Όσο και αν η Τουρκία «παροτρύνεται» αντί να καταγγέλλεται, η… υπερτασική βελτίωση της υγείας των συμπερασμάτων είναι εμφανέστατη! 

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Κόντεψαν να τον σκάσουν τον δεξιό και «ανανιστή» πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη οι Ευρω­παίοι εταίροι του! Αρνούνταν πεισματικά να στηρίξουν υποτυπωδώς φραστικά την Κύπρο, την Απο­κλει­στική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της οποίας παραβίαζε με ωμό και προκλητικό τρόπο η Τουρκία. Κυριο­λεκτικά για τα πανηγύρια ήταν η σχετική παράγραφος που συμπεριλαμβανόταν στα συμπεράσματα του Ευρω­παϊκού Συμβουλίου – δηλαδή της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του απέναντι στην αναζωπύρωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», έλεγε και συνέχιζε: «Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Υπ' αυτές τις συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βρεθεί μια συνολική λύση στην Κύπρο προς όφελος όλων των Κυπρίων».

«Τούρκοι» έγιναν οι Κύπριοι μόλις διάβασαν την παράγραφο! Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλει η ΕΕ κυρώσεις κατά της Ρωσίας επειδή αναμειγνύεται στην Ουκρανία και να σφυρίζει αδιάφορα όταν η Τουρκία καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, κράτους – μέλους της ΕΕ, στην ΑΟΖ της, επιχειρηματολογούσαν όλη τη νύχτα της Τετάρτης.

Ρινορραγία λόγω πίεσης αρτηριακής έπαθε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης τα χαράματα της Πέμπτης! Μέχρι που είχε φτάσει στο σημείο να απειλήσει ότι δεν θα ψήφιζε εκείνα τα σημεία των συμπερασμάτων που αφορούν τις κυρώσεις στη Ρωσία! Τον κουβάλησαν σε νοσοκομείο των Βρυξελλών. Του έπεσε η πίεση, πριν από το μεσημέρι του έδωσαν εξιτήριο. Δεν είχε τίποτα, καλά να είναι ο άνθρωπος. Το απόγευμα πήγε μόνος του σε άλλο νοσοκομείο και… ταμπουρώθηκε μέσα! «Ο ίδιος επέλεξε να παραμείνει απόψε στο νοσοκομείο» ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος με γραπτή (!) δήλωσή του, ώστε να αποφύγει ενοχλητικές ερωτήσεις.

Οχυρωμένος στα νοσοκομεία ο Ν. Αναστασιάδης ματαίωσε τη συνάντηση που του είχε ζητήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Απέφυγε να πάει ο Κύπριος πρόεδρος και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος των δεξιών ηγετών της Ευρώπης, όπου θα συναντούσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Δεν παρουσιάστηκε φυσικά ούτε στη Σύνοδο Κορυφής. Ολοι αυτοί οι παλικαρισμοί δηλαδή των Κυπρίων στο Εθνικό Συμβούλιό τους παρέμειναν για εσωτερική κατανάλωση στην Κύπρο! Ωραίο!

Δεν εκτέθηκε προσωπικά καθόλου ο Κύπριος πρόεδρος ως «εξτρεμιστής»! Αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα για τον ίδιο. Εξακολουθεί να είναι δηλαδή χρήσιμος για τους Αγγλους, τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς. Ολους εκείνους που ξαφνικά επιδεικνύουν… τρομερό ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των διακοινοτικών συνομιλιών του ΟΗΕ!

Βελτιώθηκε το κείμενο των συμπερασμάτων, πάντως. Οι 28 «παροτρύνουν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη» αναφέρει το τελικό κείμενο.

Αλλαξε θετικά και σε άλλο σημείο. «Υπ' αυτές τις συνθήκες» κλπ. «να εξασφαλιστεί θετικό κλίμα ώστε να μπορέσουν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος» γράφει τώρα. Οσο και αν η Τουρκία «παροτρύνεται» αντί να καταγγέλλεται, η… υπερτασική βελτίωση της υγείας των συμπερασμάτων είναι εμφανέστατη!

Πηγή "Έθνος"