Τα προσωπικά δεδομένα των ηγετών που είχαν συμμετάσχει στη διάσκεψη του G20 στην Αυστραλία διέρρευσαν, κατά λάθος, από την αυστραλιανή υπηρεσία μετανάστευσης, η οποία, όμως, δεν θεώρησε απαραίτητο να ενημερώσει τους «παθόντες» για τη διαρροή. 

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, υπάλληλος της υπηρεσίας απέστειλε τους αριθμούς διαβατηρίου, στοιχεία της άδειας παραμονής και άλλα προσωπικά δεδομένα των ηγετών που συμμετείχαν στη διάσκεψη κορυφής στους διοργανωτές του Ασιατικού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Ετσι κοινοποιήθηκαν τα προσωπικά στοιχεία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ, του προέδρου της Κίνας Σι Τζίνπινγκ, του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι, του Ιάπωνα ομολόγου του Σίντζο Αμπε, του προέδρου της Ινδονησίας, Τζόκο Βιντόντο και του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον που είχαν συμμετάσχει στη διάσκεψη κορυφής στο Μπρισμπέιν, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο επίτροπος της Υπηρεσίας Προστασίας Ιδιωτικότητας της Αυστραλίας ειδοποιήθηκε από τον επικεφαλής της υπηρεσίας χορήγησης αδειών παραμονής του υπουργείου Μετανάστευσης και Προστασίας Συνόρων της Αυστραλίας, ο οποίος τον πληροφορούσε για τη διαρροή των δεδομένων στις 7/11/2014, ζητώντας να του συστήσουν πώς να ενεργήσει.

Στην ηλεκτρονική επιστολή που απεστάλη προς την υπηρεσία του επιτρόπου, η διαρροή αποδίδεται σε υπάλληλο, ο οποίος είχε αποστείλει τις προσωπικές αυτές πληροφορίες με ηλεκτρονική επιστολή σε έναν από τους διοργανωτές του Ασιατικού Κυπέλλου. Ο υπάλληλος που έστειλε την επιστολή με τα στοιχεία δεν πρόσεξε να δει αν η λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης είχε επιλέξει τον σωστό παραλήπτη για το μέιλ του.

«Μυστήριο»

Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της υπηρεσίας, είναι άκρως απίθανο να δημοσιοποιήθηκαν αυτές οι πληροφορίες, ενώ η ηλεκτρονική επιστολή που έλαβαν οι διοργανωτές καταστράφηκε και τα στοιχεία δεν αποθηκεύθηκαν πουθενά. Στη συνέχεια, ο αξιωματούχος της υπηρεσίας Μετανάστευσης πρότεινε να μην ενημερωθούν οι ηγέτες για τη διαρροή των προσωπικών τους πληροφοριών, καθώς ο κίνδυνος που προκλήθηκε από αυτή ήταν εξαιρετικά χαμηλός και οι ενέργειες που ακολούθησαν απέκλεισαν το ενδεχόμενο περαιτέρω διανομής του περιεχομένου. Η σύσταση αυτή προφανώς αντίκειται στους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικότητας του βίου που ισχύουν σε άλλα κράτη. Η Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία έχουν νόμους που επιβάλλουν την ενημέρωση του θύματος της διαρροής προσωπικών δεδομένων. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο αν οι ηγέτες ειδοποιήθηκαν για το τι είχε συμβεί.

Πηγή: PAUL FARRELL / THE GUARDIAN / Η Καθημερινή