Σε 949,8 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει, σύμφωνα με το προσχέδιο της σχετικής συμφωνίας, η αποζημίωση που θα κληθεί να καταβάλει η Γαλλία στη Ρωσία για την ακύρωση της σύμβασης που προέβλεπε την παράδοση δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων κλάσης Mistral στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

 

Όπως αναφέρει το κείμενο που υπογράφει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, βάσει της συμφωνίας που συνήφθη την 5η Αυγούστου ανάμεσα στο Παρίσι και στη Μόσχα, η γαλλική κυβέρνηση θα καταβάλει στις ρωσικές αρχές «το συμβατικό ποσό των 949.754.849 ευρώ».

Τη Δευτέρα, μια πηγή στη ρωσική κυβέρνηση είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως το Παρίσι ήδη κατέβαλε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ στη Μόσχα ως αποζημίωση για την ακύρωση της συμφωνίας λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Σύμφωνα ωστόσο με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία αυτή υπεβλήθη στο γαλλικό κοινοβούλιο χθες και θα συζητηθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων την 15η Σεπτεμβρίου και από την ολομέλεια την 17η Σεπτεμβρίου.

Μόλις γίνει η πληρωμή της αποζημίωσης η Γαλλία θα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα πλοία αυτά κατά την κρίση της, και πιθανόν να τα πωλήσει σε κάποια άλλη χώρα. Η συμφωνία για την αγορά των Μιστράλ είχε συναφθεί το 2011 έναντι τμήματος 1,2 δισ. ευρώ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard Enchaîné έγραψε πως το συνολικό κόστος της ακύρωσης της σύμβασης ανεβαίνει στα 2 δισ. ευρώ εάν υπολογιστούν και άλλα κόστη που συνεπάγεται, κάτι που διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Sputnik