Νέες συγκρούσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, όπου συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα οι ταραχές με αφορμή τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός -ακόμη- Αφροαμερικανού πολίτη από αστυνομικούς. Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην πόλη από τα μεσάνυχτα σήμερα μέχρι τις 06:00 το πρωί (τοπική ώρα).

 

Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν στο Twitter, ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εφαρμόζεται μέχρι την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί ή την ανάκληση εφαρμογής του μέτρου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σάρλοτ της Β.Καρολίνας Απαγόρευση κυκλοφορίας  στο Σαρλότ της Β. Καρολίνας μετά τη 2η νύχτα έντασης

Στην πόλη αυτή των ανατολικών ΗΠΑ, με πληθυσμό πάνω από 800.000 ανθρώπους, συρρέουν ήδη εκατοντάδες ένοπλοι αστυνομικοί και έφεδροι της Εθνοφρουράς, ενώ ο κυβερνήτης της Πολιτείας την έθεσε από το πρωί της Πέμπτης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 

 

Jeff Siner/The Charlotte Observer via AP

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και οπλοβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν εκατοντάδες εξαγριωμένους διαδηλωτές οι οποίοι έκαναν πλιάτσικο σε καταστήματα και εκτόξευαν πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες εναντίον τους.

Τουλάχιστον 9 πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 44 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη δεύτερη νύχτα των βίαιων ταραχών, ενώ ένας διαδηλωτής που αρχικά είχε δηλωθεί νεκρός (κι αυτός από σφαίρα αστυνομικού) τώρα εμφανίζεται πως νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, με μηχανική υποστήριξη.

 

Οι νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από μια ειρηνική συγκέντρωση από διαδηλωτές που αμφισβητούσαν την επίσημη εκδοχή του θανάτου του 43χρονου Κιθ Σκοτ, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την Τρίτη από έναν (επίσης Αφροαμερικανό) αστυνομικό στο πάρκινγκ ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων.

AP Photo/Gerry Broome

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο Σκοτ κρατούσε όπλο, αλλά η οικογένειά του και τουλάχιστον ένας μάρτυρας επιμένουν ότι κρατούσε στο χέρι του ένα βιβλίο, το οποίοι οι ένστολοι εκτελεστές του αντικατέστησαν με ένα πιστόλι μετά τη δολοφονία του.

«Κάθε πράξη βίας με στόχο πολίτες ή αστυνομικούς, καθώς και η καταστροφή περιουσιών δεν θα γίνουν ανεκτές», είπε ο κυβερνήτης της Β. Καρολίνας, Πατ Μακρόρι. Στο μεταξύ, η δήμαρχος της Σάρλοτ, Τζένιφερ Ρόμπερτς ανέφερε χθες ότι μελετούσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στην πόλη. Η τράπεζα Bank of America, που διατηρεί την εταιρική της έδρα στην πόλη, συνέστησε χθες στους εργαζομένους να μην προσέλθουν στις εργασίες τους.

Η δολοφονία του Σκοτ σημειώθηκε δύο μόλις ημέρες μετά τον θάνατο άοπλου Αφροαμερικανού από τα πυρά αστυνομικού στην Τάλσα της Οκλαχόμα, που κατεγράφη από βιντεοκάμερα περιπολικού της αστυνομίας. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα αλλεπάλληλα περιστατικά δολοφονιών μαύρων από αστυνομικούς έχουν προκαλέσει την οργή της αφροαμερικανικής κοινότητας και έχουν οδηγήσει στην ίδρυση κινήματος με την ονομασία «Οι Ζωές των Μαύρων Εχουν Αξία», το οποίο ζητεί τον σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειας των Αφροαμερικανών από την αστυνομία. Τα πρόσφατα περιστατικά δεν μπορούσαν να μην απασχολήσουν την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Εκκληση για φυλετική ενότητα απηύθυνε την Πέμπτη ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας τη θλίψη του για την έλλειψη πνεύματος συνεργασίας και ομόνοιας μεταξύ λευκών και μαύρων.

Παρά το συμβιβαστικό ύφος των παραπάνω δηλώσεών του, ο Τραμπ ζήτησε την υιοθέτηση της αστυνομικής τακτικής του «σταματώ και πραγματοποιώ σωματικό έλεγχο» (stop and frisk), την οποία έχουν έντονα καταδικάσει ηγετικά μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας ως ρατσιστική. Την τακτική αυτή απαγόρευσε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, χαρακτηρίζοντάς την στην απόφασή του «παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων». Από τη μεριά της, η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον εμφανίσθηκε αυτή την εβδομάδα στο πλευρό μελών οργάνωσης με την ονομασία «Μητέρες του Κινήματος», η οποία ζητεί την ενίσχυση του διοικητικού και δικαστικού ελέγχου της αστυνομίας.

Στην ομάδα ανήκουν οι μητέρα του Ερικ Γκάρνερ, καθώς και αυτές των Τρεϊβόν Μάρτιν και Μάικλ Μπράουν, όλοι τους Αφροαμερικανοί, θύματα λευκών. Μιλώντας την Τετάρτη στη Φλόριντα, η κ. Κλίντον έκανε λόγο για «θλιβερό μακρύ κατάλογο Αφροαμερικανών, που έπεσαν θύματα αστυνομικών».

 

Σάρλοτ: Απαγόρευση κυκλοφορίας και νέες συγκρούσεις

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ετέθη η Σάρλοτ

Βόρεια Καρολίνα: Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στο Σάρλοτ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σαρλότ της Β. Καρολίνας μετά τη 2η νύχτα έντασης

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σάρλοτ της Β.Καρολίνας

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη Σάρλοτ λόγω ταραχών