Για την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Το ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην πολιτική και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, συγκεντρώνοντας πιθανότατα και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία των 550 εδρών της. Αν αυτός ήταν ο στόχος του ιδρυτή του και νυν προέδρου, καθώς και του διαδόχου του στην πρωθυπουργία Αχμέτ Νταβούτογλου, τότε θα μπορούσαν να επαναπαυθούν από τώρα.

Όμως δεν είναι αυτός ο στόχος τους και γι’ αυτό δείχνουν σημάδια ανησυχίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Νταβούτογλου αυτή την εβδομάδα, παρουσιάζοντας το εκλογικό μανιφέστο του ΑΚΡ, βασική επιδίωξη του κόμματος είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση, ώστε η Τουρκία να κάνει στροφή από το μοντέλο της προεδρευομένης σε εκείνο της προεδρικής δημοκρατίας, όπως έχει ζητήσει ο ίδιος ο Ερντογάν.

Για να το καταφέρει, ωστόσο, δεν αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία -απαιτούνται τουλάχιστον 330 έδρες (δηλαδή το 60% του συνόλου) προκειμένου να γίνει η αναθεώρηση και 370 (τα δύο τρίτα) προκειμένου αυτή να περάσει χωρίς να απαιτείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Τάση υποχώρησης
Δυστυχώς για το ΑΚΡ και την ηγεσία του, οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι είναι ικανό να σημειώσει καλύτερη επίδοση και να διασφαλίσει περισσότερες έδρες από ό,τι το 2011. Μάλιστα, οι περισσότερες αποτυπώνουν τάση υποχώρησης των ποσοστών του, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και τις 8 μονάδες -κάτι που σημαίνει ότι και η απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη.

Έτσι, στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του να βγάζουν «λαγούς» κατά της αντιπολίτευσης, προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι η αναμέτρηση δεν θα κριθεί πρωτίστως στις επιδόσεις του βασικού εκφραστή των κεμαλικών, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα, είναι αποδυναμωμένο και δεν διαθέτει χαρισματικό ηγέτη.

«Κλειδί» θα είναι, αφενός, η επίδοση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, της «ομπρέλας» των περιβόητων «Γκρίζων Λύκων» που μοιάζει να ωφελείται από τη φθορά του Ερντογάν, αλλά και του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο στοχεύει με αξιώσεις στο να ξεπεράσει το (εξωφρενικό) όριο του 10% που απαιτείται έτσι ώστε να εκπροσωπηθεί απευθείας στη Βουλή.

Η πορεία της οικονομίας 
Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, αποφασιστικό ρόλο θα παίξει η πορεία της οικονομίας, καθώς το «θαύμα» της προηγούμενης δεκαετίας ήταν αυτό που έδωσε «φτερά» στον Ερντογάν και το ΑΚΡ, όμως πλέον δείχνει να φτάνει στο τέλος του. Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες και το αποτέλεσμα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, μιας και ο Ερντογάν έχει συνηθίσει να διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις…

Πηγή: Ημερησία – Γ. Παυλόπουλου