Από την αποκάλυψη του Ντόναλντ Τραμπ υψηλά διαβαθμισμένων πληροφοριών στον Ρώσο Υπουργό των Εξωτερικών, Λαβρόφ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με νέα πολιτική θύελλα απειλείται ο Λευκός Οίκος και προσωπικά ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς σε δημοσίευμά της η Washington Post αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες που προέρχονταν από συμμάχους κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρέσβη Κίσλιεκ, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε τη συναίνεση τους, ούτε να έχει διαβουλευτεί με τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντόναλντ Τραμπ κινήθηκε εκτός ατζέντας αγγίζοντας θέματα που δεν υπήρχε σχετική προετοιμασία και πιθανώς δημιουργώντας απρόβλεπτες καταστάσεις. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα ρίξει φως το δημοσίευμα, η έλλειψη γνώσης και η ευθυκρισία του Ντόναλντ Τραμπ και το γεγονός ότι οι ακόλουθοί του καλούνται μονίμως να σβήσουν φωτιές που αυτός ανάβει αντί να προωθούν την ατζέντα των ΗΠΑ.

Εκτός όμως από αυτή την πτυχή επανέρχεται στο προσκήνιο η υπόθεση των σχέσεων Τραμπ-Κρεμλίνου, καθώς ενδεχόμενη αποκάλυψη τόσο ευαίσθητων πληροφοριών αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι σχέσεις δεν είναι όσο… προβληματικές όσο ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στην πρόσφατη -μετά τη συνάντηση- συνέντευξή του στο NBC.

Οι πληροφορίες αυτές, που ο Τραμπ λέγεται πως αποκάλυψε όταν δέχθηκε τον Λαβρόφ στο Οβάλ Όφις, είχαν δοθεί στις ΗΠΑ από κάποια σύμμαχο χώρα, μέσω ενός εξαιρετικά απόρρητου δίαυλου μεταξύ μυστικών υπηρεσιών. Αμέσως μετά την συνάντηση, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επικοινώνησαν άμεσα με την CIA και την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), προκειμένου να περιορίσουν την ζημιά.

«Πρόκειται για πληροφορία τύπο “code-word”» είπε πηγή στην αμερικανική εφημερίδα, γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για μια από τις πιο υψηλά κατατασσόμενες πληροφορίες στο σύστημα των μυστικών υπηρεσιών. «Ο Τραμπ αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες στον πρέσβη της Ρωσίας (σσ ήταν παρών στην συνάντηση με τον Λαβρόφ), από εκείνες που έχουμε δώσει στους συμμάχους μας», είπε η ίδια πηγή.

Μια από τις πιο ανησυχητικές πτυχές της ιστορίας αυτής, σχολιάζουν αναλυτές, είναι ότι ο Τραμπ αποκάλυψε την πόλη του Ισλαμικού Κράτους όπου οι σύμμαχοι των ΗΠΑ εντόπισαν την απειλή για την οποία και ενημέρωσαν.

Από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου, ο σύμβουλος ασφαλείας Μακμάστερ αρνήθηκε κατηγορηματικά πως οτιδήποτε παράτυπο υπήρξε κατά την διάρκεια της συνάντησης:

«Ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών εξέτασαν κοινές απειλές από τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και απειλών στις πτήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν συζητήθηκαν πηγές πληροφοριών ή μέθοδοι και καμία στρατιωτική επιχείρηση που δεν ήταν ήδη γνωστή δεν αναφέρθηκε»

είπε και πρόσθεσε: «Ήμουν στην αίθουσα. Δεν έγινε».

Τα ερωτηματικά και οι σκιές πολλαπλασιάζονται καθώς η συνάντηση του Τραμπ-Λαβρόφ στον Λευκό Οίκο έγινε μια μέρα μετά την καρατόμηση τον επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, μεσούσης της έρευνας για τυχόν εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις που μπορεί να λάβει θέμα σε συνάρτηση με την απομάκρυνση Κόμει, κάλυψη στον Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να παράσχει ένας από τους σκληρούς κριτές του, ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος δήλωσε:

«Φυσικά και δεν θέλουμε κανένας πρόεδρος να διαρρέει απόρρητες πληροφορίες, αλλά ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να το κάνει»

crisismonitor.gr