H φτώχεια και οι παγκόσμιοι και εγχώριοι “σωτήρες”

Η υποκρισία των οικονομικών και πολιτικών ελιτ: Εκατομμύρια παιδιά ζουν σε ακραία φτώχεια

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης 

«Σχεδόν το ήμισυ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν σε ακραία φτώχεια, είναι παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παγκοσμίως, τεράστια πρόοδος για τη μείωση της φτώχειας. Μέσα από την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, τα ποσοστά της φτώχειας έχουν μειωθεί στο μισό από το 1990. Παρόλα αυτά, τεράστιες ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται, ιδιαίτερα για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους: 

– 836 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. 

– Περίπου 1 στα 5 άτομα στις αναπτυσσόμενες περιοχές, ζουν με λιγότερα από $1.25 δολάρια την ημέρα, η πλειοψηφία τους στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική. 

– Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, συνήθως συναντώνται σε μικρές, ευάλωτες και σε εμπόλεμη κατάσταση χώρες.

– Σε καθημερινή βάση το 2014, 42,000 άτομα, αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συρράξεων». (πηγή).

Να αναζητήσουμε άραγε τις αιτίες; Αξίζει τον κόπο, όταν απευθύνεσαι σε ανθρώπους που η χώρα τους, η Ελλάδα, έχασε το 25% του ΑΕΠ, που μετρά 1 στους 4 «εργαζόμενους» άνεργο, που έστειλε πλέον των 430 000 νέων επιστημόνων (κυρίως) μετανάστες την τελευταία 5ετία; Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

– Ποσοστό 42,2% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας με το εισόδημά του να είναι χαμηλότερο από το κατώφλι της φτώχειας. Στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 16,4% οπότε και άρχισε να αυξάνεται σταδιακά.

– Ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ή ακόμη και στερούνται λόγω οικονομικής αδυναμίας βασικά αγαθά (φαγητό, θέρμανση, πληρωμή λογαριασμών κ.α.) ανέρχεται στο 39,9% του πληθυσμού έναντι 23% το 2009. Όσο μειώνεται η ηλικία τόσο αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων με υλικές στερήσεις. Στις ηλικίες έως 17 ετών το ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ή ακόμη και στερούνται λόγω οικονομικής αδυναμίας φθάνει στο 44,5%, έναντι 41,5% στις ηλικίες 18-64 ετών και 34,9% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

– Περισσότερα από 1 εκατ. άτομα ηλικίας από 18 ετών έως 60 ετών, διαμένουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και στις νεότερες ηλικίας τα άτομα αυτά ξεπερνούν τις 230.000. Συνολικά, το 12% του πληθυσμού ηλικίας έως 18 ετών και το 18,1% του πληθυσμού ηλικίας από 18 ετών έως 60 ετών διαμένουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

Τις πταίει;

Πάντως όχι οι νεόπτωχοι, ούτε οι απλοί άνθρωποι, που προφανώς δεν τα έφαγαν μαζί με τον αλήστου μνήμης Πάγκαλο.

Μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία θα μας δείξει τους εγχώριους πολιτικούς εγκεφάλους, που με τις πράξεις-τα λάθη-τις παραλείψεις τους συνέβαλλαν στην εμφάνιση αυτής της αποτρόπαιας κατάστασης. Και είναι αρκούντως εξοργιστικό να βλέπεις τα ίδια κόμματα-τα ίδια πρόσωπα-τις ίδιες πολιτικές οικογένειες με περισσό θράσσος να επαγγέλονται τους μελλοντικούς σωτήρες μας. Αυτοί που μας φέσωσαν, που τα κόμματά τους φέσωσαν τις τράπεζες, που εμείς αιμοδοτούμε, θα…  ξανάρθουν να μας σώσουν. Οποίος χαμαιολεοντισμός !!! Ο πολιτικός χαμαιλεοντισμός τους έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που φορτώνουν στους αντίπαλους πολιτικούς, αλλά και σε όλους μας (με το περίφημο «μαζί τα φάγαμε) όλη τους την πολιτική-ιδεολογική-διαχειριστική ανεπάρκεια. Ανερυθρίαστα δε, εξακολουθούν να στηρίζουν την ντόπια οικονομική ελιτ. 

Ας δούμε, λοιπόν, ποιούς υποστηρίζουν οι νυν πολιτικοί χαμαιλέοντες και μελλοντικοί «σωτήρες»:  κατά την ελβετική τράπεζα Credit Suisse το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 48% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ στην Ελλάδα το 1% συγκεντρώνει το 56,1% του εγχώριου πλούτου.  (πηγή). 


Κάποιοι από αυτούς προσφέροντας (πολιτικά) γην και ύδωρ στους Γερμανούς, αρνήθηκαν μέχρι και να συνταχθούν στην κοινή προσπάθεια για την δικαίωση της Ελλάδας στο θέμα των Γερμανικών επαναρθώσεων και δεν ψήφισαν στη Βουλή. Κατά τα λοιπά ….πατριώτες. Κατά τα λοιπά …Χριστοφοράκος-Siemens… και ο φτωχοποιημένος λαός περιμένουν να τους στηρίξει πολιτικά… 

Βεβαίως και η παγκοσμιοποίηση και ο νεοφιλελευθερισμός έχουν τη συμβολή τους. Μάλιστα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Θα ήταν, όμως, κατά πολύ δυσκολότερο το έργο τους, αν δεν υπήρχαν κάποιοι  Έλληνες, που ως σύγχρονοι Εφιάλτες, αναφώνησαν «Το ΔΝΤ να κρατήσει αρκετά γερά, μην υποχωρήσει σε αυτό το θέμα (εννούν για τα εργασιακά, όπου το Ταμείο ζητάει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων/ μεγαλύτερη φτωχοποίηση δηλαδή) θα είναι καταστροφή», ή το προκλητικό μότο του αντιπρόεδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη: ««Θα κάνω απλώς το αυτονόητο, αλλά έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να καρπώνεται τη δόξα ο Πολ Τόμσεν. Οι τυχόν απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα είναι αποφάσεις δικές μου και μόνο»  (Πηγή). Και έχουν το θράσσος να μιλούν για τις υπαρκτές ελλείψεις του ΕΣΥ σήμερα. 

Ως εδώ… 

Αιδώς κυρίες και κύριοι!!!

Η Ελλάδα δεν αντέχει και άλλη φτωχοποίηση.

Δεν χρειαζόμαστε και άλλους σωτήρες.

  • Ο Δημήτρης Σκουτέρης είναι Πολιτικός Αναλυτής

  • (skouterisd@gmail.com, @skouterisd1)


Πηγή

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας – 17 Οκτωβρίου
To 1% των Ελλήνων κατέχει το 56% του πλούτου της χώρας
Άδωνις: Δεν θα μου πάρει η τρόικα τη δόξα των απολύσεων (Video)

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας η 17η Οκτωβρίου
Το 50% όσων ζουν σε ακραία φτώχεια είναι παιδιά!
“ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ”
Πρέπει να μπει (άμεσα) τέλος στις ψευτο-ελίτ!
Ένας στους τέσσερεις Κύπριους κινδυνεύει να γίνει φτωχός…
Η φτώχεια στον κόσμο

Παγκόσμια φτώχια: To 71% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 10 δολάρια ημερησίως
Παγκοσμιοποίηση και φτώχεια: Πολιτικές ελεημοσύνης, ή πλαίσια ρύθμισης για δικαιότερη διανομή του παγκόσμιου πλούτου;
Ποιοι δημιουργούν την παγκόσμια φτώχεια
Φτώχεια: Μια Παγκόσμια Μάστιγα
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ | Εξαλείψτε την φτώχεια
Παγκόσμια Τράπεζα: Νέα χαμηλά για την φτώχεια παγκοσμίως μέσα στο 2015
Η παγκόσμια φτώχεια
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας- Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς

Eurostat: Περισσότεροι από ένας στους τρεις Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού
767 εκατ άνθρωποι υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Μικρή μείωση αλλά και διατήρηση των ανισοτήτων
Στο 32,2% έφθασε το ποσοστό φτώχειας στην Αργεντινή
4 στους 10 Έλληνες ηλικίας από 18 έως 64 ετών, βιώνουν ή βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας
ΟΗΕ: Κίνδυνος να ολισθήσουν ξανά στη φτώχεια εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική
1,5 εκατ. Έλληνες ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ηλικιακά, οικονομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά στην έρευνα της διαΝΕοσις
Eurostat: Σε κατάσταση ένδειας το 22,2% των Ελλήνων το 2015
Το υποκριτόμετρο τερμάτισε
Αναθεωρώντας τον αστικό σχεδιασμό στις συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού
Η αναλογία του παγόβουνου