Στο στόχαστρο της βρετανικής κυβέρνησης μπήκε η οργάνωση υποστήριξης των υπόπτων για ισλαμιστική τρομοκρατία Cage, μετά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της οργάνωσης Ασίμ Κουρέσι για το παρελθόν του μασκοφορεμένου εκτελεστή του (ISIS) Μοχάμεντ Εμουάζι, γνωστού με το ψευδώνυμο «Τζιχάντι Τζον».

Το γεγονός ότι πριν από μερικές ημέρες ο Κουρέσι έδωσε στη δημοσιότητα e-mail και ηχογραφημένη συνομιλία με τον Εμουάζι, με τα οποία παρείχε μία εντελώς διαφορετική εικόνα για τον φερόμενο ως δήμιου του ISIS από αυτήν που δημιουργούν οι διαρροές και τα δημοσιεύματα, έθεσε σε κίνηση έρευνα της Επιτροπής Φιλανθρωπίας της Βρετανίας για τις δωρεές που έχουν γίνει προς την οργάνωση Cage.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μεταξύ των χρηματοδοτών της οργάνωσης, τη δράση της οποίας καταδίκασαν υπουργοί και βουλευτές, είναι ένα ίδρυμα Κουακέρων, το Φιλανθρωπικό Ταμείο Τζόσεφ Ράουντρι, και το Ιδρυμα Ρόντικ, το οποίο ιδρύθηκε από τον άνθρωπο που δημιούργησε τα Body Shop.

 

Το Φιλανθρωπικό Ταμείο Τζόσεφ Ράουντρι από το 2007 μέχρι και το 2011 είχε δώσει στην οργάνωση συνολικά 305.000 λίρες Αγγλίας (419.832 ευρώ), ενώ το Ιδρυμα Ρόντικ από το 2010 μέχρι το 2013 είχε προσφέρει στην οργάνωση 120.000 λίρες Αγγλίας (165.180 ευρώ). Η Επιτροπή θα προσπαθήσει να εξακριβώσει κατά πόσο οι χρηματοδότες της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης διασφάλιζαν ότι τα χρήματά τους πήγαιναν αποκλειστικά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τα στοιχεία
Η κίνηση αυτή έρχεται λίγα 24 ώρα αφότου ο Κουρέσι έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, «προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη βαρβαρότητα». Το ντοκουμέντο-φωτιά που παρουσίασε ο Κουρέσι, αν εξαιρέσει κανείς τα e-mails στα οποία ο Εμουάζι εξιστορούσε τις συνεχείς οχλήσεις και τις ανακρίσεις από ανθρώπους της MI5, είναι μία ηχογραφημένη συνομιλία του με τον φερόμενο ως «Τζιχάντι Τζον». Σε αυτήν ο Εμουάζι αναφέρει ότι σε συζήτηση που είχε με άνδρα της MI5 είχε προσπαθήσει να τον πείσει ότι δεν είναι εξτρεμιστής και είχε καταδικάσει κάθε τρομοκρατική ενέργεια που είχε γίνει από το 2001 και ύστερα.

Στο ντοκουμέντο ο Εμουάζι λέει ότι είχε απαντήσει ως εξής σε ερώτηση του πράκτορα σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου: «Ηταν άσχημο. Τι άλλο θέλετε να σας πω; Αν είχα τη δυνατότητα να φέρω πίσω στη ζωή τους ανθρώπους αυτούς, θα το έκανα». Επίσης σε άλλο σημείο για την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου ο Εμουάζι ανέφερε: «Σκοτώθηκαν αθώοι. Τι νομίζετε; Πιστεύω ότι πρόκειται για εξτρεμισμό». Οπως υπογράμμιζε στο τέλος είπε στον πράκτορα: «Επειτα από όλα όσα σας είπα, αφού είπα ότι όλα αυτά που συνέβησαν είναι ακραία, εξακολουθείτε να υπονοείται ότι είμαι εξτρεμιστής;».

Παράλληλα το ότι ο γιος του δεν είναι εξτρεμιστής και δεν είναι ο «Τζιχάντι Τζον» υποστήριξε ο πατέρας του Μοχάμεντ Εμουάζι, Τζάσεμ Αμπντελκαρίμ Εμουάζι, με συνέντευξή του στην κουβεϊτιανή εφημερίδα «Αλ Καμπάς».

Σύμφωνα με τον πατέρα του Εμουάζι: «Δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει τις φήμες που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης. Πολλές από αυτές τις φήμες είναι ψευδείς». Μάλιστα όπως ανέφερε ο Τζάσεμ Εμουάζι, για να αποδείξει ότι οι φήμες αυτές είναι ψευδείς, έχει προσλάβει δικηγόρο στο Κουβέιτ αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: Το Έθνος / Χ.Στασινόπουλος