Να διασκεδάσει τις αμερικανικές ανησυχίες για την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία προσπάθησε με δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν, μια ημέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Αν και η Άγκυρα γνώριζε εκ των προτέρων ότι η απόκτηση ρωσικού οπλικού συστήματος από χώρα μέλος του NATO εν τούτοις βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τη Ρωσίας αφενός στο πλαίσιο επαναπροσέγγισης και άρσης των ρωσικών κυρώσεων και αφετέρου θέλοντας να στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ και το NATO ότι οι αμυντικές δαπάνες έρχονται με πολιτικά ανταλλάγματα, τα οποία δεν καρπώνεται σε αυτή τη φασή ο Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και το πογκρόμ που εξαπέλυσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας στις ανησυχίες που Αμερικανού στρατηγού δήλωσε ότι η απόκτηση των S-400 δεν ανησυχητική και εντάσσεται στο πλαίσιο αμυντικής θωράκισης χώρας, προσπαθώντας να ισορροπήσει στην γκρίζα ζώνη που είχε στο παρελθόν εκμεταλλευτεί και η Ελλάδα όταν απέκτησε τους S-300.

Όπως δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του ρωσικού συστήματος έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως είχε δηλώσει και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν τον Ιούνιο.

Ο σύμβουλος του Βλάντιμιρ Πούτιν Βλάντιμιρ Κοζίν Vladimir Kozhin) είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει πλήρως και ότι ακόμα το Κρεμλίνο δεν έχει εγκρίνει το δάνειο για την αγορά του συστήματος που ζητά η Τουρκία.

Οι S-400 είναι το πλέον προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο μπορεί να φέρει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων, να βάλλει κατά στόχων αέρος και επιφανείας και να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους τύπου κρουζ.

Το ραντάρ του συστήματος μπορεί να παρακολουθεί να και να αναχαιτίσει έως και 300 στόχους ταυτόχρονα και το οπλοικό σύστημα έχει δραστικό βεληνεκές καθ ύψος 27 χιλιομέτρων.

crisismonitor.gr