«Βολές» κατά του νεοφιλελευθερισμού στη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας

 

Του Γιώργου Κώνστα

Με βολές εναντίον της «ελεύθερης οικονομίας» και του «νεοφιλελευθερισμού» συνεχίστηκε η Αγία Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας στο Κολυμπάρι, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Μητροπολίτη Νιγηρίας Αλέξανδρο να στέκεται στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες των χωρών της Αφρικής.

Το σχόλιο του Μητροπολίτη Αλέξανδρου έγινε στην καθιερωμένη απογευματινή συνέντευξη τύπου που δίνεται στους δημοσιογράφους προκειμένου να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της Συνόδου που συνεχίζεται σε κλειστό χώρο.
Σε αναφορά δημοσιογράφου σχετικά με το εισαγωγικό κείμενο της Συνόδου και την ανάγκη να απαντηθούν πέρα από τα θεολογικά ζητήματα που απασχολούν τις εκκλησίες και μια σειρά ζητήματα που αφορούν περισσότερο τους λαούς όπως η φτώχεια, το περιβάλλον, το προσφυγικό, πέρα από τον επίσημο εκπρόσωπο της Μεγάλης Συνόδου, αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ, τοποθετήθηκε και ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος.
«Η εκκλησία της Αφρικής χάρηκε γι’ αυτό το κείμενο (σ.σ. της συνόδου). Σε κάποια σημεία το θεωρούμε άτολμο, το περιμέναμε πιο δυναμικό αλλά δεν παύει να ανοίγει δρόμους για περαιτέρω συζήτηση. Για μας είναι πολύ σημαντικά τα σχόλια που γίνονται σε θέματα διεθνούς οικονομίας να αναπτυχθούν περισσότερο. Η Ήπειρος η δική μας μαστίζεται από τις συνέπειες της ελεύθερης οικονομία και του νεοφιλευθερισμού. Αυτά μπορεί να μην περιέχονται στο κείμενο αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε πιο καταγγελτικοί κάποιων φαινομένων. Να είστε σίγουροι ότι αυτό πάρα πολύ σύντομα θα γίνει» είπε ο επίσκοπος.
Συνεχίζοντας τόνισε πως η εκκλησιά της Αφρικής θα καταδείξει «τη σύνδεση οικονομίας και AIDS, ότι δηλαδή είναι καθαρά θέμα φτώχειας η εξάπλωση του AIDS. Είναι πολύ σημαντικός για μας, ο ρόλος της Διεθνούς Τράπεζας, ο ρόλος της Ε.Ε. και η διαπλοκή με τις τοπικές κυβερνήσεις. Αναρωτιόμαστε και θέλουμε να το κοινωνήσουμε σε όλους κατά πόσο οι λαοί μας, οι λαοί της Αφρικής πήραν ανεξαρτησία μετά το 1960 και κατά πόσον έχουν παραμείνει κάτω από ένα καθεστώς εξάρτησης, αποικιοκρατίας οικονομικής; Ποίος είναι ο ρόλος των ευρωπαϊκών χωρών και των πολυεθνικών εταιρειών στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αφρικής; Ανέφερα τις φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής. Τι καλούνται να πληρώσουν οι Αφρικανικές χώρες και τι οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Κίνα οι άλλες χώρες;».
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Η Ορθόδοξη Διασπορά, δηλαδή η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε μη ορθόδοξες χώρες και το καθεστώς των επισκοπικών συνελεύσεων συζητήθηκαν τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες επειδή η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε καθώς υπήρξαν διάφορες εισηγήσεις για το θέμα θα συνεχιστεί και σήμερα Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Χρυσαυγής σημείωσε χαρακτηριστικά πως:
«Έχουμε 14 εκκλησίες, τις παραδοσιακές εκκλησιές, και εκκλησιές με πλούσιο ιεραποστολικό έργο όπως αυτή της Αλεξανδρείας. Τα τελευταία 100-150 χρόνια είχαμε μια μεγάλη ροή μετανάστευσης προς τη Δυτ. Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και προξένησαν μια «ανωμαλία». Δηλαδή να συγκροτούνται όχι μια αλλά πολλές τοπικές εκκλησίες. πχ. Ορθόδοξη εκκλησία για τους Έλληνες, χωριστή ορθόδοξη εκκλησία για τους Πολωνούς, χωριστή για τους Σέρβους στην ίδια γεωγραφική περιοχή! Αυτό συνιστά με τους όρους που χρησιμοποιεί η εκκλησία «κανονική ανωμαλία». Θα έπρεπε να υπάρχει ένας επίσκοπος που να εκπροσωπεί την Ορθόδοξη εκκλησία. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για να θεραπεύσει το πρόβλημα το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνέστησε τον θεσμό των επισκοπικών συνελεύσεων προκειμένου να εξομαλύνει σχέσεις και την πορεία προς το μέλλον» .
Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κυριάρχησαν και χθες τόσο το ζήτημα της απουσίας τεσσάρων εκκλησιών αλλά και το θέμα της διασποράς.
ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Τέσσερις προτάσεις-σταθμούς για την Ορθοδοξία έκανε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.
1. Προτείνει να διεξάγεται Αγία και Μεγάλη Σύνοδος κάθε επτά με δέκα χρόνια για να εξετάζει και να δίνει λύσεις σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα της Ορθοδοξίας.
2. Οι μητροπολίτες των διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών που υπάρχουν στη διασπορά (Ευρώπη, Αμερική, Ωκεανία και Ασία) να μην έχουν όλοι τους ίδιους τίτλους, προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ των πιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ υπάρχει Αρχιεπισκοπή Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιεπισκοπή Αμερικής του Πατριαρχείου Αντιοχείας και Αυτοκέφαλη Επισκοπή του Πατριαρχείου Μόσχας.
Αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζονται και στην Ευρώπη, όπως στη Μητρόπολη Γερμανίας, όπου υπάρχει ο μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο μητροπολίτης κ. Ισαάκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και ο μητροπολίτης κ. Σεραφείμ του Πατριαρχείου Ρουμανίας.
3. Να υπάρξει εκ νέου στηλίτευση του εθνοφυλετισμού, όπως έγινε τον 19ο αιώνα.
4. Να αποκτήσουν περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα οι συνάξεις των Ορθοδόξων Προκαθημένων.
Ο προτάσεις του οικουμενικού πατριάρχη προκάλεσαν αίσθηση. Πήρε αφορμή από τις σχετικές αντίστοιχες προτάσεις των αρχιεπισκόπων Αλβανίας κ. Αναστασίου και Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.
Οι περισσότεροι πατριάρχες και αρχιεπίσκοποι έδειξαν να αποδέχονται τα προτεινόμενα από τον κ.κ. Βαρθολομαίο, τα οποία θα συζητηθούν τα επόμενα 24ωρα.
Ο πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ εξέφρασε μια επιφύλαξη για το θέμα του εθνοφυλετισμού, λέγοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με τον 19ο αιώνα και ότι το κείμενο πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις με την έννοια του πατριωτισμού και της αγάπης προς την πατρίδα.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ