Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τα σκληρά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην Ελλάδα είναι μεταξύ των θεμάτων τα οποία σχολιάζει σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

 

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και στη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού: «Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να εφαρμόσει όσα συμφώνησε με τους πιστωτές. Η πρώτη φάση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει σύντομα. Από το αποτέλεσμα εξαρτάται η εκταμίευση της πρώτης δόσης. Αυτό είναι καθήκον του Τσίπρα: να γίνει βασιλικότερος του βασιλέως όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας. Από τη σοβαρότητα αυτής της πολιτικής μεταμόρφωσης εξαρτάται το μέλλον της χώρας. Λοιπόν, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις.»

Η Süddeutsche Zeitung επιγράφει το δημοσίευμά της με τον τίτλο «Εμπιστοσύνη στον Τσίπρα» και σημειώνει πως η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει την πρώτη δοκιμασία και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. Ωστόσο, το δημοσίευμα εστιάζει και στην καταψήφιση από τη Νέα Δημοκρατία και σημειώνει πως κάτι τέτοιο δεν εκπλήσσει.

«Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά την εμπιστοσύνη ο Τσίπρας πρέπει πρώτα να την κερδίσει, μετά την πολιτική που άσκησε τους τελευταίους μήνες και έφερε τα πάνω – κάτω. Τα μέτωπα είναι πλέον ξεκάθαρα. Ο Τσίπρας φέρει τώρα ακέραια την ευθύνη για την αποτυχία αυτής της κυβέρνησης αλλά και για την επιτυχία της», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Με το ίδιο θέμα ασχολείται και άρθρο του Spiegel Online, στο οποίο αντιπαραβάλλονται δύο διαφορετικές εκτιμήσεις για το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καταφέρει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. «Μερικοί αναλυτές δεν το πιστεύουν. Κατά την άποψή τους ο Τσίπρας δεν είναι πεπεισμένος για τις μεταρρυθμίσεις. Του λείπει το θάρρος και στην κυβέρνησή του η ικανότητα της εφαρμογής. Είναι θέμα χρόνου να αθετήσει τις υποσχέσεις του απέναντι στους δανειστές ή να βελτιώσει τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Το Spiegel Online αναφέρεται όμως και στις αντίθετες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες «μόνο ένας αριστερός αλλά ρεαλιστής αρχηγός κόμματος, όπως είναι αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας, θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτά τα σκληρά και αντιδημοφιλή μέτρα – όπως ο Σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος ως καγκελάριος εφάρμοσε παρ’ όλες τις αντιδράσεις την Ατζέντα 2010».

«Ο Σρέντερ βέβαια πλήρωσε την πολιτική του επιτυχία με τη δουλειά του: στις πρόωρες εκλογές του 2005 τον εκδίωξαν από το αξίωμά του κυρίως απογοητευμένοι ψηφοφόροι του SPD», παρατηρεί ο αρθρογράφος.

Πηγή: Deutsche Welle