Του Δημήτρη Κωνσταντάρα, 

Ενδεχομένως η Τουρκική «ΝΟΤΑΜ» να έπιασε πράγματι «κάποιους»…. στον ύπνο . Σίγουρα έμπειροι αξιωματικοί γνωρίζουν και επισημαίνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προχωρά σε τέτοιες ενέργειες.Αλλά το βέβαιον είναι ότι «στην αναμπουμπούλα , ο λύκος χαίρεται». Και από αναμπουμπούλα στην Ελλάδα αυτής της περιόδου… άλλο τίποτα. 

Πολλοί σε καίρια πόστα αντιμετωπίζουν με άκρα καχυποψία κάθε κίνηση της Τουρκίας και φροντίζουν να ενημερώνουν. Ωστόσο, αυτοί που είναι χρόνια «στο κουρμπέτι», γνωρίζουν άριστα πόσοι άλλοι ΔΕΝ γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και συμπεριφορές στον λεγόμενο «ακήρυχτο Πόλεμο του Αιγαίου . και – όπως σχολίαζε γνωστός αναλυτής, γνώστης άριστος της κατάστασης , μπορεί μερικοί που ίσως θεωρούν ότι βρίσκονται κοντά στη νέα ηγεσία ( και πιθανώς κάτι τέτοιο να ισχύει κι όλας) , να πίστεψαν ότι με την υπογραφή των συμφωνιών και των …μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υπογράφτηκαν προ ημερών από την Κυβέρνηση , λύθηκαν μέχρι και τα χρόνια Ελληνο-Τουρκικά προβλήματα.

Φυσικά, οι περισσότεροι συνδέουν την τουρκική πρόκληση με το γενικό κλίμα και τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα στον οικονομικό τομέα, κάτι που φυσικά ο τουρκικός «παράγων» γνωρίζει σε όλες τις διαστάσεις του θέματος.Αλλά τα υπομνήματα, οι συζητήσεις «καφενείου», οι διαπιστώσεις και το «άσε να δούμε που το πάνε» δεν έχουν θέση στη σημερινή κατάσταση . Ναι, εντάξει, υπάρχουν και οι Κρίσεις στο στράτευμα αλλά αυτό μπορεί να περιμένει αφού προέχει η Τουρκική Πρόκληση που είναι μπροστά μας .

Ας καταθέσουμε εδώ και το σχόλιο άλλου έμπειρου αναλυτή της κατάστασης ότι τα «γεγονότα» στο Αιγαίο ήταν αναμενόμενα και φυσικά την περίμεναν τα Επιτελεία ,εδώ και καιρό . Οι αναλυτές ενημέρωναν την ηγεσία ότι δεν αποκλείεται οι Τούρκοι να …αλλάζουν τακτική στο Αιγαίο με στόχο να περάσουν από την «μέθοδο» της επιθετικής ενέργειας σε… μικρονήσι, σε μια ενδεχόμενη ενέργεια « Τακτική Ναυτικού Αποκλεισμού».

Τι λένε οι καλά γνωρίζοντες, που έχουν στείλει τα υπομνήματά τους στην ηγεσία; « Έχουμε προς το παρόν μια κρίση «στα χαρτιά». Από εμάς εξαρτάται αν θα την κλιμακώσουμε ή αν θα υποχωρήσουμε από τα Κυριαρχικά μας δικαιώματα με ανυπολόγιστες συνέπειες».

Γνωρίζουν, σκέπτονται, αποφασίζουν, οργανώνουν; Ή σκέπτονται να το αναθέσουν κι αυτό στον κ. Βαρουφάκη;