Χωρίς καμία συσχέτιση με τους πολιτικούς χρόνους

Γράφει ο Μένιος Τασιόπουλος

Πριν λίγο καιρό, στο συνέδριο του Economist, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει. «Προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που αργά ή γρήγορα θα έρθει, καλώ τον κόσμο της αγοράς από τώρα: ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας. Και εγώ θα εγγυηθώ ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού, λιγότερης γραφειοκρατίας».

Οι διακριτικές αλλά πυκνές επαφές, επιμελημένα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που ο κ. Μητσοτάκης είχε το τελευταίο διάστημα στο Λονδίνο, δείχνουν ότι είχαν το αποτέλεσμα τους. Η ΝΔ αφήνει πίσω της την απολύτως αντιπαραγωγική διαδικασία του να ζητά και μόνον εκλογές και προσανατολίζει την πολιτική της προς την οικονομία και την ανάκαμψη της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση –έστω και με μεγάλη καθυστέρηση– της δεύτερης αξιολόγησης, το κρίσιμο είναι να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό δεν θα προέλθει ως δια μαγείας με ξένες επενδύσεις. Δεν θα προσέλθουν «μάγοι» με δώρα από τις άκρες του κόσμου για να κηρύξουν με τα κεφάλαια τους την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Διετία οικονομικής ανάκαμψης

Αυτό ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει πολύ καλά. Όπως γνωρίζει και  μια άλλη πραγματικότητα που αφορά τον ίδιο και το κόμμα του.  Ότι δηλαδή δεν γίνεται πρώτα να κηρυχθεί η ΝΔ πρώτο σε έδρες κόμμα στο επόμενο Κοινοβούλιο και μετά να γίνει πρόσκληση για ξένες επενδύσεις.

Ακόμη και αν η ΝΔ έχει πετύχει αυτοδυναμία, μέχρι να υπάρξουν επενδύσεις, να ωριμάσουν και να προωθηθούν, ώστε να επηρεάσουν το κλίμα της οικονομίας, η θητεία της ΝΔ στην διακυβέρνηση θα έχει φθάσει στην τριετία και θα πλησιάζουν οι επόμενες (από τώρα μεθεπόμενες) εκλογές.

Στην Ελλάδα πρέπει να προκύψουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία την επόμενη διετία. Σ’ αυτό συγκλίνουν και Έλληνες επιχειρηματίες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Μόνο έτσι μπορεί να αναστραφεί το βαρύ κλίμα και να λειτουργήσει το φαινόμενο του «συμπιεσμένου ελατηρίου».

Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και διεθνώς πολύ επιτυχημένος μάνατζερ κ. Θεοδωρόπουλος της Chipita μίλησε δημόσια για την περίπτωση του να αναστραφεί η ελληνική οικονομία στην επόμενη διετία με βάση το θεώρημα του «ελατηρίου».

Η Ελλάδα έχει μπροστά της 12 μήνες μέχρι τον Αύγουστο 2018 και το τέλος των Μνημονίων. Οκτώ μήνες το πολύ μέχρι τις πολλαπλές εκλογές τον Μάιο 2019 και περίπου άλλους οκτώ μήνες στη συνέχεια μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η οικονομία δεν μπορεί να παρακολουθεί  τους πολιτικούς χρόνους. Χρειάζεται μεσοπρόθεσμη σταθερότητα.