Πεπεισμένος ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι «θα θελήσουν να επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή δέσμευση της χώρας και την τήρηση του προγράμματος, την οποία αποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας μια θαρραλέα επιλογή», εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

 

«Δεν θα κρίνω επί της ουσίας, όμως πιστεύω ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα δώσουν μια πλειοψηφία ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις» είπε ο κ. Μοσκοβισί όταν ρωτήθηκε για το θέμα από το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι iTélé.

Ο επίτροπος σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας «χρειαζόταν αναμφιβόλως εκλογές (…) επειδή έπρεπε να έχει μια πλειοψηφία που να συμφωνεί με τις επιλογές που έκανε, οι οποίες ήταν θαρραλέες αλλά όχι εκείνες για τις οποίες εξελέγη αρχικά».

«Δεν έχω αμφιβολία ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα θελήσουν να επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή δέσμευση της χώρας και την τήρηση του προγράμματος», πρόσθεσε.

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «τεράστια βήματα» που έχει κάνει η Ελλάδα «από τον Ιούνιο – Ιούλιο» και εκτίμησε ότι «έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για τις νέες διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει «τον Οκτώβριο με Νοέμβριο», επαναλαμβάνοντας όμως ότι «καμία χώρα – μέλος (της Ε.Ε.) δεν είναι έτοιμη να διαγράψει το ελληνικό χρέος». Αναφέρθηκε ωστόσο σε «τεχνικές λύσεις», κάνοντας λόγο για «την επιμήκυνση των ωριμάνσεων» και εξέφρασε την ελπίδα «να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο επόμενο πρόγραμμα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο