Στη του κατάθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για την Τουρκία, σε σχέση με Κούρδους, θρησκευτικές ελευθερίες, S-400 και F-35, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του.

 
«Δεν θέλω να απαντήσω εξειδικευμένα στο θέμα αυτό, αλλά μάλλον θα μιλήσω ευρύτερα για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Συναντήθηκα τη Δευτέρα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Υπάρχει πολλή δουλειά. Υπάρχουν απειλές και οι ΗΠΑ έχουν τεράστια συμφέροντα. Πρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς πως θα χειριστούμε κάθε μία από τις απειλές. Πρόκειται για περίπλοκη περιοχή», είπε ο Πομπέο ερωτώμενος για πιθανή άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Πομπέο είπε πως η Τουρκία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. «Θα συναντηθώ στις αρχές της εβδομάδας με τον υπουργό Εξωτερικών τους για να προσπαθήσουμε να βρούμε μαζί ένα δρόμο για τη Συρία», είπε.
 
Αξίζει να σημειωθεί η έντονη αντίδραση δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων βουλευτών κατά της Τουρκίας. «Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος μας, αλλά μετατρέπεται σε εχθρό μας», είπε ένας εξ αυτών. «Τους δίνουμε συνεχώς και παίρνουμε χαστούκια όταν τους ζητούμε κάτι», ανέφερε άλλος, ενώ τρίτος τάχθηκε κατά της πώλησης των F-35 στην Άγκυρα. Ο Πομπέο από την πλευρά του ανέφερε πως προσπαθεί να πείσει την Τουρκία να να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
 
«Είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ. Πρέπει η στάση τους να αντικατοπτρίζει τους στόχους του ΝΑΤΟ και αυτό επιδιώκουμε, να τους αναγκάσουμε να επανέλθουν στο ΝΑΤΟ και να μην λαμβάνουν μέτρα που υπονομεύουν τις προσπάθειές του ΝΑΤΟ», είπε. Για τους S-400 δε ανέφερε; «Πιστεύω ότι δεν τους έχουν ακόμη και ελπίζουμε ότι ποτέ δεν θα τους αποκτήσουν».
 
Απέφυγε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση για τυχόν αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τις ΗΠΑ.