O πρόεδρος της Κομισιόν μεθοδεύει το «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία 
 

 Επιστολή-δέσμευση απέστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου, διαβεβαιώνοντας την πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει σε «ξεπάγωμα» πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο τρίμηνο του 2016, ως συνέχεια των αποφάσεων που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», στην επιστολή, ο κ. Γιούνκερ αναφέρει χαρακτηριστικά προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει, μαζί με την Τουρκία, το πρώτο τρίμηνο του 2016, την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (Ενέργεια), 23 (Απονομή Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια), 26 (Παιδεία και Πολιτισμός) και 31 (Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια), χωρίς να προκαταλαμβάνει τη θέση των κρατών-μελών». 
 
Από την επιστολή-δέσμευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκύπτει ευθέως ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν μεθοδεύει το «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να υπολογίζει τις θέσεις της Λευκωσίας, αλλά και τους λόγους που την οδήγησαν να βάλει στο ψυγείο τα τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια. Σημειώνεται ότι η δέσμευση της Κομισιόν για «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων, με ονομαστική αναφορά, επιχειρήθηκε να περιληφθεί και στην «κοινή δήλωση» ΕΕ-Τουρκίας, κάτι που απέτρεψε η Λευκωσία.

Ωστόσο, ο κ. Γιούνγκερ φρόντισε να την επαναφέρει από την «πίσω πόρτα». Το κείμενο της «κοινής δήλωσης» που εγκρίθηκε από τους «28», δεν είναι άλλωστε αποτρεπτικό, καθώς «σημειώνει τη δέσμευση της Κομισιόν να ολοκληρώσει, το πρώτο τρίμηνο του 2016 την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα ενός αριθμού κεφαλαίων, χωρίς να προκαταλαμβάνει τη θέση των κρατών-μελών»

Αν και η θέση του κ. Γιούνκερ δεν δεσμεύει τα κράτη-μέλη, τα οποία διατηρούν δικαίωμα άσκησης βέτο, εντούτοις προκαλεί «πονοκέφαλο» στη Λευκωσία, καθώς κινείται στη λογική παραχώρησης δώρων και ανταλλαγμάτων στην Τουρκία, παραβιάζοντας αρχές και αξίες και κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της ΕΕ.

Συγκλίνουσες πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν κινείται στη βάση συνεννόησης με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες οφείλουν να εξασφαλίσουν τη στήριξη της Τουρκίας στο προσφυγικό, «με κάθε αντάλλαγμα». 
 

Είναι δε προφανές ότι η επιλογή του πρώτου τριμήνου 2016, για το «ξεπάγωμα» των πέντε κεφαλαίων, δεν είναι τυχαία. Συμπίπτει με το χρονοδιάγραμμα που θέτουν οι Ευρωπαίοι επίσημοι για λύση του Κυπριακού, στη βάση και της ενημέρωσης της οποίας έτυχαν από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ο κ. Γιούνκερ φρόντισε μάλιστα να επαναλάβει την αισιοδοξία του για λύση του Κυπριακού τους προσεχείς μήνες, θέση που διατύπωσε και ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην προχθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου. 
Πέραν από τα δώρα που εξασφάλισε η Τουρκία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής με αντάλλαγμα την παραμονή 2,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων σε τουρκικό έδαφος, η Κομισιόν και η Γερμανία, επιχειρούν να «αμβλύνουν το προσφυγικό βάρος» της υποψήφιας χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, οκτώ κράτη-μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Σουηδία) αντάλλαξαν απόψεις για τη μετεγκατάσταση 400 χιλιάδων εκ των προσφύγων που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει εισηγήσεις, ενώ η μετεγκατάσταση θα γίνει σε εθελοντική βάση. 
Νταβούτογλου: Ξέρετε τη θέση μας για τη νήσο Κύπρο
 
«Ξέρετε τη θέση μας για τη νήσο Κύπρο» δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπονοώντας ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού είχε ως επίκεντρο τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών, την οποία ως γνωστόν η Άγκυρα δεν προτίθεται να εφαρμόσει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν και αποτελεί «προϋπόθεση» για την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τα 75 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών.

Η τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού, έγινε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής και δεν υποβλήθηκε γραπτώς, καθώς δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία σε συνόδους της ΕΕ με τρίτα κράτη. 

Η θέση της Άγκυρας προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος επεσήμανε ότι η Λευκωσία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «εξαρτάται από την εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου και λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση της ΕΕ και των κρατών-μελών της, στις 21 Σεπτεμβρίου 2005».

Ούτε η δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη κατατέθηκε στα πρακτικά της Συνόδου, καθώς όπως προαναφέραμε δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία. Ωστόσο, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ, κυκλοφόρησε τη δήλωση της Λευκωσίας, στο πλαίσιο εσωτερικής επικοινωνίας με τις αντιπροσωπείες όλων των κρατών-μελών. 
 

Η Κομισιόν επεσήμανε τα βασικά σημεία των αποφάσεων που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας. Το «ξεπάγωμα» του διαπραγματευτικού κεφαλαίου 17 «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική» στις 14 Δεκεμβρίου, τη θεσμοθέτηση δύο συνόδων κορυφής σε ετήσια βάση, την παραχώρηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως «αρχή» για τη στήριξη της Τουρκίας στο προσφυγικό, για την οποία πληρώνουν έμμεσα, διά του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν την εφαρμόζει καν στην αρχική της μορφή, διατηρώντας κλειστούς τους λιμένες της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Και την εξασφάλιση ημερομηνίας για την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων, τον Οκτώβριο 2016, νοουμένου ότι θα εκπληρώσει τον οδικό χάρτη. 

 
Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες