Η Κλίντον νίκησε το «εγώ» του Τραμπ

Της Χρυσούλας Κατσαρού

Με περίπου 80 εκατομμύρια τηλεθεατές καθηλωμένους μπροστά από τους δέκτες τους, το πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ των δύο μονομάχων για την προεδρία των ΗΠΑ έληξε με «νίκη» της Χίλαρι Κλίντον.

Kαλά προετοιμασμένη, ψύχραιμη και με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο, η Κλίντον υπερίσχυσε του Τραμπ, που έδωσε ένα αυτάρεσκο σόου με τη λέξη «εγώ» να κυριαρχεί στο λεξιλόγιό του, ενώ έδειξε ότι δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα, καταλήγοντας να ψάχνει τα λόγια του, να μην μπορεί πάντα να αντικρούσει τις επιθέσεις της και να καταφεύγει στις διακοπές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη διέκοψε 51 φορές ενώ η Κλίντον μόνο 17. Βέβαια, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν υπέπεσε σε κάποιο τεράστιο σφάλμα, παρά την πίεση που του άσκησε η Κλίντον με προσωπικές επιθέσεις. Οι εμπρηστικές ατάκες ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της συζήτησης, τις οποίες οι δύο αντίπαλοι αντάλλαζαν σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ. Τελικά η Κλίντον κυριάρχησε σχεδόν απόλυτα στα τελευταία 60 από τα 90 λεπτά σε θέματα που αφορούσαν την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, την ισότητα των δύο φύλων και τον ρατσισμό.

Ντόναλντ Τραμπ
Το ταμπεραμέντο κόντρα στον επαγγελματία πολιτικό

Η στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορέσει να εμφανίσει το ταμπεραμέντο του ως προσόν, ως αντιδιαστολή στην «επαγγελματία πολιτικό», «είδος» που απεχθάνεται σημαντική μερίδα των πολιτών, ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει την Κλίντον ως ασταθή, που χάνει τον έλεγχο.

Μίλησε και για την εμπειρία της χαρακτηρίζοντάς την ως «κακή», ενώ υποστήριξε πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα, προσθέτοντας πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. «Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις μόλις τώρα;» τη ρώτησε.

Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία: «Θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ».

Η πρόκληση
Προσέθεσε ότι θα αποκαλύψει πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα τού πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ. Απαντώντας στην κατηγορία ότι είναι ένας κυνικός επιχειρηματίας δήλωσε: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι ανακουφισμένος που οι συγγενείς μου δεν έστησαν ποτέ μια επιχείρηση με εσένα».

Τέλος, για την εξωτερική πολιτική: «Θέλω φυσικά να βοηθήσω όλους τους συμμάχους μας, αλλά χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να είμαστε οι αστυνόμοι του κόσμου, δεν μπορούμε να προστατεύουμε τις χώρες παντού στον κόσμο όταν δεν μας πληρώνουν αυτά που πρέπει».

Χίλαρι Κλίντον
Χτυπήματα στα αδύνατα σημεία του μεγιστάνα των Ρεπουμπλικάνων

«Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει» υποστήριξε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Τραμπ. Αναφερόμενη στο ζήτημα των e-mails, η Κλίντον παραδέχθηκε το λάθος της: «Ηταν ένα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί». «Αυτός είναι ο άνδρας που αποκαλεί τις γυναίκες γουρούνια, χαζές και σκύλες και υποστηρίζει ότι η εγκυμοσύνη δεν ενδείκνυται για τις υπαλλήλους». «Λέει επίσης ότι οι γυναίκες δεν δικαιούνται ισάξιο μισθό με τους άνδρες» ήταν η σκληρή της επίθεση σε σεξιστικά σχόλια του Τραμπ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε δημοσίως τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χακάρει τις αμερικανικές τηλεπικοινωνίες» είπε σχολιάζοντας τα κατά καιρούς επαινετικά σχόλια του Τραμπ για τον Ρώσο πρόεδρο.

Η ενέργεια
«Οταν θα έχει ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία, την απελευθέρωση διαφωνούντων (…) ή ακόμη θα έχει περάσει 11 ώρες να καταθέτει ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου, θα μπορεί να μου μιλά για ενέργεια» απάντησε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στα σχόλιά του ότι δεν έχει «την ενέργεια» που απαιτείται για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ο Τραμπ άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε ένα ρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι Αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη γι’ αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια» είπε αναφερόμενη στο ζήτημα που ανακινεί εδώ και χρόνια ο Τραμπ για το εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ ή όχι.

Πηγή