Άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους Financial Times

Με αυτόν τον τίτλο, δημοσιεύεται στους Financial Times άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισημαίνει ότι στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα αλλάζει, με την υπόσχεση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φέρει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ασφάλειας. “Προτείνουμε πολιτικές που θα δώσουν τέλος στην λιτότητα, θα ενισχύουν την δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, φέροντας την μεσαία τάξη να σταθεί στα πόδια της. Είναι μόνος τρόπος να ενισχύσουμε την ευρωζώνη, κάνοντας το ευρωπαϊκό project πιο ελκυστικό στους κατοίκους της επικράτειας” αναφέρει στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπας, υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να δώσουμε τέλος στην λιτότητα, χωρίς να αφήσουμε το φόβο να σκοτώσει την δημοκρατία. Αν οι δυνάμεις της προόδου και της δημοκρατίας δεν αλλάξουν την Ευρώπη, θα την αλλάξει για μας η Μαρί Λεπέν και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί της”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει κάνοντας ένα ακόμα βήμα προσέγγισης προς τους ευρωπαίους.”Έχουμε την υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ανοιχτά, έντιμα, ως ισότιμοι με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Δεν υπάρχει λόγος κάθε πλευρά να ετοιμάζει την φαρέτρα της”. Μέσω της βρετανικής εφημερίδας, ο Αλέξης Τσίπρας στέλενει το μήνυμα προς την Ευρώπη, ξεκαθαρίζοντας, όπως χαρακτηριστικά λέει “μια παρεξήγηση που συντηρείται”. Και εξηγεί: “Η εξισορρόπηση του κυβερνητικού προϋπολογισμού δεν απαιτεί απαραίτητα λιτότητα. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ως μέλος της ευρωζώνης, διατηρώντας ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, και δεσμευόμενη για τους ποσοτικούς στόχους”. “Ωστόσο”, συνεχίζει ο κ. Τσίπρας είναι θεμελιώδες ζήτημα της δημοκρατίας μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να αποφασίζει μόνη της τον τρόπο για την επίτευξη αυτών των στόχων. Η λιτότητα δεν αποτελεί μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών… Αν οι Έλληνες μας εμπιστεύονται με την ψήφο τους, η εφαρμογή του οικονομικού μας προγράμματος δεν θα αποτελεί “μονομερή” πράξη, αλλά μια δημοκρατική υποχρέωση”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για την πολιτική λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση Σαμαρά, αναφέρεται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. “Δεν ζητάμε άλλα δάνεια. Στα υπάρχοντα, θέλουμε οι όροι αποπληρωμής να μην προκαλέσουν ύφεση και να μην σπρώχνουν τον λαό περισσότερο στην απόγνωση και την φτώχια”.  Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρεται και στον αναμενόμενο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αφορά ομολόγων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα λέγοντας ότι “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρόνο να αλλάξει την Ελλάδα.  Μόνο εμείςμπορούμε να εγγυηθούμε μια ρήξη με τις πελατειακές και κλεπτοκρατικές πρακτικές των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Δεν ήμασταν στην κυβέρνηση. Είμαστε μια νέα δύναμη που δεν οφείλει υποταγή στο παρελθόν. Εμείς θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται πραγματικά η Ελλάδα”