Ερωτηματικά για τη στάση του FBI- “Καθαρή σύμπτωση” απαντά η Υπηρεσία
Νέο πλήγμα κατά της Χίλαρυ

Έρευνα για την αμφιλεγόμενη απονομή χάριτος από τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον -κατά την τελευταία μέρα του στο Λευκό Οίκο- σ’ έναν φυγά για φοροδιαφυγή, τον επιχειρηματία Μαρκ Ριτς (1934-2013) έδωσε στη δημοσιότητα το FBI. 

Η ανάρτηση της 129σέλιδης έκθεσης για την έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2005 ανακοινώθηκε στον λογαριασμό στο Twitter μίας υπηρεσίας του FBI,  η οποία αρχειοθετεί τα έγγραφα που δημοσιεύονται βάσει του Νόμου για την Ελευθερία της Ενημέρωσης. 

Λίγες ημέρες αφού η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέα έρευνα για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, η δημοσίευση της έκθεσης για την ολοκλήρωση της παλαιάς αυτής έρευνας που αφορά τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ και σύζυγό της Μπιλ Κλίντον έρχεται να δημιουργήσει νέα ερωτηματικά.

Το FBI επιμένει ότι πρόκειται για σύμπτωση. «Σύμφωνα με τη διαδικασία του Νόμου για την Ελευθερία της Ενημέρωσης, αυτά τα έγγραφα κηρύχθηκαν ελεύθερα προς δημοσίευση με αυτόματη διαδικασία», εξηγεί η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Στις 20 Ιανουαρίου 2001, την τελευταία ημέρα της προεδρίας του, ο Μπιλ Κλίντον παραχώρησε αμνηστία σε μία σειρά προσώπων, ανάμεσά τους και ο Μαρκ Ριτς, εμβληματική φυσιογνωμία της εμπορίας πρώτων υλών, γνωστός για ύποπτες συναλλαγές και ύποπτος δωροδοκία και φοροδιαφυγή.

Μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του για φοροδιαφυγή, ο Μάρκ Ριτς διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βρει καταφύγιο στην Ελβετία. Η σύζυγός του Ντενίζ είχε υποστηρίξει οικονομικά τους Δημοκρατικούς στις εκλογές και είχε διαθέσει πόρους για την δημιουργία του Ιδρύματος Κλίντον.

Ο σημερινός αρχηγός του FBI Τζέιμς Κόμεϊ είχε καταδιώξει τον Μαρκ Ριτς ως εισαγγελέας στο τέλος της δεκαετίας του ΄80 και τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και είχε πραγματοποιήσει έρευνα για τους αμφιλεγόμενους νόμους αμνηστίας του Μπιλ Κλίντον.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να τον διαδεχθεί η Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο με ένα μήνυμα που μπορεί να συνοψισθεί σε μια φράση: κάντε το για εμένα.

Καθώς χαίρει μιας δημοτικότητας που δεν έχουν γνωρίσει πολλοί από τους προκατόχους του (54% σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία δημοσκόπηση της Gallup), o Δημοκρατικός πρόεδρος εντείνει τις προσπάθειές του στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, κυρίως στις πολιτείες που η μάχη μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να είναι αμφίρροπη.

Πηγή