Σε κατάσταση συναγερμού μετά το πέρασμα από την Καραϊβική-Μαζικά εγκαταλείπουν την Φλόριντα οι κάτοικοι-LIVE FEED

 

Ο τυφώνας Ίρμα ενισχύθηκε εκ νέου, και “αναβαθμίστηκε” στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα. Νωρίς το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) άρχισε να πλήττει το έδαφος της Κούβας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Το φαινόμενο μετακινείται κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα, διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι του NHC. Ο τυφώνας Ίρμα, ο οποίος στοίχισε ήδη τη ζωή σε 19 ανθρώπους κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική, έφθασε στην Κούβα από το αρχιπέλαγος του Καμαγουέι.

 

 

Έκκληση στους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές οι οποίες αναμένεται να πληγούν από τον τυφώνα Ίρμα «να φύγουν από τον δρόμο του» απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Ο τυφώνας Ίρμα είναι επικών διαστάσεων, ίσως ο μεγαλύτερος που έχουμε ποτέ δει. Να μείνετε ασφαλείς και να φύγετε από τον δρόμο του, αν είναι δυνατόν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε επίσης χθες πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για «τις ανθρώπινες απώλειες» στα νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου από το πλήγμα του τυφώνας Ίρμα. Ο Τραμπ «εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις καταστροφές και τις ανθρώπινες απώλειες» και προσέφερε την «υποστήριξή του στη γαλλική κυβέρνηση αυτή την τραγική ώρα», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Στο γαλλικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου o κυκλώνας Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ενώ άλλοι επτά αγνοούνται, σύμφωνα με έναν ακόμη προσωρινό απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες οι νομαρχιακές αρχές. Ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί. Εξάλλου, άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ολλανδικό τμήμα του νησιού.

 

hurricane3.jpg

 

 

 

Ανοικτή απειλή

Ο τυφώνας Ίρμα απειλεί να καταστρέψει 8,5 κτήρια στην Φλόριντα, την ώρα που το Μαϊάμι θυμίζει πόλη – φάντασμα, καθώς περισσότεροι από έξι εκατομμύρια κάτοικοι έχουν δεχθεί εντολή να εκκενώσουν την περιοχή και εγκαταλείπουν την μεγαλούπολη με κάθε μέσο.

 

Βάσει μελέτης της εταιρείας CoreLogic, υπολογίζεται πως «8.456.455 κατοικίες και καταστήματα αντιμετωπίζουν “εξαιρετικό”, “πολύ υψηλό” ή “υψηλό” κίνδυνο από τους ανέμους του τυφώνα Ίρμα». Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως επιπλέον 3.494.735 κτήρια αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές από τον τυφώνα. Η μελέτη μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Fox News, δεν εξετάζει ενδεχόμενες ζημιές από πλημμύρες, παρά μόνο από τους ανέμους.

 

 

 

 

Παράλληλα, η εταιρεία ηλεκτρισμού της Φλόριντα υπολογίζει πως τα εννιά από τα δέκα συνολικά εκατομμύρια κατοίκους που ηλεκτροδοτούνται από αυτήν θα μείνουν χωρίς ρεύμα λόγω της Ίρμα, μπορεί και για εβδομάδες!

Αυτή την στιγμή η Ίρμα είναι τυφώνας κατηγορίας 4, αν και την νύχτα, καθώς προσέγγιζε την Κούβα είχε ανέβει και πάλι σε κατηγορία 5. Σε όλο του το μέγεθος αναμένεται να χτυπήσει την Φλόριντα την Κυριακή.

 

Άδεια η παραλία του Μαϊάμι, λίγο πριν το χτύπημα της Ίρμα

 

Το Μαϊάμι της Φλόριντα, που με κομμένη την ανάσα περιμένει το χτύπημα του τυφώνα «Ίρμα», έχει αδειάσει, καθώς υπολογίζεται πως έχουν μετακινηθεί ή πρόκειται να μετακινηθούν τις επόμενες λίγες ώρες πριν τον τυφώνα συνολικά περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι.Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι ουρές των αυτοκινήτων που σχηματίστηκαν στις εξόδους της πόλης ήταν τεράστιες, με μποτιλιαρίσματα ωρών να επιτείνουν την ταλαιπωρία και την αγωνία των κατοίκων, οι οποίοι δεν είχαν πάντως άλλη επιλογή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εξάλλου, το Μαϊάμι και οι περιοχές της πολιτείας που θα χτυπηθούν από την Ίρμα τις επόμενες ώρες, αναμένεται να μείνουν χωρίς ρεύμα και επικοινωνία για αρκετές ημέρες!

Ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί λόγω της έντασης του τυφώνα, είναι και το γεγονός πως ανακοινώθηκε πως τελικά θα κλείσει και το πάρκο της Ντίσνεϊ στην Φλόριντα, το οποίο μέχρι χθες θεωρείτο ασφαλές και «μακριά» από την περιοχή κινδύνου.

 

Ο κυκλώνας Ίρμα άρχισε να πλήττει το έδαφος της Κούβας στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική, ενώ στις τουριστικές περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο, ιδίως τις νήσους “Κάγιος” στο βόρειο/βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σχεδόν 10.000 ξένοι επισκέπτες και πολλές χιλιάδες Κουβανοί τουρίστες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού.

 

 
Τα συλλυπητήρια του Τραμπ στον Μακρόν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε χθες στον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για «τις ανθρώπινες απώλειες» στα νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου από το πλήγμα του κυκλώνα Ίρμα.

Ο Τραμπ «εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις καταστροφές και τις ανθρώπινες απώλειες» και προσέφερε την «υποστήριξή του στη γαλλική κυβέρνηση αυτή την τραγική ώρα», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Ο κυκλώνας Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ενώ άλλοι επτά αγνοούνται, στο γαλλικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου, σύμφωνα με έναν ακόμη προσωρινό απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες οι νομαρχιακές αρχές. Ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί. Εξάλλου, άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ολλανδικό τμήμα του νησιού.

 
Επείγουσα προειδοποίηση της FEMA
Επείγουσα προειδοποίηση εξέδωσε χθες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, αναφέροντας ότι ο κυκλώνας Ιρμα θα προκαλέσει πρωτοφανείς καταστροφές στη Φλόριντα και άλλες πολιτείες.

Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μια παρόμοια ανακοίνωση στην ιστορία των ΗΠΑ για αντίστοιχο φαινόμενο. Φαίνεται, όμως, ότι ο τυφώνας Iρμα είναι ό,τι χειρότερο καιρικά έχει αντιμετωπίσει ποτέ αυτή η χώρα. Η προειδοποίηση έγινε από επίσημα χείλη, δια στόματος επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) των ΗΠΑ, Μπροκ Λονγκ.

«Η Ιρμα πρόκειται να είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Λονγκ, την ώρα που εντείνονται οι προετοιμασίες για τον κυκλώνα που αναμένεται να φτάσει στη Φλόριντα στο Σαββατοκύριακο. Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) βρισκόταν επάνω από την Κούβα ενώ προηγουμένως είχε αφήσει απίστευτες καταστροφές και νεκρούς στο πέρασμά του από τα νησιά της Καραϊβικής.

Το παραδεισένιο τροπικό νησί Κέικος της Καραϊβικής έχει βουλιάξει… (Aneesa Khan/via REUTERS)

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Λονγκ προειδοποίησε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο, ενώ ολόκληρα τμήματα της πολιτείας πιθανώς να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Επανέλαβε τις συστάσεις προς τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή, ειδικότερα εκείνοι που διαμένουν στα σημεία από όπου θα περάσει ο τυφώνας.

«Δεν γνωρίζω κανέναν στη Φλόριντα που να είναι έμπειρος», προφανώς για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

O τυφώνας χτυπά δίχως έλεος τις ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας (REUTERS/Ivan Alvarado)

 

«Είναι αρκετά έγκυρες αυτές οι προβλέψεις  που δείχνουν ότι η Iρμα θα πλήξει τη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο και οι άνεμοι, καθώς και οι καταιγίδες που συνοδεύουν τον τυφώνα μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικοί», σημείωσε ο Λονγκ.

Περισσότερα από 8.000 μέλη της FEMA έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να προετοιμάσουν τη Φλόριντα για την επέλαση του τυφώνα, καθώς και να συνδράμουν στις προσπάθειες αναδόμησης από τον τυφώνα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας την περασμένη εβδομάδα.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, ενώ ο κυκλώνας-τέρας ετοιμάζεται να πλήξει την πολιτεία, προειδοποίησε τους κατοίκους ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν τα σπίτια τους. «Ο τυφώνας είναι πολύ μεγαλύτερος από την πολιτεία μας. Ολοι οι πολίτες της Φλόριντα θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν», τόνισε ο Σκοτ, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσους ήδη βρίσκονται καθ΄ οδόν προς τα βόρεια και συνέστησε υπομονή.

«Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε στην κίνηση. Είμαι σίγουρος ότι είναι ενοχλητικό. Οι εκκενώσεις δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, αλλά είναι το μόνο μέσο για να μείνετε ασφαλείς», πρόσθεσε.

Οι προειδοποιήσεις του Τραμπ

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με σειρά tweets, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το πέρασμα της Ιρμα.

 

 

 

Οι κάτοικοι στο Μαϊάμι «άδειασαν» τα ράφια των σούπερ μάρκετ 

Ο δήμαρχος του Μαϊάμι κάνει έκκληση: Μην περιμένετε, εκκενώστε τα σπίτια σας 

Ουρές χιλιομέτρων στις εξόδους της πόλης

 

 

 

 

 

Hurricane Irma Live Updates: ‘The Storm Is Here,’ Florida Governor Says

Irma’s here. But if you’re still leaving by car, this is what traffic is like

Hurricane Irma could cool Florida’s hot economy

Hurricane Irma will batter Florida and ‘devastate the United States,’ officials warn
Hurricane Irma shifts toward Florida’s west coast, which faces ‘very dangerous’ situation
Hurricane Irma shifts to western Florida, expected to strengthen after slamming Cuba
Hurricane Irma Live Updates: ‘The Storm Is Here,’ Florida Governor Says
Hurricane Irma takes aim at Tampa, more than 5 million told to flee coast
Irma Shifts Track to Menace West Florida as Hurricane Churns
Thinking of staying put in the path of Hurricane Irma? Think again
Millions In Florida Ordered To Evacuate As Irma Crashes Past Cuba

Hurricane Irma thrives on fateful mix of ‘ideal’ conditions

As Hurricane Irma approaches, for some ‘leaving is not really an option’
Hurricane Irma prompts Florida theme parks to close
Without Hurricane Irma Costs, Florida’s Economic Recovery Barely Meets Spending
The terrifying worst case scenario for Southeast Florida in Hurricane Irma
Battered Caribbean islands brace for 2nd major hurricane in a week
Irma’s Caribbean destruction continues: Category 5 storm batters Cuba and the Bahamas with 160 mph winds after …
Mass exodus in Florida as Irma closes in

Έρημη-πόλη το Μαϊάμι: Πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Με πρωτοφανή μανία η «Ίρμα» κινείται προς τη Φλόριντα – επί ποδός ο στρατός (vids & pics)

Εκκενώνεται η Φλόριντα 
Κυκλώνας Ίρμα: Πάνω από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 
Τυφώνας Ιρμα: 5,6 εκατ. πολίτες εγκαταλείπουν τη Φλόριντα 
Η Ιρμα έφτασε στην Κούβα -Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους 5,6 εκατ. Αμερικανοί

Βόρεια Κορέα: Για το ενδεχόμενο νέας δοκιμής προειδοποιούν αναλυτές

Σαρώνει την Κούβα ο φονικός κυκλώνας Ιρμα
5.6 εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να εκκενώσουν τη Φλόριντα λόγω του κυκλώνα Ίρμα

H Iρμα θα ισοπεδώσει αμερικανικές πολιτείες, προειδοποιεί η FEMA

Η φονική Ίρμα σαρώνει την Κούβα – Εκκενώνεται τη Φλόριντα
Ίρμα: Δραματική έκκληση Τραμπ καθώς ο «μυθικών διαστάσεων» τυφώνας απειλεί τη Φλόριντα
Στο έλεος του κυκλώνα Ίρμα η Κούβα. Συναγερμός στη Φλώριδα
Στο έλεος της Κάτια, του Χοσέ και της Ίρμα

«ΦΥΓΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΙΡΜΑ» ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
Η Ίρμα σκορπά το θάνατο και την καταστροφή καθ’ οδόν προς τη Φλόριντα

FEMA: Η Ίρμα θα είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ

Ιρμα: Αφήνει πίσω του τοπίο καταστροφής καθώς κινείται προς Φλόριντα – 14 οι νεκροί

 

Η FEMA προειδοποιεί ότι η Ίρμα θα χτυπήσει ανελέητα τις ΗΠΑ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Ο ΤΥΦΩΝΑΣ ΙΡΜΑ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ 
Στους 18 οι νεκροί – Υποβαθμίστηκε αλλά παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνος» (ΦΩΤΟ)

Στο έρμαιο του καταστροφικού τυφώνα Ίρμα η Φλόριντα (βίντεο)

Προειδοποιήσεις για την επέλαση του τυφώνα Ίρμα
Φονική Ίρμα: Δέκα νεκροί ο τραγικός απολογισμός
Τραμπ: Ο τυφώνας Ίρμα είναι επικών διαστάσεων – Φύγετε τον δρόμο του!
Για καταστροφές στη Φλόριντα από την Ιρμα, προειδοποιούν οι ειδικοί
Δραματικό SOS από τον Ερυθρό Σταυρό για τον κυκλώνα Ιρμα: Μπορεί να πληγούν 26.000.000 άνθρωποι!
ΗΠΑ: «Η Ίρμα πρόκειται να είναι καταστροφική για τη χώρα»
Δραματική προειδοποίηση για την Ίρμα – Θα ισοπεδώσει τη Φλόριντα!
Η Ιρμα κατευθύνεται στο Μαϊάμι… κι ακολουθεί ο Χοσέ
Νεκρούς και απόλυτη καταστροφή αφήνει στο πέρασμά της η Ιρμα
Δραματική προειδοποίηση: Ο τυφώνας «Ίρμα» θα ισοπεδώσει τις ΗΠΑ
Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί: Ίσως πληγούν 26 εκατ. άνθρωποι στην Καραϊβική
Ιρμα: «Εντονα ανήσυχος» ο Τραμπ – Προειδοποιήσεις Ερυθρού Σταυρού
Οι ΗΠΑ περιμένουν ότι ο τυφώνας Ίρμα θα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές
Συνεχίζεται η καταστροφική προέλαση του τυφώνα Ίρμα
Ο κυκλώνας Ίρμα «θα είναι πραγματικά καταστροφικός» προειδοποιούν οι αρχές στις ΗΠΑ
[ΕΡΤ]: Συναγερμός στη Φλόριντα των ΗΠΑ για την επέλαση του τυφώνα Ίρμα (video)
Βιβλική καταστροφή από την «Ίρμα» που κινείται προς Φλόριντα
Ο τυφώνας Ίρμα προκαλεί αναστάτωση στην κρουαζιέρα
Κυκλώνας Ίρμα: «Σαρώνει» τον Άγιο Δομίνικο – Στους 14 οι νεκροί – «Πανικός» στις ΗΠΑ [pics, vid]
Η Ιρμα έφτασε την κατηγορία 5 και τρομοκρατεί ΗΠΑ και Καραϊβική
[Η Καθημερινή]: FEMA: Καταστροφικό το πέρασμα του τυφώνα Ιρμα από τις ΗΠΑ
Ο τυφώνας «Ίρμα» κινείται με ανέμους 295 χλμ. προς τις ακτές των ΗΠΑ
[Ζούγκλα]: Ζωντανά η πορεία του τυφώνα Ίρμα από τις Μπαχάμες προς την Κούβα και κατόπιν προς τη Φλόριντα
[Star]: Χωρίς προηγούμενο ο τυφώνας «Ίρμα»- Θα πλήξει την Κούβα και στη συνέχεια τις ΗΠΑ
Τραμπ για «Ίρμα»: Θα είναι ένας τυφώνας ιστορικά καταστροφικός
Προετοιμασία για την εκκένωση της Φλόριντα ενόψει Ίρμα
Ζωντανά η πορεία του τυφώνα Ίρμα από τις Μπαχάμες προς την Κούβα και κατόπιν προς τη Φλόριντα
Ίρμα vs Άντριου: Το βίντεο που δείχνει γιατί ο τυφώνας – τέρας μπορεί ισοπεδώσει τη Φλόριντα
Στα 51 λεπτά το βαμβάκι και συνεχίζει ανοδικά- Φόβοι για μεγάλες ζημιές από την Ίρμα
[Real]: Δραματικό SOS αμερικανικής υπηρεσίας: Η Ιρμα θα είναι καταστροφική για τις ΗΠΑΡεκόρ του τυφώνα Ίρμα: 37 ώρες στη μέγιστη ισχύ του

[ΕΡΤ]: Βιβλική καταστροφή από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα (video)