Ποιοι και γιατί ανησυχούν στο εξωτερικό για τις πρωτοφανείς επιθέσεις του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον επιχειρηματία 

Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένας πολιτικός που στηρίζει την έλευση των επενδύσεων στην Ελλάδα; Ο ίδιος και η νεοφιλελεύθερη κλίκα που τον πλαισιώνει αυτό υποστηρίζουν. Όμως, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν αποκαθηλώσει τις μάσκες από τα πρόσωπα των θιασωτών της… ελεύθερης αγοράς. 

Το “επιχειρηματικό φαινόμενο” Σαββίδη ήταν αρκετό για να αποκαλύψει την μοναδική αλήθεια που κρύβεται πίσω από το προσωπείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο επί δεκαετίες κρατικοδίαιτος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο άνθρωπος που ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως “ρουσφέτι” του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο πολιτικός γόνος που δηλώνει “φιλελεύθερος” αποδεικνύει σήμερα ότι μοναδική του αποστολή είναι να προστατεύσει τα κεκτημένα και τα συμφέροντα του τέρατος της διαπλοκής που τράφηκε σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Τι έχουμε δει μέχρι σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

– Πλήρη στήριξη στους καναλάρχες της διαπλοκής που παρανομούσαν επί 30 χρόνια χωρίς να κατέχουν νόμιμα τηλεοπτικές άδειες (Βλέπε Αλαφούζο)

– Πλήρη στήριξη σε χρεοκοπημένους και καταδικασμένους εκδότες (βλέπε Ψυχάρη)

– Άρνηση αποπληρωμής δανείων που λάμβανε από τράπεζες και στη συνέχεια σκανδαλώδεις ρυθμίσεις

– Εμπλοκή σε σκάνδαλα, όπως εκείνα με τις μίζες της Siemens, με το σπίτι του Βολταίρου και τις offshore του Παπασταύρου κ.α.

– Προκλητική υποβολή ελλιπούς Πόθεν Έσχες στη Βουλή των Ελλήνων

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά δείγματα της δραστηριότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της εμπλοκής του στα δημόσια πράγματα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να λάβει τον τίτλο του “αρχιδιαπλεκόμενου”. Η δε οικογένεια Μητσοτάκη μοιάζει περισσότερο με επικερδή επιχείρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, το κόμμα του οποίου χρωστά εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, χωρίς να τα αποπληρώνει βέβαια, ανακάλυψε τη διαπλοκή στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη, ενός επιχειρηματία ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά μεγάλων επενδύσεων στη χώρα. Αγόρασε τον ΠΑΟΚ ξεπληρώνοντας όλα τα χρέη, φορτώθηκε μετά τα παρακάλια του Σαμαρά τη ΣΕΚΑΠ, διέσωσε το Μακεδονία Παλάς, αγόρασε τη Σουρωτή, επενδύει σήμερα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και ετοιμάζεται για δυναμικό μπάσιμο στα ΜΜΕ: Στον ΔΟΛ, στον ΠΗΓΑΣΟ και στο Mega Channel. 

Η τροπολογία Δημητριάδη – που προκάλεσε τη σφοδρή επίθεση της ΝΔ , αλλά αποκάλυψε και το βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ με τους βουλευτές από τη βόρεια Ελλάδα να απέχουν – ήταν άλλη μία αφορμή. Μία αφορμή, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σηκώσει το λάβαρο του ανένδοτου σε μία δήθεν διαπλοκή την οποία διακρίνει μόνο αυτός και η επικίνδυνη παρέα του. Καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΝΔ διαπλοκή ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και στον Ιβάν Σαββίδη. Και πράττει το πρωτοφανές. Επιτίθεται σε έναν από τους πλέον ισχυρούς και δραστήριους επιχειρηματίες με το επιχείρημα ότι δήθεν η κυβέρνηση έκανε δωράκι ύψους 38,5 εκατ. ευρώ στον Ιβάν Σαββίδη. Ποιος το λέει αυτό; Μα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο άνθρωπος που ηγήθηκε, ως ο πολιτικός βραχίωνας του ξεδοντιασμένου κατεστημένου, του “αγώνα” της ντροπής που έδωσαν οι ολιγάρχες των μίντια για να μην πληρώσουν στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή στον ελληνικό λαό, τα 250 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Και τότε, όταν ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπερασπιστεί, ανοιχτά, τα συμφέροντα του Αλαφούζου, των μετόχων του Mega Channel ή του Δημήτρη Κοντομηνά και είχε εξαπολύσει, και τότε, επιθέσεις σε βάρος του Ιβάν Σαββίδη. Η λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας ως γραφείου Τύπου των καναλαρχών, αποκάλυψε το μέγεθος της διαπλοκής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους ολιγάρχες των μίντια. 

Ποιος ήταν ο λόγος, όμως, των επιθέσεων στον Ιβάν Σαββίδη;

Σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη που επικρατεί στην ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τα ΜΜΕ πρέπει να παραμείνουν στα χέρια της διαπλοκής και του κατεστημένου, των καναλαρχών και των εκδοτών που στηρίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και που έχουν συγκροτήσει τον τερατώδη, εχθρικό προς τον ελληνικό λαό προπαγανδιστικό μηχανισμό που αντιμάχεται τον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση της Αριστεράς για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να σαμποτάρει την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη από τη μία και από την άλλη ενισχύει με όποιον τρόπο μπορεί είτε την πλευρά Αλαφούζου, είτε την πλευρά Μαρινάκη. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Αλαφούζος, όσο και ο Μαρινάκης έχουν ενδιαφερθεί για τον ΔΟΛ τη στιγμή που και οι δύο διατηρούν εξαιρετικά καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ανταγωνίζονται για το ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλαφούζος και Μαρινάκης έχουν στην κατοχή τους ΜΜΕ (τον ΣΚΑΪ ο μεν άρα δεν θέλει ένα ισχυρό Mega Channel για το οποίο ενδιαφέρεται ο Ιβάν Σαββίδης, τον όμιλο των Παραπολιτικών ο δε) που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία και επιτίθενται με σφοδρότητα και μένος κατά της κυβέρνησης Τσίπρα. Ωστόσο, αυτό σύμφωνα με τη λογική Μητσοτάκη και των συν αυτώ δεν είναι διαπλοκή.  Δεν είναι διαπλοκή να γλεντοκοπά όλη η οικογένεια Μητσοτάκη παρέα με τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ούτε βέβαια, σύμφωνα πάντοτε με τη λογική της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, συνιστά διαπλοκή η κουμπαριά του εφοπλιστή με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ούτε βέβαια συνιστά διαπλοκή το ότι η κεντρική παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου του ΣΚΑΪ, Σία Κοσιώνη, ετοιμάζεται να παντρευτεί τον γιο της Ντόρας Μπακογιάννη, Κώστα. Για να μην αναφερθούμε στις παλαιότερες ιστορίες με τις καταγγελίες του Αριστείδη Αλαφούζου ότι χρηματοδοτούσε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Για να μην αναφερθούμε συνολικά στη αμαρτωλή σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με την ντόπια και ξένη ελίτ. 

Όταν εμφανίστηκε ο Ιβάν Σαββίδης ως επενδυτής για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, για το ιστορικό συγκρότημα του Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τις τύχες των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, φέρεται να είχε πει στους συνεργάτες του “Καλύτερα να κλείσει ο ΔΟΛ, παρά να περάσει στα χέρια του Σαββίδη”. Δεν τον ενδιαφέρει η διάσωση του οργανισμού. Τον απασχολεί να μην περάσει στα χέρια ενός επιχειρηματίας τον οποίο όχι μόνο δεν ελέγχει, αλλά και το οποίο έχει καταστήσει βασικό εχθρό εκτελώντας συμβόλαια για λογαριασμό των φίλων του εφοπλιστών. Η ηγετική ομάδα βαφτίζει “διαπλοκή” όποιο σύστημα, υποσύστημα ή σχήμα δεν ελέγχει, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, μπορεί να μπαινοβγαίνει στις βίλες και στα σπίτια των εφοπλιστών, αλλά με περίσσιο θράσος και μεγάλη ευκολία χαρακτηρίζει “ολιγάρχη” τον Ιβάν Σαββίδη, “διαπλεκόμενο” τον Αλέξη Τσίπρα, “Ουκρανοποιημένη” την Ελλάδα και κουνά το δάχτυλο λες και δεν γνωριζόμαστε καλά σε αυτή τη χώρα. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των επιχειρηματικών συμφερόντων που τον στηρίζουν έφτασε στο σημείο – και αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά – να ταχθεί ανοιχτά και με προσβλητικό τρόπο εναντίον μίας από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, του ΠΑΟΚ προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Το πολιτικό κόστος αυτής της επιλογής θα είναι τεράστιο και αυτό θα το καταλάβει πολύ σύντομα ο πρόεδρος της ΝΔ. Ήδη οι ανακοινώσεις των συνδέσμων φίλων του ΠΑΟΚ είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις τους. 

Όμως δεν είναι η μόνο εμπλοκή του Ιβάν Σαββίδη στα μίντια που έχει πυροδοτήσει τις επιθέσεις σε βάρος του. Υπάρχει κάτι, ακόμη πιο σημαντικό. Η επένδυση του επιχειρηματία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά από σειρά σημαντικών επενδύσεων, είναι η πρώτη στην οποία προχωρά ο επιχειρηματίας με το ελληνικό δημόσιο. Άνθρωποι που γνωρίζουν όσο λίγοι το επιχειρηματικό γίγνεσθαι στη χώρα, επισημαίνουν ότι η επένδυση αυτή συνιστά την έναρξη της εποχής Σαββίδη. Με αυτή την κίνηση, το “επενδυτικό σαφάρι” του Ιβάν Σαββίδη περνά σε άλλο επίπεδο και λαμβάνει άλλες προεκτάσεις. Όχι μόνο σταθεροποιεί τη θέση του στη χώρα, αλλά επιβεβαιώνει και την επιτυχία της πολυδιάστατης στρατηγικής του με τον ξένο παράγοντα. Εκτός της σχέσης του με το Κρεμλίνο, τα πηγαίνει εξαιρετικά με τους Γερμανούς (βλέπε λιμάνι Θεσσαλονίκης), αλλά και με τους Αμερικανούς (βλέπε πρόσφατη παρουσία στην Ουάσιγκτον). 

Η γενική εφόρμηση Σαββίδη, λοιπόν, και ο θετικός τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ο επιχειρηματίας για την κυβέρνηση Τσίπρα, οι τεράστιες οικονομικές δυνατότητες του ιδίου και φυσικά η διεθνής διάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του είναι λογικό να τρομάζουν το ντόπιο επιχειρηματικό και μιντιακό κατεστημένο και τον πολιτικό του βραχίωνα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει πρωτοφανή λύσσα έναντι του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο τρόπος με τον οποίο η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας χειρίζεται το θέμα Σαββίδη και οι διαρκείς επιθέσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να προκαλούν αντιδράσεις σε οικονομικά και πολιτικά κέντρα του εξωτερικού, ευρωπαϊκά και όχι μόνο, οι οποίες εκδηλώνονται προς το παρόν στο παρασκήνιο, αλλά δεν θα αργήσουν να προσλάβουν δημόσια διάσταση. Άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα έχουν τρομάξει, κυριολεκτικά, με τον τρόπο που ένας επίδοξος πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ, αντιδρά στην επενδυτική δραστηριότητα του Ιβάν Σαββίδη.

Ήδη σε πολιτικά και οικονομικά κέντρα του εξωτερικού λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανότατα θα εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς των ξένων επενδύσεων, αφού το μόνο μέλημά του είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα του χρεοκοπημένου κατεστημένου που παρασιτεί σε βάρος της κοινωνίας και της χώρας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αδυνατεί να κατανοήσει τη θέλει να πει ο Ιβάν Σαββίδης όταν εκτιμά πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός” ή πως “η Νέα Δημοκρατία θα αποτύχει”. Ο άποψη Σαββίδη, δεν αποτελεί καμία ευθεία απειλή, αλλά απηχεί την αντίληψη που κυριαρχεί σε οικονομικά κέντρα του εξωτερικού, που παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, βλέπουν την κατάσταση στην οικονομία να βελτιώνεται και ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ξένοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, επιθυμούν να απαλλαγεί η χώρα από το απόστημα της παρασιτικής λειτουργίας της ντόπιας διαπλοκής, μίας αντιπαραγωγικής διαπλοκής που επιβίωσε και ρύθμισε τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις επί δεκαετίες αρμέγοντας, κυριολεκτικά, τις τράπεζες, αρμέγοντας το δημόσιο, κάνοντας πάρτι στις πλάτες του ελληνικού λαού. Τους καταστροφείς της χώρας υπερασπίζεται με πάθος σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή, η οποία δεν περνά απαρατήρητη εκτός συνόρων. Ρώσοι, Αμερικανοί και Γερμανοί και όχι μόνο ανησυχούν από τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και αυτοί θέλουν, όσο και η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά για τους δικούς τους λόγους, το οριστικό ξεδόντιασμα της διαπλοκής, “να καθαριστεί το χωράφι για να οργώσουμε”, όπως έλεγε χαρακτηριστικά άνθρωπος που συνδέεται με πανίσχυρο ξένο οικονομικό παράγοντα. Κύκλοι του εξωτερικού εκτιμούν πως αν καταφέρει ποτέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γίνει πρωθυπουργός θα εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εχθρό των ξένων επενδύσεων.

Γνωρίζουν όλοι εξάλλου ότι στην επόμενη ημέρα για την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για το “παλιό” που υπερασπίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα το καταλάβει σύντομα και ο ίδιος…