Η Τουρκία δεν θα διστάσει να κάνει “τα απαραίτητα βήματα” για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στη διχοτόμηση της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Νταβούτογλου έκανε τη δήλωση αυτή σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, στις συνομιλίες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι μεταξύ της ‘Αγκυρας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου(ΤΔΒΚ)» υπάρχει «κοινό πλάνο συνεννόησης» για μια «νέα», όπως είπε, Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτή η «νέα ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία», όπως είπε, θα έχει σημασία για την περιοχή και την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, το τελευταίο διάστημα η Ανατολική Μεσόγειος έρχεται στο προσκήνιο με τις κρίσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της Συρίας, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. «Σε μια τέτοια γεωγραφία, μια ελληνοτουρκική συμφωνία στην Κύπρο θα αλλάξει τα περιφερειακά δεδομένα», επισήμανε. Επίσης υποστήριξε ότι για τη λύση του Κυπριακού, αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική βούληση, ενώ αναφορικά με την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για μια συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου και ευχήθηκε ότι στο μέλλον σε τέτοιου είδους συναντήσεις θα λάβει μέρος και η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Επίσης, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα αλλάξει τα δεδομένα για την Ευρώπη και τον διαθρησκευτικό διάλογο. «Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες για να λυθεί ένα πρόβλημα που διήρκησε μισό αιώνα. «Μετά τη λύση, ο τουρκοκυπριακός λαός θα πρέπει να έχει ένα ισχυρό ιδρυτικό κράτος-μέλος της Ε.Ε., μία ισχυρή ‘’ΤΔΒΚ’’».

 

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού θα διευκολύνει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και θα φέρει την περιφερειακή συνεργασία στο ζήτημα της ενέργειας. Κατέληξε λέγοντας πως, εφόσον βρεθεί λύση στο περιουσιακό, θα ανοίξει ο δρόμος για τη λύση και ότι το κεφάλαιο των εγγυήσεων έχει παραμείνει για το τέλος των συνομιλιών.