστε σε πολύ σοβαρή, συνειδητή, συλλογική, σχεδιασμένη προσέγγιση του υπόλοιπου προγράμματος, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε κάνει πολύ δυσκολότερα. Αλλά μη χαλαρώσουμε πολύ. Ας συγκεντρωθούμε, ας δουλέψουμε μαζί, και νομίζω ότι αυτό είναι και το πνεύμα του Αλέξη Τσίπρα και τελικά οι ελληνικές Αρχές και οι Έλληνες πολίτες μπορούν να βασίζονται ότι η Κομισιόν θα είναι εκεί».
 
Ο κ. Μοσκοβισί είπε ακόμη ότι είχε μια καλή συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Είμαι ευτυχής που είμαι στην Ελλάδα σήμερα, αυτή την ιδιαίτερα μέρα, μια μέρα μετά την επέτειο της επιστροφής της Ελλάδας στη Δημοκρατία, που ήταν πολύ σημαντική γιατί σήμανε επίσης και την επιστροφή της στην Ευρώπη. Αλλά και διότι σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές», προσέθεσε. 
 
Αναφερόμενος στην έξοδο στις αγορές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε: «Πρόκειται για μια επιτυχία που ακολουθείται από καλά σημάδια: μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η συμφωνία επί της αρχής με το ΔΝΤ, η κατάσταση η ίδια βελτιώνεται, Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερες. Συνεπώς, η εμπιστοσύνη επανέρχεται και χρειάζεται να εργαστούμε μαζί, χέρι-χέρι, με την ελληνική κυβέρνηση για να χτίσουμε τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια έγκαιρη, επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Στο τέλος η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη».
 
Μίλησε, δε, και για success story: «Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ιστορία επιτυχίας. Δύο χρόνια πριν είχαμε ένα δραματικό καλοκαίρι, δύο χρόνια μετά είμαστε ένα βήμα πριν από το να οικοδομήσουμε μια ιστορία επιτυχίας. Και μια ιστορία επιτυχίας για την Ελλάδα θα είναι μια ιστορία επιτυχίας για την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι έχουμε αφιερώσει τόσο πολλή ενέργεια για να βρούμε μια λύση μαζί με την Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει πολλές θυσίες, τώρα  είναι για εκείνους να δουν τα οφέλη γι’ αυτές τις θυσίες τους, με μια αναμορφωμένη οικονομία, με μια ισχυρότερη κοινωνία και μια χώρα που έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Διαβεβαίωσα τον κ. Τσίπρα ότι η Κομισιόν, όπως πάντα, είναι έτοιμη να εργαστεί ώστε να δημιουργήσει μια διαδικασία -μίλησα για ένα σχέδιο, που μπορεί να είναι το σχέδιο για αυτή την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι Έλληνες πολίτες και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι ισχυρός φίλος και σύμμαχος της Ελλάδας και θέλουμε να βοηθήσουμε πραγματικά για να φτάσουμε εκεί και η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κομισιόν θα είναι εξίσου ισχυρή και στο μέλλον όπως και στο παρελθόν».
 
(iefimerida)
 
Για την επίσκεψη Μοσκοβισί το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Υποδεχόμενος τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως η επίσκεψή του στη χώρα μας πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη μέρα, κατά την οποία η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές, γεγονός που αποτελεί ορόσημο στο δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης από την Ελλάδα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, της απόφασης του Eurogroupγια το ελληνικό χρέος, της εξόδου της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Μοσκοβισί συμφώνησαν πως είναι απαραίτητη η προετοιμασία της διαδικασίας επιτυχούς και οριστικής ολοκλήρωσης του προγράμματος, καθώς και της επόμενης ημέρας, με στόχο η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία να επιστρέψουν πλήρως στην κανονικότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Επίτροπος Μοσκοβισί εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως σταθερού εταίρου και συμμάχου της Ελλάδας.

Εκτύπωση

Παυλόπουλος σε Μοσκοβισί:To Eurogroup πρέπει να λειτουργεί με κανόνες δικαίου

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Πολιτικη

Επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκτύπωση

Στ. Κούλογλου: Η απόφαση του ΔΝΤ πιέζει Γερμανία και εταίρους για ελάφρυνση του χρέους

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Πολιτικη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά και στον δημοσιογράφο Πέτρο Κασσιμάτη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος  και επισήμανε πως, με τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, θα μπορούσε πλέον η Ελλάδα να βγει στις αγορές με κάποιο υποφερτό επιτόκιο.

Εκτύπωση

State Department: Η Ελλάδα παραμένει συνεργάσιμος εταίρος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Πολιτικη

Έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την τρομοκρατία

Εκτύπωση

H Federica Mogherini στην Αθήνα

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Πολιτικη

H Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής & πολιτικής ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Federica Mogheriniθα επισκεφτεί την Αθήνα στις 21 Ιουλίου 2017.

Εκτύπωση

Παυλόπουλος: Η πρόκληση είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Πολιτικη

Μήνυμα του ΠτΔ προς την Άγκυρα, ύστερα από τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις

Εκτύπωση

Ερώτηση Χρυσόγονου-Κούλογλου για φορολογικούς παραδείσους και Big Four

Καταχωρήθηκε από τον/την Δέσποινα Συριοπούλου on . Δημοσιεύθηκε στο Πολιτικη

Ερώτηση κατέθεσαν στην Κομισιόν, ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Στέλιος Κούλογλου σχετικά με τους φορολογικούς παραδείσους εντός κι εκτός ΕΕ αλλά και τις τέσσερις μεγάλες εταιρίες λογιστικού ελέγχου που αποδεικνύεται ότι προωθούν τη φοροδιαφυγή αντί να την προλαμβάνουν.

Σύνδεση