Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος  – 

«Με λύση ή χωρίς λύση οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες«.

 Αυτή ήταν η θέση που διατύπωσε ο Τούρκος Πρόεδρος ενώπιον των Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Τουσκ, ο οποίος κάλεσε τον Ερντογάν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες αυτές. Έσπευσε να του αναφέρει πως εάν το Κυπριακό επιλυθεί, τότε η Τουρκία θα έχει οφέλη (και στα ενεργειακά).

Η απάντηση που εισέπραξε ήταν κοφτή και σύντομη: Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες, ανεξαρτήτως τι θα γίνει στο Κυπριακό. Επιχειρηματολόγησε, προτάσσοντας «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και τα συμφέροντα της Τουρκίας, χωρίς να δείχνει να τον απασχολεί ιδιαίτερα εάν πείθει. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να λυθεί το Κυπριακό και επικεντρώνεται στο φυσικό αέριο.

Ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν πως το μήνυμα που εισέπραξαν Τουσκ και Γιούνκερ είναι πως οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν με στόχο να δημιουργηθούν τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε παρουσιάσει και φόρμουλα για τον διαμοιρασμό του αερίου, παραπέμποντας στην πληθυσμιακή αναλογία και όχι μόνο.

Στην ίδια συνάντηση, ο Τουσκ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη και αποφασισμένη να συνεχίσει στη γραμμή της ευρωπαϊκής προοπτικής. Έσπευσε, μάλιστα, να διαμηνύσει στον Ερντογάν πως η συνέχιση αυτής της πορείας εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία, στέλνοντάς του το μήνυμα πως θα πρέπει να εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, εάν θέλει να προχωρήσει.

Με κατανομή ρόλων στη Βάρνα

Τουσκ και Γιούνκερ προσήλθαν στη συνάντηση έχοντας ο καθένας από τους δύο αναλάβει να εγείρει συγκεκριμένα θέματα. Έκαναν, δηλαδή, κατανομή ρόλων. Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ήγειρε το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία για να εισπράξει την απάντηση πως δεν εξαρτάται από τον ίδιο η απελευθέρωσή τους, αλλά από την «ανεξάρτητη τουρκική Δικαιοσύνη».

Κατά τα άλλα, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε κατά κύριο λόγο για την εισβολή στο Αφρίν και ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΕΕ να δηλώσουν τη ευγνωμοσύνη τους για την κατοχή τμήματος ξένης χώρας από το καθεστώς της Άγκυρας, επειδή με αυτό τον τρόπο καταπολεμά την τρομοκρατία! Θεωρείται πλέον δεδομένο πως οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν με διάφορες δράσεις.

Ξένοι διπλωμάτες σημειώνουν πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να προβεί σε καμία ακραία κίνηση σε βάρος της ExxonMobil, όπως έπραξε με την ιταλική ΕΝΙ. Άλλωστε τα δεδομένα δεν είναι τα ίδια. Άλλο η αμερικανική ExxonMobil και άλλο η ιταλική ΕΝΙ. Η ιταλική κυβέρνηση παρουσιάσθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν θα παρενοχλήσουν το τρυπάνι της ExxonMobil δεν σημαίνει πως δεν θα αντιδράσουν στις έρευνες.

Τουρκική γεώτρηση

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα επιλέξουν να προχωρήσουν οι ίδιοι σε παράλληλες έρευνες με το δικό τους γεωτρύπανο. Ενόψει του γεγονότος ότι η αμερικανική εταιρεία προγραμματίζει να προχωρήσει στις έρευνές της στο τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, αυτό δίνει τη δυνατότητα στην τουρκική κυβέρνηση να προετοιμαστεί. Κι αυτό γιατί ακόμη βρίσκονται σε αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού, που θα εργοδοτηθεί στην πλατφόρμα.

Η τουρκική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού, θεωρεί πως μέχρι το φθινόπωρο θα είναι αρκούντως προετοιμασμένη για το επόμενο βήμα. Το θέμα είναι πού θα διενεργήσει τις έρευνες η Τουρκία. Σε ένα από τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως του νησιού, ή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ κατεχόμενης Κύπρου και Τουρκίας; Ένα σενάριο είναι να τρυπήσει το τουρκικό γεωτρύπανο στο τεμάχιο 6 ή σε οποιοδήποτε άλλο, το οποίο αμφισβητεί η Άγκυρα (ήδη γνωρίζουν στην Άγκυρα ποιος είναι ο αδύνατος κρίκος). Ένα άλλο σενάριο είναι να αρχίσει έρευνες στον κόλπο της Μόρφου.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι η ημερομηνία (16 Απριλίου) για την πραγματοποίηση του δείπνου Αναστασιάδη-Ακιντζί οριστοκοποιήθηκε μερικά 24ωρα μετά την ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα. Η Άγκυρα άναψε το πράσινο φως στον Ακιντζί και τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνταν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με συντονιστή τα Ηνωμένα Έθνη. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν η πραγματοποίηση του δείπνου στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων εμπεριέχει ρίσκο, καθώς μια αποτυχία, που είναι ορατή, ενδεχομένως να περιπλέξει περισσότερο τα δεδομένα στο Κυπριακό.

slpress.gr