Γράφει ο Γιάννης Λ. Πολίτης

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ στην Ευρώπη κόμμα δεξιό, κεντρώο ή αριστερό, που να τσακίστηκε από την κρίση όσο το ΠΑΣΟΚ. Έχασε 40 μονάδες μέσα σε τέσσερα χρόνια και από αυτοκρατορία έγινε χρεωκοπημένο μικρομάγαζο. Πρωτοφανής τιμωρία, αφού δεν έφτιαξε μόνο του όλα τα στραβά καρβέλια της χώρας. 

Λίγο κάτω από τις 4 μονάδες είχε φτάσει πριν από έναν μήνα και μόλις η περίφημη Ελιά τού έδωσε ανάσα για να κρατηθεί στο κατώφλι της Ευρωβουλής, άνοιξε ξανά ο ασκός. Βενιζέλος και Παπανδρέου βγάζουν εσώψυχα και απωθημένα ετών, ο ένας εναντίον του άλλου, με τους υπασπιστές τους να πυροβολούν αδιακρίτως. Μέσα σ’ όλα αυτά, ήρθε και ο Μπαλτάκος, ώστε το μείγμα να γίνει εκρηκτικό και απρόβλεπτο. Η ερμηνεία που λέει κακό χωριό, τα λίγα σπίτια είναι παρηγοριά για όσους δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ έχει λίγους ψηφοφόρους, έχει όμως πολλά, μα πάρα πολλά στελέχη και ακόμη περισσότερες «πριμαντόνες» με απίστευτες φιλοδοξίες.

Δεν χωρούν όλοι με άνεση στην πασαρέλα και, για να συνεχίσουν να υπάρχουν, πρέπει να στριμωχτούν. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν, τόσο καλύτερα για τους ίδιους. Διαφορετικά, θα περάσουν όλοι μαζί στα αζήτητα. Η ιστορία δεν τους έταξε αποκλειστικούς ιδιοκτήτες ούτε κληρονόμους της Κεντροαριστεράς. Αν εξαφανιστούν, σίγουρα στη θέση τους θα έρθουν άλλοι, καλύτεροι ή χειρότεροι. Η φύση, πάντως, έχει την «ιδιορρυθμία» να καλύπτει τα κενά.