Επανέρχεται με καθοδηγητικό τόνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς, χτυπώντας τον κώδωνα ότι η Ελλάδα έχει φτάσει η ώρα να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες και να απειλεί, καλώντας την κυβέρνηση να είναι χρήσιμη για τους πολίτες.

Με άρθρο του στην πλατφόρμα Linkedin, καλεί την Αθήνα να εκμεταλλευτεί κάθε λεπτό της ώρας τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με τον Σουλτς είναι η στιγμή να θαφτούν τα τσεκούρια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις στη συμφωνία του Eurogroup και να αναπτυχθούν μέτρα που θα δημιουργήσουν ροή επενδύσεων, αύξηση των φορολογικών εσόδων με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και διατήρηση ενός ικανού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. 

Οπως γράφει, αυτό το μήνυμα έχει κομίσει στην Αθήνα, το Βερολίνο και σε όλες τις συναντήσεις μου με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου η υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε θα εξυπηρετήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ενός παράγοντα που απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό και χωρίς τον οποίο οι βιώσιμες λύσεις γίνονται πολύ δύσκολες.

Τέλος ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρεται σε τρεις παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην Ελλάδα.

– Η κυβέρνηση που δείχνει πρόθυμη να ασχοληθεί με την φοροδιαφυγή και τις απάτες. Είναι στο χέρι της να τα καταφέρει. «Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει κάνει σωστή διάγνωση των προβλημάτων, αλλά έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει τους δανειστές της ως αποδιοπομπαίους τράγους. Αυτή η άποψη μπορεί να περνάει σε ορισμένους από τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά δεν αποτυπώνει τους πολύπλοκους παράγοντες του προβλήματος».

– Η ΕΕ αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις της ακραίας λιτότητας. Τώρα τα υγιή δημοσιονομικά παραμένουν καθοριστικά γιατί χωρίς αυτά οι οικονομίες είναι ασταθείς αλλά από την άλλη υπάρχει πιο έντονη συνειδητοποίηση της ανάγκης για ανάπτυξη και μέτρων φιλικών προς τις επενδύσεις.

– Η ΕΕ έχει τώρα ένα πολύ συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. 

Πηγή: sofokleousin.gr