Επιστολή της γραμματέως Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Κοιν.:  Εξοχ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας κον Κάρολο Παπούλια,

            Αξ. Πρωθυπουργό της Ελλάδας κον Αντώνη Σαμαρά,

            Αξ. Υφυπουργό Εξωτερικών, Αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό

            κον Κυριάκο Γεροντόπουλο,

            Αξ. Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον        Ελληνισμό της Διασποράς κον Σ.Αναστασιάδη και μέλη της Επιτροπής

            Αξ.Γενικό Διευθυντή της ΓΓΑΕ, εξοχ.πρέσβη Κον Γ. Μαρκαντωνάτο

            Αξ.Πρόεδρο ΣΑΕ κον Στέφανο Ταμβάκη και μέλη προεδρείου ΣΑΕ

            Αξ. Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας

            καν Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζή

            Ομογενειακές λαϊκές και εκκλησιαστικές Οργανώσεις

 

Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε και Υπουργέ των Εξωτερικών,

Με ιδιαίτερη λύπη και αγανάκτηση λάβαμε την είδηση του θανάτου Ομογενών μας, μελών του Ελληνισμού της Ουκρανίας μετά από άναvδρη επίθεση που δέχθηκαν επιστρέφοντας από κηδεία.

Η είδηση του θανάτου των δικών μας ανθρώπων φέρει και πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη της ανάληψης απαραίτητων πρωτοβουλιών και δράσεων, στις οποίες είναι αναγκαίο να προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να προστατεύσει αποφασιστικά τα μέλη της Ελληνική Ομογένειας της Ουκρανίας, τα οποία προφανώς έχουν στοχοποιηθεί από τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία.

Οι αυτόχθονοι Έλληνες της Ουκρανίας με μακροχρόνια πολιτιστική και κοινωνική παρουσία στην περιοχή αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της χώρας μας και αναπόσπαστο κομμάτι του απανταχού Ελληνισμού. Είναι υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να μεριμνήσει για την ασφάλεια  και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προστασία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το αίτημα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας για διευκόλυνση άμεσης απόκτησης Ελληνικής Ειδικής Ταυτότητας Ομογενούς – μακροχρόνιο αίτημα – ,το οποίο και είναι ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα. Επιπλέον ειδική μέριμνα πρεπει να ληφθεί για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλευτικής φροντίδας όσων τραυματισμένων Ομογενών επεσαν θύματα πολεμικών ενεργειών και ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, οπως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι πολίτες. Επίσης είναι αναγκαίο να ενισχυθούν αμεσα με υλικοτεχνική υποδομή τα δύο ιατρικά κέντρα στην Μαριούπολη και στο χωριό Στάρι Κρίμ τα οποία ειχαν ιδρυθεί απο το Κεντρικό ΣΑΕ και το ΣΑΕ Περιφέρεια Ευρώπης αντίστοιχα προς όφελος της Ομογένειας της περιοχής. Αξίζει να σημειώσουμε οτι ο Ελληνικός πληθυσμός της Ουκρανίας ανέρχεται στους περίπου 150.000 και ειναι χρέος όλων μας να τον στηρίξουμε στις δύσκολες στιγμές που περνάει.

Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και Υπουργέ των Εξωτερικών, αναμένουμε από εσάς προσωπικά, αλλά και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ.Κυριάκο Γεροντόπουλο, να επιληφθείτε άμεσα του καίριου αυτού ζητήματος.

Με εκτίμηση,

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού