Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος

Ο Λ Ο  ΑΥΤΟ το προεκλογικό κυβερνητικό χουβαρνταλίκι και τα αιφνιδίως ατσιγκούνευτα προς κάθε κατεύθυνση κρατικά ταμεία, του κρατούντος πελατειακού πολιτικού συστήματος, στην εξυπηρέτηση της βουλιμικής αρχομανίας του ΠτΔ κ. Αναστασιάδη, που παρήγαγαν το σαρκαστικό ότι «είναι ωφελιμότερον να έχουμε κάθε χρόνο προεδρικές εκλογές», είναι η μία όψη της ψηφοθηρικής δημαγωγίας.

Η  Α Λ Λ Η, η σοβαρότερη, είναι οι άοκνες αίφνης διαδοχικές παραστάσεις του κ. Αναστασιάδη στην εξωτερική πολιτική. Ίνα συμπληρωθεί ο προς ψηφοφόρους «επικοινωνιακός» στόχος: «Μέσα έχουμε λεφτά, έξω τα πάμε μια χαρά»: Με ταξίδια στη Ρωσία και πολύ περισσότερο στη Γαλλία:

– Και οι εξαγγελίες συμμετοχής της Κύπρου στην εξαγγελλόμενη PESCO. Ως μέλλουσα οψέποτε «μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία» που καυχιέται ν’ αποτελέσει τον «νέο ισχυρό αμυντικό πυλώνα της Ε.Ε.».

– Και εξαγγελίες για περαιτέρω ανάπτυξη των διαδοχικών Τριμερών Συνεργασιών, με Ελλάδα κι Ισραήλ αφ’ ενός, Ελλάδα κι Αίγυπτο αφ’ ετέρου κ.ο.κ.

– Και εξαγγελίες για επόμενα βήματα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα στην ΑΟΖ.

– Και εξαγγελίες γι’ αναβάθμιση ακόμη και της ναυτικής βάσης στο Μαρί για… γαλλικές φρεγάτες. Συν την ενίσχυση της Αεροπορίας της Ε.Φ. με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Με την αεροπορική βάση στην Πάφο ξανά προσφερόμενη για προσγειώσεις επανδρωμένων μαχητικών και της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας […] εκτός κι αν στην Αθήνα που θα πάει προσκεκλημένος 7-8 Δεκεμβρίου ο κ. Ερντογάν… συγκατανεύσει στη «λύση» του Κυπριακού!

Κ Α Ι  ΕΙΝΑΙ σοβαρότερη αυτή η όψη επειδή, ακριβώς, ο κεντρικός πυρήνας της απειλείται -και τίθεται εν αμφιβόλω στην πράξη και στις προοπτικές της- από την πολιτική του ίδιου του κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό:

– ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΣ έναντι των Τούρκων κι ενώπιον και του Γ. Γρ. του ΟΗΕ στο Grans-Montana από τις δικές του γραπτές προσφορές της 5ης παρελθόντος Ιουλίου προς τους Τούρκους, για «λύση» ισότιμης τουρκικής συγκυριαρχίας, με τουρκική εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει αποφασισμένος αν επανεκλεγεί στην προεδρία τον Ιανουάριο να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για αντικατάσταση («μετεξέλιξη» τη λέγει) και διαδοχή του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την ισοτίμως συγκυριαρχούμενη υπό των Τούρκων Ε.Κ.Ο. («Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία»):

– ΕΚΕΙΝΗΝ του εναρκτήριου «σκελετού λύσης» που είχε συνομολογήσει με τον Ντερβίς Έρογλου από 11 Φεβρ. 2014, της «κυριαρχίας προερχομένης ΕΞΙΣΟΥ από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους».

– ΕΚΕΙΝΗΝ της οποίας διαπραγματεύτηκε κατόπιν τις λεπτομέρειες επί όλων των «πτυχών» και «κεφαλαίων» με τον Μουσταφά Ακιντζί από 2015 έως 2017.

– ΕΚΕΙΝΗΝ την οποίαν «κκοτσιάνιασε», εν τέλει, στο περιγραφόμενο ως «Κεκτημένο Γκουτέρες» ή ως «Πλαίσιο Γκουτέρες» της Πενταμερούς («των Τριών Εγγυητριών και των Δύο Κοινοτήτων») στο Grans-Montana 28 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου 2017, για την περίπτωση που επέλθει οψέποτε ο συμβιβασμός με τις απαιτήσεις της Τουρκίας για τις Εγγυήσεις και τα Στρατεύματά της…

Ο Λ Ε Σ,  ΛΟΙΠΟΝ, οι παραστάσεις εξωτερικής πολιτικής (οιονεί θεατρικές, προεκλογικών αναγκών ένεκεν – σαν… βερκά και δίκτυα για… Απορριπτικά Αμπελοπούλια) του κ. Αναστασιάδη, οι οποίες εκθειάζονται βεβαίως από τους κομματικούς υποστηρικτές της επανεκλογής του, όπως λόγου χάριν απ’ τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔηΣυ κι ευρωβουλευτή κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, με το επιχείρημα ότι, «μέσα από τις ορθές πολιτικές και στρατηγικές της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη η Κύπρος ενισχύεται και αναβαθμίζεται μέσα στα όργανα και τους θεσμούς στης Ε.Ε.», δεν απομακρύνουν, δεν εξαλείφουν ούτε κι αποτρέπουν τον κίνδυνο κατεδάφισής τους απ’ τη δεσμευμένη για «λύση ΕΚΟ» πολιτική του κ. Αναστασιάδη.

Α Ν Τ Ι Θ Ε Τ Α: Με την επανεκλογή του κ. Αναστασιάδη, για δεύτερη και τελευταία θητεία 2018-2023, στο τέρμα της οποίας 77χρονος πλέον δεν θα χρειάζεται (ίσως) τρίτη επανεκλογή, αυξάνεται αλματωδώς ο κίνδυνος παράδοσης της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ισότιμη Τουρκική Συγκυριαρχία της «Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας», υπό τον ισότιμο, συνεταιρικό, συνιδιοκτησιακό έλεγχο των ελεγχομένων από την Άγκυρα Τουρκοκυπρίων. Με Τουρκική Εκ Περιτροπής Προεδρία μάλιστα!

Δ Ι Ο Τ Ι : Η «λύση» του κ. Αναστασιάδη, του κ. Αβέρωφ-ΔηΣυ, του κ. Άντρου – ΑΚΕΛ (με ή χωρίς τη θυσιαζόμενη εκ δευτέρου υπέρ Αναστασιάδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Μαλά), παραδίδει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους του ΟΗΕ, κράτους μέλους της Ε.Ε., κράτους των Τριμερών Συνεργασιών με Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο κ.ο.κ. στον ΙΣΟΤΙΜΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Και αυτό είναι το προέχον στις επικείμενες προεδρικές εκλογές…

sigma