Από την ηθική έκπτωση στην οικονομική χρεοκοπία: Ο φαύλος κύκλος της καταστροφής
Η Αγία & Μεγάλη Σύνοδος και το Μάθημα των Θρησκευτικών
Του Βασίλη Κυρατζόπουλου

Όπως εκρέει από το Σύνταγμα της Ελλάδας που συντάσσεται “εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος”[1], οι Εγκύκλιοι που διατυπώνονται μετά από μία Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρούνται αυτόματα και Εγκύκλιοι της Δημοκρατίας της Ελλάδας[2]. Επίσης η βασική αποστολή του Κράτους έχει σκοπό την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων[3]. Δηλαδή βάσει Συντάγματος, η Ορθόδοξη Εκκλησία και το Ελλαδικό Κράτος διαμορφώνουν την “εθνική ταυτότητα” των Ελλήνων πολιτών και αποτελούν το πολιτισμικό υπόβαθρο που κρατά το έθνος.

Η αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας θα επιφέρει άμεσα την αλλαγή του Συντάγματος και την αλλοίωση του εθνοκράτους της Ελλάδας. Η νόμιμη αντίσταση κατά των προσπαθειών αλλοίωσης στηρίζεται στα άρθρα 3 και 16 του Συντάγματος. Εφόσον στην Ελλάδα είναι θεσμοθετημένη η ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης[4] και οι λειτουργοί κάθε θρησκείας λογοδοτούν στην Πολιτεία[5] κάθε επιπλέον πρόταση για εκκοσμίκευση του κράτους ή/και έκπτωση της διδασκαλίας της Ελληνορθόδοξης θρησκείας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκφράζει τάσεις αλλοίωσης της εθνικής ταυτότητας. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% ήταν ανέκαθεν εκφραστής των προαναφερόμενων, ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ του 35,5% που ανέλαβε την εξουσία με προτάσεις επίλυσης οικονομικών αδιεξόδων;

Οι αντιπαραθέσεις

Εν όψει,

·       της διαπίστωσης του τέως Γάλλου Υπουργού Emmanuel Macron ότι “στην Ευρώπη έχει ξεσπάσει θρησκευτικός πόλεμος για χρέος”[6],

·       των αποτελεσμάτων των εκλογών για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με 1312 ψήφους έλαβε την πρώτη θέση και ο Υπ. Παιδείας Νίκος Φίλης με 1308 ψήφους την δεύτερη[7],

προβλέπουμε ότι βραχυπρόθεσμα στην Ελλάδα θα έχουμε έντονες αντιπαραθέσεις.

Όταν το Υπ. Παιδείας την επομένη της συνάντησης Κυβέρνησης – Ηγεσίας Ελλαδικής Εκκλησίας (5/10/2016) πίεσε τους σχολικούς συμβούλους να παρουσιαστούν στα σχολεία και να “πείσουν” τους καθηγητές να εφαρμόσουν τις εξαγγελθείσες “μεταρρυθμίσεις” που δημιούργησαν την αντιπαράθεση Ορθόδοξης Εκκλησίας – Ελλαδικής Κυβέρνησης, συμπεραίνουμε ότι οι εν λόγω αντιπαραθέσεις δεν θα διέπονται ούτε από ηθικές αλλά ούτε και από διαλεκτικές αρχές.

Η βαθιά κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, που δεν μπόρεσε να βελτιώσει τη θέση σ’ ότι αφορά τα οικονομικά, στην πραγματικότητα πηγάζει από το αναπάντητο ερώτημα: “ποια πτέρυγα κρατά την ιδεολογική ηγεμονία[8] της χώρας;”. Η σύγχρονη αντιπαράθεση ξεκινά με το δόγμα του Ανδρέα Παπανδρέου “Οι θέσεις κλειδιά πρέπει να αποκτηθούν από αριστερούς”, που τέλος αποκτήθηκαν από τους συμβιβασμένους με τον Ανδρέα Παπανδρέου[9]. Επί των ημερών μας διοικούμαστε από μία ιδεολογία που βλέπει την Ελλάδα ως χώρο και όχι ως χώρα. Εξ άλλου ο Υπ. Παιδείας Νίκος Φίλης από το 2009 δήλωνε ότι “Τα έθνη δημιουργήθηκαν από τα κράτη για πρακτικούς λόγους”…

Η ιδεολογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών μας ξεπερνώντας τις αρχές ΕΑΜ-ΚΚΕ, που στήριζαν την “εθνική ανεξαρτησία”, ήλθε στο σημείο του “εθνομηδενισμού” θεωρώντας το “έθνος” ως ένα κατασκεύασμα και τους παράγοντες δημιουργίας εθνικής ταυτότητας ως επικίνδυνους για την εργατική τάξη. Η εξουσία, που παράγει πλούτο προς ευημερία των υπηκόων της, εάν κινείται με τις αρχές της εργατικής τάξης, η οποία ασχολείται μόνο με την κατανάλωση και όχι με την επένδυση, δύναται στις διαπραγματεύσεις να αντιμετωπίσει τους Νεοφιλελεύθερους ηγεμόνες της Ε.Ε.; Και πώς νοεί την ανάπτυξη;

Έχει αναρωτηθεί ο πρώτος σε ψήφους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και Υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από πού πηγάζουν οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας, που πιέζουν να μην χρωστάει κανείς; και αρχή των πάντων είναι να είσαι εντάξει με τα χρέη σου! Όταν το παγκόσμιο κυκλοφορούν χρήμα δεν αρκεί να καλύψει το παγκόσμιο χρέος και προς κάλυψη του παγκόσμιου χρέους εάν οι κεντρικές τράπεζες προβούν στην έκδοση χαρτονομισμάτων, θα καταρρεύσει το Bretton Woods. Όπου η μεταπολεμική Δυτική Οικονομία στηρίζεται αποκλειστικά στις αρχές του Bretton Woods. Αρχές που πιστεύει και υπηρετεί ο τέως Υπ. Οικ. και Διοικητής ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας… Ποια είναι η θέση “των δανειστών μας” για την αιτία του κακού που είναι ο τόκος;

Η πλειονότητα των προαναφερόμενων έχουν επιλυθεί από την Βυζαντινή θεωρητική και κρατική μηχανή του 11ου αιώνα, όπου οι περισσότεροι λαοί, που σήμερα οι αντιπρόσωποί τους μας πιέζουν, δεν είχαν καν Εκχριστιανιστεί[10]. Τότε με την απληστία που τους διακατείχε το 1204 κατάστρεψαν το θεωρητικό οικοδόμημα στο βωμό της ύλης με τη δικαιολογία “προστασία από το cihad”…

Πώς αντιμετωπίζεται “ο θρίαμβος της απληστίας”;[11]

Η Εκπαίδευση

Από τη δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα επικρατεί η άποψη ότι όποιος αναφέρεται με υλιστικά δεδομένα στο παρελθόν “εκφράζει ιστορία” και όποιος αναφέρεται με φιλοσοφικά δεδομένα “εκφράζει άποψη”. Έτσι επ’ ονόματι της προόδου η εκπαίδευση επέστρεψε στις Φεουδαρχικές αρχές της “κτίσης”.

Στην Ιερά Σύνοδο της Κρήτης (18 – 26/6/2016) τονίζεται ιδιαίτερα η εκπαίδευση των παιδιών και των νέων[12] και ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναμειγνύεται στην πολιτική[13]. Όμως η απαραίτητη για την ανθρωπότητα τεχνολογική ανάπτυξη δεν επιλύει τα ηθικά και υπαρξιακά προβλήματα[14], όπου λόγω απληστίας (ηθικό ζήτημα λόγω πνευματικής αδυναμίας) έχει δημιουργηθεί η οικολογική κρίση[15] και απειλείται όλη η ανθρωπότητα.

Η Σύνοδος εκφράζει ανοιχτά την λανθασμένη πορεία της Παγκοσμιοποίησης και τονίζει ιδιαίτερα:”Ἀπέναντι στήν ἰσοπεδωτική καί ἀπρόσωπη ὁμογενοποίηση, ἡ ὁποία προωθεῖται μέ ποικίλους τρόπους, ἡ Ὀρθοδοξία διακηρύττει τόν σεβασμό στήν ἰδιοπροσωπία ἀνθρώπων καί λαῶν. Ἀντιτίθεται στήν αὐτονόμηση τῆς οἰκονομίας ἀπό τίς βασικές ἀνάγκες τοῦ ἀνθρώπου καί στήν μετατροπή της σέ αὐτοσκοπό. Ἡ πρόοδος τοῦ ἀνθρωπίνου γένους δέν συνδέεται μόνο μέ τήν ἀνάπτυξη τοῦ βιοτικοῦ ἐπιπέδου ἤ μέ τήν πρόοδο τῆς οἰκονομίας εἰς βάρος τῶν πνευματικῶν ἀξιῶν.”[16] Τονίζεται δε, ότι η σύγχρονη εκκοσμίκευση μετατρέπει το ανώτερο σημείο της κοινωνίας “το εμείς”, που στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί το “Σώμα Χριστού” σε “εγώ”. Έτσι “το άτομο” αυτονομείται από την πνευματική επιρροή και στρέφεται στην ύλη[17], ευτελίζοντας τις πραγματικές ανθρώπινες αξίες.

Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των προτάσεων του Υπουργού Παιδείας, που χαρακτηρίζει το μάθημα των Θρησκευτικών ως “η ώρα του παιδιού”[18] με την Εκκλησιαστική προσέγγιση που ζητά “νά συνεχίσουμε τή λειτουργία μετά τή Θεία Λειτουργία”[19]. Εδώ συμφωνούμε στο σημείο ότι οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις[20] έχουν επηρεάσει τη συνέχεια της εννεαετούς εκπαίδευσης του μαθήματος των θρησκευτικών.

Είναι γεγονός πριν την εκμάθηση όποιας θρησκείας, τα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν τον λατρευτικό χώρο όπου θα τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ή θα επισκεφθούν. Άρα εκτός από την δομή μιας εκκλησίας (Ορθόδοξη, Καθολική, κ.ά), συναγωγής ή και τεμένους (Σουνιτών, Αλεβιτών κ.ά), πρέπει να εξηγηθούν: Ο συμβολισμός του Ιερού Βήματος, των άμφιων του Ιερού Βήματος και των Ιερέων, των αντικειμένων επί του Ιερού Βήματος και αυτών που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Οι διαφορές με τις υπόλοιπες αιρέσεις, χωρίς να τεθούν σε αντιπαράθεση, θα ξεδιπλώσουν πρωταρχικά τις λατρευτικές διαφορές και με την ανάλυση του Συμβόλου της Πίστεως θα υπάρξει ερμηνεία των ιστορικών δεδομένων 9ου – 11ου αι. Η επεξήγηση των φάσεων της Θείας Λειτουργίας του Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου (όταν είχαν θεσμοθετηθεί ιστορικά είχαμε ενιαίο Χριστιανισμό) και οι διαφορές με τους ετερόδοξους Χριστιανούς θα είναι η καλύτερη χαρτογράφηση του Χριστιανισμού.

Σε μεγαλύτερη ηλικία όπου αρχίζει να αναπτύσσεται η κριτική ικανότητα των μαθητών με την μελέτη των Πράξεων των Συνόδων οι μαθητές θα αντιληφθούν τον λόγο των διαφορών μεταξύ ετερόδοξων Χριστιανών και των αιρέσεων που δεν υφίστανται των ημερών μας ή ο αριθμός των πιστών τους είναι αρκετά περιορισμένος. Ειδικά η μελέτη της περιόδου της εικονομαχίας είναι και η διδασκαλία των Μονοθελητών, Μονοφυσιτών και κυρίως τα πρώτα βήματα του Ισλάμ. Έτσι θα δημιουργηθεί η αντίληψη της πεπεραστικότητας των θρησκειών.

Τέλος, με την απόκτηση διαλεκτικής ικανότητας οι νέοι αντί να αναζητούν λύσεις για την “επιτυχία” μεταλλασσόμενοι σε “κακούς” κάτω από την ομπρέλα των τραπεζών και των G5 [21], ευκολότερα θα συνθέσουν την πορεία για την επιτυχία μελετώντας τις ομιλίες του Μεγ. Βασιλείου (περιόδους πείνας και ξηρασίας, προς πλουσίους,περί πλεονεξίας, κ.ά.) και του Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου (περί ελεημοσύνης, εις το Λάζαρον, κ.ά). Έτσι θα αντιληφθούν γιατί το Βυζάντιο τον 11ο αι. είχε ήδη επιλύσει τα δυσεπίλυτα προβλήματα του 21ου αι. της Ε.Ε. Η μεταγενέστερη μελέτη του Θωμά Ακινάτη περί τόκων θα ήταν η καλύτερη απάντηση στους Βαπτιστές του Βορρά παρά να διδάσκουμε στους νέους ότι για να είναι καλά πρέπει να πάνε εκεί πάνω[22].

Εάν μελετηθούν σε βάθος οι παραβολές του Χριστού (των ταλάντων, καταβολής φόρου, μειονεκτήματα του πλούτου, του σπόρου κ.ά) ίσως σε απογοήτευση των ομοϊδεατών του Νίκου Φίλη, οι νέοι δεν θα αναζητήσουν την αγάπη, που κατοικεί σ` ένα αστέρι[23], αλλά συνειδητά εντασσόμενοι στο “σώμα Χριστού”.

Κλείνοντας

Από την μία η εφαρμογή των ληστρικών εγκυκλίων του οικονομικού τομέα της Ελλάδας και από την άλλη η σταδιακή μείωση της ποιοτικής μετάδοσης της Ορθόδοξης φιλοσοφίας στα Ελλαδικά σχολεία, εκτός του ότι απομακρύνει τη νεολαία από την Εκκλησία, έχει επιφέρει και την μεγαλύτερη κρίση στην Ελλαδίτικη κοινωνία. Εάν προστεθεί και η μεθοδευμένη ή τυχαία αλλοίωση των κυβερνόντων, σύντομα θα ζήσουμε τη μετάλλαξη της εθνικής ταυτότητας. Έτσι προβλέπεται η Ελλάδα να ενταχθεί αυτοβούλως στην νεοοθωμανική πραγματικότητα χωρίς τις εφαρμογές των απειλών του Recep Tayyip Erdoğan.

βκ

 

 

Σημειώσεις:

[1] Προοίμιο του Συντάγματος της Ελλάδας

[2] Κοίτα Σύνταγμα της Ελλάδας άρθρο 3, παρ.1,

[3] Κοίτα Σύνταγμα της Ελλάδας άρθρο 16, παρ.2

[4] Κοίτα Σύνταγμα της Ελλάδας άρθρο 13, παρ.1

[5] Κοίτα Σύνταγμα της Ελλάδας άρθρο 13, παρ.3

[6] Κοίτα http://www.reporter.gr/Diethnh/Diethneis-Eidhseis/267643-YPOIK-Gallias-Na-termatistei-o-thrhskeytikos-polemos-gia-to-chreos.

[7] Κοίτα http://www.avgi.gr/article/10811/7541001

[8] Κοίτα περί Antonio Gramsci περί Ιδεολογίας και Ηγεμονίας.

[9] Κοίτα άρθρο στελέχους ΠΑΚ Δαμιανού Βασιλειάδη, Η 3η του Σεπτέμβρη και η κατάληξή της, 22/6/2016, http://berlin-athen.eu/ η-3η-του-σεπτέμβρη-και-η-κατάληξή-της/

[10] Κοίτα Πολίτης τευχ. 590, σελ. 13 πίνακα 18, Β. Κυρατζόπουλος Γερμανο-Ελληνική Διαμάχη Οικονομικός η Πολιτισμικός Πόλεμος; (XV).

[11] Κοίτα Joseph E. Stiglitz, Ο Θρίαμβος της Απληστίας, για την Ελλάδα 2 τόμοι εκδόσεις Ημερήσια ΑΕ, Αθήνα 2004.

[12] Εγκύκλιος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Εγκύκλιος) άρθρα 8 και 9

[13] Από το Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Μήνυμα) άρθρο 10.

[14] Εγκύκλιος άρθρα 11 και 12. Μήνυμα άρθρο 7.

[15] Εγκύκλιος άρθρο 14. και Μήνυμα άρθρο 8.

[16] Μήνυμα άρθρο 9.

[17] Εγκύκλιος άρθρο 10 και Μήνυμα άρθρο 5.

[18] Δηλώσεις Ν. Φίλη σε συγκέντρωση στην Καλλιθέα. Κοίτα http://www.esos.gr/arthra/44309/ypoyrgos-ta-thriskeytika-einai-i-ora-toy-paidioy-den-yparhei-ellinorthodoxia-yparhei και Γιάννη Τσιρώνη , κοίτα http://www.protothema.gr/greece/article/613737/tsironis-ta-thriskeutika-katadisan-i-ora-tou-paidiou-/

[19] Μήνυμα άρθρο 2.

[20] Κοίτα άρθρο Β. Κυρατζόπουλου, Εκπαίδευση & εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, Ο Πολίτης τεύχ.592, όπως http://www.elzoni.gr/html/ent/001/ent.65001.asp.

[21] Στίχοι από τραγούδιumbrelaRihanna(Ριάννα), που προτάθηκε από τον Υπ. Παιδείας να διδάσκεται στο μάθημα των θρησκευτικών.

[22] Στίχοι από το τραγούδι “μπαγάσας” του Νικολάου Άσιμου, που προτάθηκε από τον Υπ. Παιδείας να διδάσκεται στο μάθημα των θρησκευτικών

[23] Στίχοι από το τραγούδι “προσκυνητής” του Αλκίνοου Ιωαννίδη, που προτάθηκε από τον Υπ. Παιδείας να διδάσκεται στο μάθημα των θρησκευτικών.