Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και οφείλει να απευθυνθεί στους εταίρους, όχι ως ικέτης, όχι ως ζητιάνος πλατωνικών ανακοινώσεων, αλλά ως αυστηρός κριτής της προκλητικά αδιάφορης στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ως ηγέτης κράτους, το οποίο δέχεται και δεύτερη εισβολή διά της καταλήψεως των θαλασσών του. Οφείλει να είναι αποφασιστικός και να απαιτήσει άμεση δράση και λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.

«Κύριοι, είμαστε ή δεν είμαστε εταίροι και σύμμαχοι; Είμαστε ή δεν είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δικαιούμαστε ή δεν δικαιούμαστε την ελάχιστη αλληλεγγύη, την οποία δικαιούται ένα κράτος-μέλος όταν υφίσταται επίθεση; Δεν έχουμε αισθανθεί ούτε μία στιγμή τη συμπαράστασή σας, ούτε για την κατοχή των εδαφών μας που είναι ευρωπαϊκά, ούτε για τη νέα επιδρομή την οποία δεχόμαστε.

Απαιτώ, ως ηγέτης ευρωπαϊκού κράτους, άμεση διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία και επιβολή κυρώσεων επί της επιδρομικής αυτής χώρας. Απαιτώ, όπως ενεργήσατε στην περίπτωση της Ρωσίας, την ίδια στάση να τηρήσετε και την ίδια πρακτική αντίδραση να μεθοδεύσετε, και κατά της Τουρκίας.

Αν δεν υπάρξει τέτοια αντίδραση, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδεσμεύεται από την υποχρέωσή της να εφαρμόσει τα μέτρα που έχετε αποφασίσει κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Απαλλάσσεται επίσης και από τη δέσμευσή της να στηρίξει ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη, δεν χρειάζεται επιδρομείς εντός των κόλπων της».

Αυτά οφείλει να πει στους Ευρωπαίους εταίρους σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Να υψώσει ανάστημα αποφασιστικού και αξιοπρεπούς ηγέτη κράτους-μέλους της Ε.Ε., το οποίο δέχεται στρατιωτική επίθεση. Και όχι εικόνα αναξιοπρεπούς ηγέτη που εκλιπαρεί υποστήριξη, την οποία εκ καθήκοντος έπρεπε να είχε προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ώρες είναι κρίσιμες και καθοριστικές, όχι μόνο για το κυπριακό κράτος, αλλά και για τον Νίκο Αναστασιάδη. Ή αναδεικνύεται ηγέτης ή καταντά περιφερόμενος ικέτης. Ή σώζει τον τόπο ή τον καταβαραθρώνει. Ή εμπεδώνει σεβασμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία ή την καθιστά περίγελο και τη συρρικνώνει σε ομοίωμα κράτους. Ή αφήνει στο περιθώριο τις αγκυλώσεις και τις εμμονές του ή συνεχίζει να είναι δέσμιός τους.
Γνωρίζουμε τις τεράστιες αδυναμίες αυτού του κράτους.

Είναι διχοτομημένο, οικονομικά χρεοκοπημένο και στρατιωτικά ανοχύρωτο. Οι ανέξοδοι παλληκαρισμοί αποτελούν ηρωική μωρία. Αλλά από κει και πέρα, οφείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να εξαντλήσει όσα ελάχιστα και μηδαμινά μέσα αντίδρασης διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά να μη μετατρέψει την αξιοπρέπεια σε δουλικότητα και την αδυναμία σε υποταγή.

Είμαστε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαιτούμε πρακτική συμπαράσταση. Όχι λόγια. Μέτρα κατά του εισβολέα. Γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας. Αλλά και οι εταίροι οφείλουν να κατανοήσουν τις δικές τους. Οι υποχρεώσεις δεν είναι μονόδρομος. Μέτρα, τα οποία λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και πλήττουν τα συμφέροντα της Κύπρου, απορρίπτονται. Υπεράνω των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκονται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όταν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας βλάπτονται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν γίνονται αποδεκτά.

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιβάλει στην Τουρκία τις ίδιες κυρώσεις, τις οποίες επέβαλε στη Ρωσία, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι υπόχρεη να εφαρμόσει τα μέτρα. Να τα ακυρώσει αμέσως. Αυτά να πει στους εταίρους σήμερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Κύριο άρθρο της ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ