Στη χθεσινή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά και στο θέμα του χρέους εστιάζουν σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

 

«Ο Τσίπρας θέλει να σφίξει τα δόντια», τονίζει η Frankfurter Allgemeine και εξηγεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί πρώτα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της Αθήνας και μετά να θέσει το θέμα του χρέους.

Το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2016, ενώ και η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, εκτιμά η FAZ.

Στη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού να συζητήσει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αναφέρεται και η Welt.

Από την πλευρά της, στο άρθρο της με τίτλο «Ο Τσίπρας κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης» η Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «πέτυχε τον στόχο του να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών». «Ο Τσίπρας δεσμεύθηκε να εφαρμόσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές», προσθέτει η εφημερίδα.

Από τα δημοσιεύματα δεν λείπουν και οι αναφορές στις επικρίσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης εναντίον της κυβέρνησης.

Μάλιστα η φράση του κ. Μεϊμαράκη ότι «ο χειμώνας που έρχεται θα είναι σκληρός. Ίσως ο πιο σκληρός των τελευταίων ετών» κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο, κυρίως στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό Spiegel, η Ν.Δ. είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά όχι την επιβολή νέων φόρων.

Το Spiegel σημειώνει επίσης ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα αξιολογήσουν στο τέλος Οκτωβρίου αν η Αθήνα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει βάσει του συμπεφωνημένου χρονοδιαγράμματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ