Η ταφόπλακα της ανάπτυξης απο τη γραφική γωνία των Panama Papers

 

Καθηγητής Γ.Ζουγανέλης

Όταν κάποιος συλλαμβάνεται σε Λίστες καλό είναι να μη δίνει μαθήματα ηθικής και πολιτικής ή οικονομικής πλεύσης π.χ. Φέσσας, Τράγκας κλπ. Ο Έλληνας όμως ούτε αυτό το αντιλαμβάνεται.

 

 

 

 

Ας δούμε τι μας προτείνει ο κ.Φύσσας, ο Πρόεδρος του “ΣΕΒ” για την ανάπτυξη

Σε ομιλία του υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα πέρα από την κρίση: Ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές», στα πλαίσια του Βιομηχανικού Συνεδρίου, ο κ. Φέσσας, τονίζει ότι παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, τελικώς, η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία και μπορεί, αν και δύσκολα, να τα καταφέρει. Γιατί, όμως, καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα; Ο κ. Φέσσας παραθέτει τέσσερις λόγους:

1. Η ποσοτική χαλάρωση, τα χαμηλά επιτόκια, η πτώση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, η υπερπροσφορά διεθνών κεφαλαίων, η οικονομική αποδυνάμωση των BRICS, όλα αυτά δημιουργούν ευκαιρίες επενδύσεων στην Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα.

2. Μετά την πρωτόγνωρη περιπέτεια της περασμένης χρονιάς, τείνει να επιτευχθεί στη χώρα μας μια ευρύτερη πολιτική αποδοχή και κοινωνική ωρίμανση, ότι δηλαδή η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Βέβαια αν αυτό είχε γίνει έγκαιρα, θα είχαμε γλυτώσει πολύ οδύνη, χρόνο και χρήμα. 

3. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες ανάπτυξης. 

4 Είμαστε ακόμη ζωντανοί! Η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις είναι ακόμη εδώ παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.

Τα σχόλια μας αντιστοίχως είναι:

  1. Πέραν της Αγοράς του ΤΖΑΜΠΑ που διακρίνει ο κ. Φέσσας υπάρχει το θέμα ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ. Αυτό σημαίνει ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΜΕΣΑ ΕΞΑΓΩΓΙΜΑ ΚΕΡΔΗ ή ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ (στύλ ΟΠΑΠ, υδροπλάνα, αεροπλάνα κλπ) ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΟΖ που θα τίθενται μελλοντικά εκτός της κρατικής οντότητας της Ελλάδας με αλλαγή του συντάγματος.

  2. Η παραμονή στην Ευρωζώνη σαν μόνη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα δεν στέκει. Αφενός λόγω της αυξανόμενης διαφοράς ανταγωνιστικότητας με τα κράτη του Βορρά και αφετέρου διότι η ΕΕ μέρα με την ημέρα αποδεικνύεται εγκληματική οργάνωση. Το λέμε αυτό γιατί κανένας τραπεζίτης δεν έχει δώσει απαντήσεις μέχρι τώρα σε εισαγγελέα με οδηγία της ΕΕ, για το ΠΟΥ πήγαν οι καταθέσεις και τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα δεν έχει γίνει έλεγχος απο την ΕΕ στο ΕΣΠΑ (μεγάλο φαγοπότι).

  3. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα ανταγωνσιτικό στοιχείο ανάπτυξης με άλλες χώρες. Δεν διαθέτει R&D ούτε επιστημονικό, ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό αξιώσεων. Ευνοεί συγκεκριμένου είδους εταιρείες που διακινούν μαύρο χρήμα, που σαφώς δεν φορλογείται.

  4. Δεν είναι όλοι ζωντανοί. 10,000 αυτοκτονίες αποδεικνύουν το αντίθετο. Ζωντανοί είναι αυτοί που τα έφαγαν με τη βοήθεια τραπεζιτών και πολιτικών με το σύστημα ΜΙΖΕΣ και OFFSHORE. Το Άγιο Όρος έχει πολλά να πεί όπως και τα PANAMA PAPERS…

 

Πηγή: Zcode-Gr.blogspot.com