Η Αφροδίτη της Μήλου κρατά… όπλο

Η Αφροδίτη της Μήλου έχει αξιοποιηθεί από διεθνή ΜΜΕ για να σχολιαστεί η ελληνική κρίση. Λίγοι έχουν ξεχάσει την Αφροδίτη να υψώνει το μεσαίο της δάκτυλό στο εξώφυλλο του Focus. Τώρα σειρά πήρε ο Economist, ο οποίος εμφανίζει το γνωστό άγαλμα να τείνει το χέρι του… κρατώντας πιστόλι, απειλώντας την καγκελάριο Μέρκελ.

Ο τίτλος στο εξώφυλλο είναι ακόμα πιο εύγλωττος: Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα.

Στο κύριο άρθρο σημειώνεται: “Στην Ελλάδα πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε η κόλαση της ευρωκρίσης. Επομένως είναι ταιριαστό να είναι η Ελλάδα η χώρα από όπου θα ξεκινήσει η λύση – χάρη στις στη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου”.

“Απαιτώντας ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους και υποσχόμενος ένα ξεφάντωμα στις δημόσιες δαπάνες, ο κ. Τσίπρας έχει βάλει στο τραπέζι τη μεγαλύτερη ως τώρα πρόκληση για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Συνεπώς, και για την Άνγκελα Μέρκελ, τη γερμανίδα καγκελάριο που έχει βάλει όλη την ήπειρο στο μονοπάτι της λιτότητας”.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε τρεις πιθανές εκβάσεις της νέας ευρωπαϊκής κρίσης: μια καλή, μια καταστροφική και έναν συμβιβασμό.

http://admin.nooz.gr/Uploads/economistafrodite1.jpg“Η ιστορία του ευρώ είχε πάντα στόχο να αναβάλει τον πόνο, τώρα όμως η μάχη δεν έχει να κάνει με την οικονομία, αλλά με την πολιτική –και ο συμβιβασμός μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνος”.

Και προσθέτει: “Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο σε δύο σημαντικά πράγματα και άδικο σε ένα: Έχει δίκιο ότι η ευρωπαϊκή λιτότητα είναι υπερβολική και ότι η μέχρι τώρα πολιτική της Μέρκελ την επιβάρυνε ακόμη περισσότερο. Επίσης έχει δίκιο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί. Αλλά έχει άδικο στο να ζητά να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επαναπροσλαμβάνοντας τους δημοσίους υπαλλήλους και εγκαταλείποντας τις ιδιωτικοποιήσεις”.

Το δημοσίευμα καταλήγει: “Στο τέλος, είναι πιθανό η Ελλάδα να πιέσει την Ευρώπη να πάρει μερικές πολύ δύσκολες αποφάσεις. Με λίγη τύχη το αποτέλεσμα να είναι θετικό: ο Αλέξης Τσίπρας να εγκαταλείψει τον τρελό σοσιαλισμό και να πραγματοποιήσει κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για μια ελάφρυνση του χρέους”.

Economist: «Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα»!