Να σε κάψω Γιάννη να σ΄ αλείψω λάδι

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Το ευχάριστο story με τα αντίμετρα που θα έρθουν να απαλύνουν τη σκληρή επίθεση κατά επιχειρήσεων, μισθωτών, συνταξιούχων δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων. Ότι βιώνουμε δηλαδή το σκληρότερο και πιο δυσβάστακτο μνημόνιο επί κυβέρνησης Τσίπρα, έναντι οποιασδήποτε άλλης σκληρής ή απάνθρωπης συμφωνίας έκανε οποιοσδήποτε από τους προκατόχους του.

Ο σοφός λαός είχε πάντα μία ταιριαστή παροιμία για κάθε περίπτωση. Εδώ ταιριάζει το “να σε κάψω Γιάννη να σ΄ αλείψω λάδι”.

‘Η, με άλλα λόγια, αφού πρώτα διαλυθεί ό,τι έχει απομείνει από αυτό που κάποτε συνηθίζαμε να αποκαλούμε μεσαία τάξη, θα έρθει μετά η κυβέρνηση να μοιράσει χάντρες και καθρεφτάκια ως αντισταθμιστικά οφέλη επί μίας εντελώς αποσαθρωμένης αγοράς και κοινωνίας. 

Η κοροϊδία δεν είναι όμως φυσικά μόνο αυτή. 

Το Success Story που επιχείρησε να διαμορφώσει η κυβέρνηση αποδομείται από όλους τους αρμόδιους φορείς και πρώτα απ’ όλα από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Τελικά, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη fake news από αυτά που έχει συνηθίσει να “παράγει” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όμως, η λάμψη των “νέων” αυτή τη φορά διήρκεσε λίγο.

Λίγη ώρα μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης και των θεσμών το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ετοίμαζε ένα ακόμη σημείωμα για τα περίφημα αντίμετρα, ήρθε στη δημοσιότητα η πρώτη τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Το ανεξάρτητο Γραφείο προειδοποιούσε για τα υπερπλεονάσματα του 2016 και έκανε σαφές ότι αν η δημοσιονομική υπεραπόδοση αυτή συνεχιστεί και φέτος -όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι θα συμβεί- τότε θα υποσκάψει τη δυναμική της οικονομίας, ενώ έκανε λόγο για μία ασταθή οικονομική κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση.

Αλλά και η Κομισιόν προανήγγειλε χαμηλότερες “πτήσεις” ανάπτυξης 2% φέτος, ενώ λίγες ημέρες πριν το ΙΟΒΕ έκανε σαφές ότι η μέγιστη ανάπτυξη που μπορεί να πετύχει η ελληνική οικονομία πλέον είναι 1,5% αντί για 2,5-2,7% που προέβλεπε μέχρι πρότινος η κυβέρνηση. 

Οι προειδοποιήσεις είναι συνεχείς. Αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει, απλά “κοινοποιεί” τα fake news ή – ακόμη χειρότερα – διαστρεβλώνει τις “ειδήσεις”. Αλλάζει το νόημα προτάσεων, θέσεων.

Δεν ακούει την πρόταση που εκφράστηκε από την ΝΔ για μία λελογισμένη, μόνο κατά 0,5% του ΑΕΠ, απόφαση συγκεκριμένων παροχών που θα εφαρμοσθούν φέτος και θα “πληρωθούν” από το υπερπλεόνασμα του 2017 λέγοντας ότι αυτό δεν γίνεται. Και όμως γίνεται. Έγινε πράξη το 2014 από την τότε κυβέρνηση. 
 
Η κυβέρνηση δεν ακούει τις “φωνές” των επιχειρήσεων και των πολιτών για την αδυναμία να πληρώσουν τα νέα “χαράτσια” και τους αυξημένους φόρους. Και αν η “τρύπα” δεν φανεί φέτος λόγω της φοροκαταιγίδας, το 2018 το πρόβλημα δύσκολα θα “κουκουλωθεί”. Αλλά το 2018 είναι το έτος της “κρίσης” για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Τα fake news έχουν κοντά πόδια. Μόνο που όσο διακινούνται “κόβουν” τα πόδια της οικονομίας.