Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικό, Σ. Χάσικο για τις εξώσεις προσφύγων απο τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες, Ανακοίνωση για την έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας & τα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Κον Σωκράτη Χάσικο

Υπουργόν Εσωτερικών

Λετκωσία

Φαξ.22676709

Κύριε Υπουργέ,

Θέμα:  Οι εξώσεις προσφύγων απο Τουρκοκυπριακές περιουσίες

Με μεγάλη ανησυχία μας ακούμε να έχουν αρχίσει και πάλιν να εκδίδονται διατάγματα εξώσεων προσφύγων απο Τουρκοκυπριακές περιουσίες. Χαιρετίζουμε την παρέμβασή σας στην πιο πρόσφατη περίπτωση στη Λάρνακα ώστε να ανασταλεί η υλοποίηση του διατάγματος μέχρις ότου γίνει μετακίνηση των επηρεαζομένων προσφύγων.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά μεγάλο αριθμό προσφύγων πρώτης και δεύτερης ακόμη γενιάς και σημειώνουμε πως οι μετακινήσεις προσφύγων σε κάθε περίπτωση που προκείπτει δεν αποτελεί σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος. Το προηγούμενο που δημιουργείται θα  ενθαρρύνει, ή αν θέλετε  θα παροτρυνθούν και άλλοι Τουρκοκύπριοι να κάνουν το ίδιο  και τότε πού θα καταλήξουμε;

Οι  Τουρκοκυπριακές περιουσίες είχαν αξιοποιηθεί απο το Κράτος μέσω του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών περιουσιών, για την προσωρινή στέγαση, οικιστική και επαγγελματική, των προσφύγων μας, μέχρι τη λυση του Κυπριακού και την επιστροφή όλων στις πατρογονικές εστίες.  Πολύ σωστά,  θεσπίσθηκαν και νόμοι με τους οποίους απαγορευόταν η πώληση Τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, όπως και Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, μέχρι τη λύση του Κυπριακού.

Σαράντα χρόνια μετά, δυστυχώς  η λύση του Κυπριακού δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, αλλά ούτε και οι συνθήκες που επέβαλαν την τότε διαχείριση διαφοροποιήθηκαν. Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι πρόσφυγες και η ζωή τους συνεχίζεται στην προσφυγιά.  Ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται να υφίσταται ο πρόσφυγας νέα αναστάτωση της ζωής του, προσωπικής και επαγγελματικής, διότι ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης ο οποίος επέλεξε να εγκαταλείψει τότε την Κυπριακή Δημοκρατία, αποφάσισε να ασκήσει τώρα το ατομικό του δικαίωμα στην περιουσία του, στις ελεύθερες περιοχές. Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του δεν πρέπει και δεν του το αρνείται κανένας. Η άσκηση όμως του ατομικού αυτού δικαιώματος θα πρέπει να συνεχίσει να ευρίσκεται υπο αναστολή μέχρι τη λύση του Κυπριακού. Μέχρι που ο πρόσφυγας ο οποίος προσωρινά διαχειρίζεται την Τουρκοκυπριακή περιουσία επιστρέψει στη δική του περιουσία στα κατεχόμενα. Σημειώνουμε δε ότι ο Ελληνοκύπριος εξεδιώχθει βίαια απο τη δική του περιουσία, ενώ ο Τουρκοκύπριος επέλεξε να την εγκαταλείψει.

Γιαυτό κύριε Υπουργέ καλείσθε, ως αρμόδιος Υπουργός της ημικατεχόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας  να προβείτε σε τέτοιες ενέργειες ώστε να γίνουν σεβαστοί οι υφιστάμενοι νόμοι  και όπου δεν υπάρχουν ή χρήζουν αναθεώρησης και ανανέωσης  να γίνουν ώστε να  προστατευθούν οι πρόσφυγες απο απαράδεκτες και παράνομες, υπο τις συνθήκες, αναστατώσεις .  Η επίκλιση και η άσκησή του του ατομικού δικαιώματος στο θέμα της περιουσίας , είτε αυτή είναι Τουρκοκυπριακή στις ελεύθερες περιοχές , είτε Ελληνοκυπριακή στα κατεχόμενα δεν ευσταθεί διότι, το Δημόσιο Συμφέρον υπο τις συνθήκες ημικατοχής επιβάλλει την προσωρινή αναστολή του μέχρι τη λύση. Οι προβαλλόμενες δικαιολογίες για να μην γίνεται τούτο, (δηλ. η αναστολή της άσκησης περιουσιακών δικαιωμάτων)  καθόλου δεν ευσταθούν, ούτε νομικά , ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά. Οσο δεν γίνεται τούτο η θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας υφίσταται συνεχώς ρήγματα και μέσα απο μια τέτοια δική μας «φιλοκατοχική πολιτική», η Τουρκία θα μας διαλύσει χωρίς να εκτίθεται στρατιωτικά, και χωρίς να υφίσταται οποιοδήποτε άλλο κόστος.

Κύριε Υπουργέ, διακυβεύονται πολλά και οι ευθύνες απο τις συνέπειες τέτοιας διαχείρισης είναι μεγάλες.

Με εκτίμηση

Για το Σωματείο

Ιωάννης Σιεκέρσαββας

Γραμματέας

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- 52η Σύνοδος του Συμβουλίου ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

24, Ιουνίου 2014

ΕΝΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΩΣ ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟ.

 

Διαβάσαμε με πολύ προσοχή την απο 105 σελίδες Έκθεση την οποία κατέθεσε στο Συμβούλιο Σύνδεσης ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος επικεφαλής της Τουρκικής ενταξιακής πορείας και το θεωρούμε επιβεβλημένο να ενημερωθεί ο Κυπριακός Λαός για το περιεχόμενό του. 

Το έγγραφο και το περιεχόμενό του σε ότι αφορά την Κύπρο είναι παντελώς απαράδεκτο, σε βαθμό που δεν μπορεί να παραμείνει ως έγγραφο στα Ευρωπαϊκά αρχεία και μάλιστα αναπάντητο. Δεν γεννάται μόνο το ερώτημα ποιά ήταν η αντίδρασή Ελλάδας και Κύπρου στην κατάθεση του εγγράφου αλλά εγείρεται έντονα η απαίτησή το έγγραφο να επιστραφεί απο την ΕΕ πίσω στην Τουρκία ως μή αποδεκτό.

Το περιεχόμενο των 10 σελίδων του κειμένου , σελίδες 51 μέχρι 61, που είναι αφιερωμένες στην Κύπρο και το Κυπριακό, αποτελούν μια χιονοστιβάδα διαστρεβλώσεων της ουσίας του Κυπριακού, ύβρεων, απαξιωτικών αναφορών και μηδενισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πουθενά δεν αναφέρεται σε Κυπριακή Δημοκρατία αλλά προκλητικά σε Ελληνοκύπριους  και Ελληνοκυπριακή Διοίκηση. Ούτε πως έκαμε στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο και ότι διέπραξε σωρείαν εγκλημάτων πολέμου. Παρουσιάζεται ως μια Τρίτη χώρα η οποία συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού. Απο θύτης παρουσιάζεται ως ταλαιπωρημένο θύμα.

Το περιεχόμενο του Εγγράφου,συνιστά επίσης ύβρη και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος. Συνιστά ύβρη για  τους αξιωματούχους της ΕΕ με τον τρόπο που η Τουρκία τους επικαλείται ως άλλοθι στο αίτημά της να παραμερισθεί  το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στη  λύση του Κυπριακού, καθώς και με τον τρόπο που θεωρεί ως παράνομη την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας χώρας την οποία θεωρεί και ως «νεκρή και εκλειπούσα».

Το περιεχόμενο του Εγγράφουείναι τέτοιο που δεν δικαιολογεί καθόλου τις αντιδράσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών. Αντίθετα έπρεπε να ντρέπεται και τουλάχιστον να σιωπά. Ούτε η προσπάθεια συμπόρευσης της Κυπριακής Κυβέρνησης με τον Ελληνα Υπουργόν Εξωτερικών δικαιολογείται.

Τέλος,το περιεχόμενο του Εγγράφου είναι τέτοιο που δεν δικαιολογεί τις εκ των υστέρων ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης.  Το Έγγραφο ως έχει δεν μπορεί να παραμένει στα αρχεία της Ευρώπης, αναπάντητο και η Κυπριακή Κυβέρνηση να ικανοποιείται να δηλώνει ότι «αξίωσε όπως στο μέλλον της κοινοποιούνται τέτοια έγγραφα εκ των προτέρων».  Τρομάζουμε και διερωτούμαστε πόσα τέτοια έγγραφα, άραγε, να έχουν διαχρονικά  κατατεθεί απο την Τουρκία σε διάφορα Διεθνή Σώματα και  να πέρασαν απαρατήρητα και να παραμένουν εκεί αναπάντητα;

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, εφόσον σέβεται τον εαυτό της  οφείλει να απαιτήσει όπως το Τουρκικό Εγγραφο επιστραφεί ως απαράδεκτο. Τίποτε ολιγώτερο.

Ζητούμε και την Κομματική παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή το Εγγραφο να μην παραμείνει στα Ευρωπαϊκά χέρια και μάλιστα αναπάντητο.

Σχετική επιστολή στάληκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τους Αρχηγούς των Κομμάτων.

Απο το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ-ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ: ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΠΡΟΔΟΜΕΝΑ…

Με αφορμή τα 40 χρόνια κατοχής, αντί άλλης Διακήρυξης θέλουμε να προβληματίσουμε με τα εξής:

  • Θυμούμαστε την περίοδο μεταξύ του Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλιου 1974  και της εισβολής  20 Ιουλίου 1974 και τις προειδοποιήσεις ότι η Τουρκία συγκεντρώνει πολεμικά πλοία και στρατό απέναντι απο την Κερύνεια. Κανείς δεν άκουε. Κανείς δεν ήθελε να ξέρει τίποτε. Αντίθετα εδίδοντο διαβεβαιώσεις ότι τίποτε το εχθρικό δεν συμβαίνει.
  • Θυμούμαστε επίσης τις κραυγές αγωνίας ότι τα Τουρκικά πλοία κινούνται προς τις ακτές της Κερύνειας και θυμούμαστε τις διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για απλή άσκηση. Τελικά όμως δεν επρόκειτο για άσκηση, αλλά για μια καλά σχεδιασμένη στρατιωτική εισβολή με πολιτικούς στόχους και επιδιώξεις σε βάρος της κύπρου και του Λαού της.
  • Θυμούμαστε επίσης ότι όλοι εκ των υστέρων και αφού έγινε το κακό, καταλήξαμε να λέμε ότι όλα ήταν μέρος μιας καλά σχεδιασμένης συνωμοσίας, ότι ήταν όλα προδομένα. Οι ξένες πλάτες κάλυψαν και διαφύλαξαν τους προδότες οι οποίοι αφέθησαν ατιμώρητοι και συνέχισαν να πίνουν το αίμα του Κυπριακού Λαού.
  • Θυμίζουμε και σημειώνουμε το ρητό που λέει ότι «το πάθημα πρέπει να μας γίνεται μάθημα» και ότι «το δις εξαμαρτείν ουκ  ανδρός σοφού», κ.λ.π., κ.λ.π.

Πολύ λυπούμαστε και προειδοποιούμε πως ανάλογη νοοτροπία επικρατεί και σήμερα:

  • Ενώ τα δεδομένα της 40χρονης διαχείρισης της κατοχής δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Κυπριακό έχει εκφυλισθεί  και διολισθήσει απο την ουσία του, ως θέμα στρατιωτικής εισβολής , κατοχής και καταπάτησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μια διακοινοτική διαφορά, Κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Πολιτικής Ηγεσίας  του τόπου κλείνουν  τα μάτια στις συνέπειες και επιμένουν  τυφλά  στη γραμμή που χάραξαν η  Τουρκία  και οι ξένοι συνοδοιπόροι της. Επιμένουν  ότι οι Τούρκοι πρέπει να λειτουργήσουν Κράτος πάνω στην κατεχόμενη γή μας.
  • Ενώ η Τουρκία ανοικτά και απροκάλυπτα το ξεκαθαρίζει πως εισέβαλε στην Κύπρο για να καταλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να θέσει ολόκληρο το νησί υπο την κηδεμονία της, Κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Πολιτικής Ηγεσίας επιμένουν  να της παρέχουν  κάθε διευκόλυνση στην υλοποίση των στόχων που έθεσε για την Κύπρο, παζαρεύοντας κατα απαράδεκτο τρόπο Κρατικά και Ανθρωπινά μας Δικαιώματα.

Η Αδούλωτη Κερύνεια προειδοποιεί δεκαετίες τώρα, για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης και για την προβλεπτή κατάληξη,. Οι μοναχικές προειδοποιήσεις  της Αδούλωτης Κερύνειας σταδιακά ενισχύθηκαν και απο Επιστήμονες, Ειδικούς , Πολιτικούς Αναλυτές, Νομικούς κύκλους και συνταγματολόγους.

Μέχρι στιγμής όλες οι προειδοποιήσεις πέφτουν στο κενό. Όπως συνέβαινε και πριν την εισβολή έτσι και σήμερα οι προειδοποιήσεις διακωμοδούνται και αγνοούνται. Κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Πολιτικής Ηγεσίας επιμένουν να κρατούν το μέλλον του Κυπριακού Λαού δέσμιο της ξενόφερτης λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας  με σαφή κατάληξη την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πλήρη Τουρκοποίηση/Ισλαμοποίηση των κατεχομένων και μέσω αυτής της εξέλιξης τον αφελληνισμό της Κύπρου.

ΚαλούμεΚυβέρνηση και Πολιτική Ηγεσία να λογικευθούν και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Τους καλούμε να ακούσουν τις προειδοποιήσεις και να λάβουν σοβαρά υπόψη τη Λαϊκή βούληση  και να κωφεύσουν στις Πρεσβευτικές υποκριτικές  συστάσεις και υποδείξεις.  Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό με στόχο την απελευθέρωση του τόπου και την αποκατάσταση κάθε πτυχής του Διεθνούς Δικαίου που έχει καταπατηθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Οι Βρεττανοί , Αμερικανοί και οι άλλοι συνοδοιπόροι τους θα βυσσοδομήσουν, διότι με την επανατοποθέτηση θα τους παίρνουμε το ψωμί απο το στόμα. Όμως με ομογνωμία και ομοψυχία, Λαός και Ηγεσία ως μια γροθιά,  μπορούμε να τροχιοδρομήσουμε την αναγκαία αυτή αλλαγή και οι δυσκολίες και οι αντιδράσεις θα ξεπεραστούν. Όταν εμείς προχωρήσουμε  τότε θα αναδυθούν και θα αναδειχθούν οι πολλοί  ξένοι φίλοι  και υποστηρικτές τους οποίους εμείς με την πολιτική μας τους είχαμε απομονώσει.

Αν σήμερα δεν επέλθει αυτή η αλλαγη, τοτε, όταν θα κλαίμε επι ερειπίων  θα ξαναζήσουμε στιγμές που θα λέμε και πάλιν εκ των υστέρων,  «ήταν όλα  προδομένα». Θα είναι όμως αργά αυτή τη φορά.

Απο το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια