Τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στο Κυπριακό συζήτησαν τη Δευτέρα στη διάρκεια ημίωρης συνομιλίας τους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΓΓ, "αντάλλαξαν απόψεις για τις διαπραγματεύσεις και είχαν μία παραγωγική συζήτηση για την πορεία προς τα εμπρός, υπό το φως της έναρξης των συνομιλιών στις 11 Φεβρουαρίου". Ο Μπαν Γκι-μουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, "προέτρεψε τον κ. Ερογλου να διατηρήσει την τρέχουσα δυναμική στις συνομιλίες, μαζί με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη".

Ο ΓΓ επαναβεβαίωσε για τη συνεχιζόμενη προσωπική του επίβλεψη και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους και μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο κ. Ερογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνομιλία, επισημαίνοντας ότι ο ΓΓ είναι πολύ εστιασμένος στις διαπραγματεύσεις και "ενθαρρύνει αμφότερες τις πλευρές σε σύντομη διευθέτηση του κυπριακού", κάτι που – όπως είπε – είναι κι η επιθυμία της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

"Ασφαλώς για να βρούμε τη διευθέτηση είναι σημαντικό οι πλευρές να υποβάλλουν προτάσεις οι οποίες είναι αποδεκτές από την άλλη πλευρά που κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς πράττουμε σύμφωνα 'μ` αυτή την κατανόηση'", είπε.

Ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πάνω στο κοινό ανακοινωθέν και στην συνάντηση που ακολούθησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

"Εχουμε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, υποβάλλουμε εποικοδομητικές προτάσεις, υποβάλλουμε γεφυρωτικές προτάσεις κι ο στόχος μας παραμένει η εξεύρεση διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος στον συντομότερο δυνατό χρόνο".

Ανέφερε επίσης ότι σ` αυτό έχουν την υποστήριξη του ΓΓ, ο οποίος ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές και επανέλαβε πως από τη συνάντηση απεκόμισε πως ο κ. Μπαν "είναι πλήρως εστιασμένος, παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις και υποστηρίζει μία σύντομη διευθέτηση".

Σε ερώτημα σχετικό με τις δηλώσεις που έκανε πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, περί αβύσσου που χωρίζει τις απόψεις των δύο πλευρών, ο κ. Ερογλου ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός.

"Το όλο νόημα των διαπραγματεύσεων είναι να γεφυρώσουμε τα χάσματα κι όπως ανέφερα προς της αναχωρήσεώς μου, ασφαλώς έχουμε πρόσφατα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιό τους προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να βρούμε μια συνολική διευθέτηση στο συντομότερο δυνατό χρόνο", είπε ο Τ/Κ ηγέτης.

Συνέχισε λέγοντας ότι "άποψή μας είναι ότι είναι δυνατή η διευθέτηση εντός αυτού του έτους και μπορούμε να οριστικοποιήσουμε τη διευθέτηση και να τη θέσουμε σε χωριστά δημοψηφίσματα στο 2014".

Απαντώντας σε ερώτημα ο κ. Έρογλου είπε πως δεν συζήτησε με το ΓΓ το θέμα του φυσικού αερίου, ανέφερε πάντως ότι είναι ασφαλώς θέμα που σχετίζεται "και με τους δύο λαούς στο νησί της Κύπρου και θα συνεχίσουμε να εγείρουμε το θέμα με τους Ελληνοκυπρίους ομολόγους μας".

Σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την αναλογία εποίκων -Τουρκοκυπρίων κι αν το θέμα του συνεχιζόμενου εποικισμού έχει μέχρι στιγμής εγερθεί στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ερογλου είπε πως δεν αποδέχεται οιαδήποτε διάκριση μεταξύ των "υπηκόων".

"Δεν αποδεχόμαστε διάκριση και δεν θα συζητήσουμε αυτό το θέμα, δεν αποδεχόμαστε οιαδήποτε διάκριση μεταξύ των υπηκόων (πολιτών)  μας", είπε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχείρησε να φέρει ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου, είπε, "έρχονται άτομα απ` όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά όλοι είναι πολίτες των ΗΠΑ".

"Δεν είναι δυνατόν, ούτε στην Κύπρο, ούτε οπουδήποτε στον κόσμο, να υπάρξει διάκριση μεταξύ των πολιτών. Κι όλοι οι πολίτες μας στην Κύπρο, στην βόρεια Κύπρο, έχουν εγγυημένη υπηκοότητα σύμφωνα με `σύνταγμά` μας και δεν μπορεί να υπάρξει καμία διάκριση", κατέληξε ο Τ/Κ ηγέτης.

Ντερβίς Έρογλου: Μπορεί να λυθεί φέτος το Κυπριακό

Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί φέτος, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου έπειτα από τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν, σύμφωνα με τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία υπογραμμίζουν τη δήλωση Έρογλου ότι ο υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέφρεϊ Φέλτμαν αναμένεται να πραγματοποιήσει μια σειρά επισκέψεων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει η ε/κ πλευρά να κινηθεί με καλή πρόθεση όπως οι ίδιοι.

"Εμείς θέσαμε μια ημερομηνία στο τραπέζι, θέσαμε ένα χρονοδιάγραμμα. Αν αυτά πραγματοποιηθούν, δεν είναι δυνατόν να μην φτάσουμε σε λύση", είπε ο κ. Έρογλου, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει δημοψήφισμα που να μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις δύο κοινότητες.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη ο ΓΓ του ΟΗΕ κρατά πάντοτε το Κυπριακό στην ημερήσια διάταξη. Είπε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα καταβάλλουν προσπάθεια για λύση και οι ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Μπαν ενεθάρρυνε τις πλευρές για λύση το συντομότερο. "Συμμεριζόμαστε την άποψη του για κατάληξη των διαπραγματεύσεων με θετικό αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς παράταση της διαδικασίας", είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Ανέφερε ακόμη ότι ο υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέφρεϊ Φέλτμαν θα έρχεται στην Κύπρο πότε πότε. Είπε ότι πλέον έφτασε η ώρα να επικεντρωθούν όχι σε αλληλοκατηγορίες, αλλά στο αποτέλεσμα της λύσης. "Κάθε μέρα που περνά η λύση είναι πιο δύσκολη", είπε ο κ. Έρογλου και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη να διασφαλίσει ώστε οι δύο πλευρές να αισθάνονται στον ίδιο βαθμό την ανάγκη για λύση.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η τ/κ πλευρά είναι αυτή που θέλει τη λύση, αλλά εδώ και δεκάδες χρόνια οι Τ/κ είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. "Πλέον θέλουν τον 21ο αιώνα να γίνουν μέρος της διεθνούς κοινότητας", είπε.

Ο κ. Ερογλου είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για μια περιεκτική λύση, αλλά επειδή δεν θα την βρουν μόνοι τους είναι απαράδεκτο να μείνουν εκτεθειμένοι στην απομόνωση και το εμπάργκο. "Το λέω με όλη μουν την ειλικρίνεια, εμείς θέλουμε λύση", δήλωσε.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι η αντίληψη πως είναι πάντοτε η τουρκική πλευρά που θα κάνει υποχωρήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να τελειώσει. Είπε πως αν υπάρχει η άποψη ότι μόνο η τ/κ πλευρά θα δώσει και η ε/κ πλευρά θα πάρει, τότε θα υπάρξει πρόβλημα για κατάληξη σε συμφωνία.

 

Ο κ. Έρογλου επέκρινε τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες ότι στο τέλος του 2015 μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού. "Δεν θα ωφελήσει κανέναν να χαθεί περισσότερος χρόνος για τη λύση", είπε ο Τ/κ ηγέτης.
Σε ερώτηση ποιες είναι οι εναλλακτικές σε περίπτωση μη λύσης, ο Τ/κ ηγέτης είπε "αυτή τη στιγμή είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επομένως είναι λάθος να σκεφτόμαστε εναλλακτικές. Η πρόθεσή μας είναι η συμφωνία".

Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: «Ο συνεταίρος του Χριστόφια δεν ήθελε λύση, γι αυτό δεν το λύσαμε επί "προεδρίας" μου»

Μπορεί να είναι υποψήφιος στις “προεδρικές εκλογές” του 2015 μπορεί και όχι, δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε ομιλία του στον Δήμο Τσόρουμ της κεντρικής Τουρκίας, λέγοντας ότι αυτή δεν είναι μια απόφαση που θα τη λάβει μόνος του. Ο κ. Ταλάτ είπε ότι επί δικής του θητείας δεν κατάφερε να λύσει το Κυπριακό επειδή ο τότε συνομιλητής του τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας είχε εσωτερικά προβλήματα και φοβόταν μην χάσει τον συνεταίρο του στη συγκυβέρνηση.

"Η λύση του Κυπριακού είναι ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ επειδή εάν συνεχίσει η απομόνωσή τους από τη διεθνή κοινότητα θα έχουν σοβαρά προβλήματα", δήλωσε. Ανέφερε ακόμη ότι το μέλλον της τ/κ κοινότητας είναι αβέβαιο.

Οι άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν επενδύσεις και να δραστηριοποιούνται στον οικονομικό τομέα, είπε.

Σε ερώτηση "γιατί δεν λύσατε το Κυπριακό κατά την δική σας “προεδρία” ενώ είχατε δηλώσει ότι θα το λύνατε σε τρεις μήνες", ο κ.  Ταλάτ απάντησε: "Δεν είπα ότι θα το λύσω σε τρεις μήνες. Δεν υπάρχει τίποτε που να μην συζητήθηκε στο Κυπριακό. Εάν οι δύο ηγέτες και οι ομάδες τους συναντηθούν σε μια άλλη χώρα ή εγκατασταθούν σε ένα μεγάλο εξοχικό χώρο τότε μπορούν να το λύσουν σε τρεις μήνες. Κι εγώ το λύνω. Αλλά και οι δύο πλευρές θα έχουν αυτό τον στόχο. Μόνο έτσι θα γίνει".

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι παρά τις καλές του σχέσεις με τον τέως Πρόεδρο Χριστόφια, δεν κατάφεραν να λύσουν το Κυπριακό, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ότι ο λόγος είναι ότι ο τέως Πρόεδρος Χριστόφιας είχε τα δικά του εσωτερικά προβλήματα. "Ο συνεταίρος του δεν ήθελε λύση. Κινείτο με φόβο. Ήθελε να κρατήσει κοντά του τον συνεταίρο του. Προσέβλεπε σε αργά βήματα με στόχο να δημιουργήσει μια κατάσταση αποδοχής. Τα συζητήσαμε πολύ αυτά. Κάναμε κατ` ιδίαν συναντήσεις. Του είχα πει πως αν συνεχίσουμε έτσι και δεν υπάρχει στον ορίζοντα λύση στο τέλος του ενάμισι χρόνου, τότε εγώ θα χάσω τις εκλογές και στη συνέχεια θα χάσει και εκείνος τις εκλογές. Αλλά είχε εσωτερικά προβλήματα. Αυτός ήταν ο λόγος. Δεν έφτασε ο χρόνος, ωστόσο ετοιμάσαμε 31 έγγραφα συγκλίσεων. Αυτό για πρώτη φορά έγινε στην ιστορία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού.

Προηγουμένως ποτέ δεν συζήτησαν οι δύο πλευρές ετοιμάζοντας έγγραφα στα οποία να αναφέρεται ότι συμφώνησαν σε αυτά και αυτά τα θέματα. Το πιο πολύ που ετοίμασαν ήταν μια παράγραφος, μισή σελίδα…Εμείς ετοιμάσαμε 31 έγγραφα συγκλίσεων τα οποία αποτελούνται από 150-200 σελίδες. Αλλά δεν έφτασε, χρειαζόμασταν χρόνο. Έπρεπε κι εκείνος όπως εγώ να δώσει μέσα με τα μούτρα. Αυτός είναι ο λόγος", είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος για τις `προεδρικές` της επόμενης χρονιάς, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι δεν είναι μια απόφαση που θα την πάρει ο ίδιος. "Δεν θα είμαι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, δεν είμαι μια ανεξάρτητη προσωπικότητα. Είμαι ένας πολιτικός ηγέτης σε τελική ανάλυση. Αυτή είναι μια απόφαση που θα την πάρουμε μαζί με τις δυνάμεις που θα με στηρίξουν. Ίσως και να είμαι, ίσως και να μην είμαι. Πιστεύω ότι είναι νωρίς ακόμη γι αυτό", είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι αυτή τη χρονιά οι εκλογές στην Τουρκία διεξήχθηκαν μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα, δεν έμοιαζαν με δημοτικές εκλογές, αλλά είχαν τον αέρα των γενικών εκλογών.

 

Για τις προεδρικές εκλογές είπε ότι δεν θα κάνει καμιά πρόβλεψη, όλοι οι υποψήφιοι είναι αποτελεσματικοί. Και τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό τους γνωρίζει από πολύ κοντά και γνωρίζει τα προσόντα τους. "Εμείς θα χαιρετήσουμε τη βούληση του τουρκικού λαού από την Κύπρο", είπε ο κ. Ταλάτ.

Κουντρέτ Οζερσάι:Δεν ήρθαμε να κατηγορήσουμε την ε/κ πλευρά, δηλώνει από τη Νέα Υόρκη

“Δεν ήρθαμε εδώ για να κατηγορήσουμε την ε/κ πλευρά. Μοιραστήκαμε με τα ΗΕ τις προτάσεις και τις σκέψεις μας για το πως πρέπει να διαμορφωθεί βήμα με βήμα η διαδικασία στο επίπεδο των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων” έγραψε στο λογαριασμό του στο facebook ο Τ/κ διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι από την Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται συνοδεύοντας τον Ντερβίς Έρογλου στην συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Κουντρέτ ΟζερσάιΌπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στο μήνυμά του ο κ. Οζερσάι πρόσθεσε ότι είχαν την ευκαιρία να δουν αυτοπροσώπως την ετοιμότητα του ΓΓ του ΟΗΕ να δώσει όλη του την στήριξη για να καταλήξει αυτή η διαδικασία με επιτυχία την επόμενη περίοδο, χαρακτηρίζοντας ελπιδοφόρο το ότι ο ΓΓ παρακολουθεί από κοντά την διαδικασία και την άποψή του για την πρόοδο που είχε γίνει στο παρελθόν. “Βεβαίως στο τέλος της ημέρας την λύση θα την βρουν οι πλευράς στην Κύπρο, αλλά είναι αναγκαιότητα όλοι οι διεθνείς παράγοντες, με επικεφαλής τα ΗΕ, να εκδηλώσουν μια συντονισμένη και πραγματική προσπάθεια”. Η συνάντηση στην Νέα Υόρκη, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο για μια από τις πλευρές αλλά θεωρεί ότι είναι μια καλή συμβουλή στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης, θετικής για όσους ζουν στην Κύπρο.

 

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο κ. Οζερσάι στις 3 τα ξημερώματα, ώρα Νέας Υόρκης, και γι αυτό εύχεται καλημέρα στην Κύπρο και καληνύχτα στους ίδιους.