Συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις η Άγκυρα

Σήμερα στο τεμάχιο 11 και στο κοίτασμα «Ονησίφορος» ξεκινά η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης για λογαριασμό του γαλλικού κολοσσού TOTAL, ενώ η ουσιαστική έναρξη της γεώτρησης υπολογίζεται στις 16 Ιουλίου 2017. Την ίδια ώρα περιοχή έκτασης περίπου 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά – νοτιοδυτικά της Κύπρου δέσμευσε με Navtex η Τουρκία, για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, οι οποίες θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο.

Η περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι, περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5,6 και 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και γίνεται σε μια προσπάθεια αμφισβήτισης τόσο των κυρίαρχων Κυπριακών δικαιωμάτων όσο και της Ελλάδας καθώς στο σημείο αυτό συναντούνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Νωρίτερα, την Τρίτη η Λευκωσία προχώρησε στην έκδοση Navtex (ΝΑΥΤΕΞ), οδηγίας προς ναυτιλλόμενους, για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο. Σύμφωνα με τη οδηγία, η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο.

Το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» της Total – ENI έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας «θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση». Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Aπό την πλευρά τους, οι ΗΠΑ στηρίζουν τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, με το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush να πλέει στα ύδατα του οικοπέδου 11.
 
Την πάγια αμερικανική θέση για το δικαίωμα τη Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους εντός της ΑΟΖ της, επαναλαμβάνει το State Department με δήλωση εκπροσώπου του. 
Σε ερώτηση για τις απειλές της Τουρκίας, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.  Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».
 
Παράλληλα με το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, στα προληπτικά μέτρα εναντίον κάθε μορφής ενόχλησης ή παρενόχλησης των διαδικασιών γεώτρησης, συμβάλλει διακριτικά και η Γαλλία. Δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας.