Κι όμως, ο κ. Trump θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος. Και τότε?…

 

της Ειρήνης Καρανασοπούλου

Ολόκληρη η προεκλογική του εκστρατεία για το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων χαρακτηρίσθηκε από δηλώσεις κι ενέργειες που προκάλεσαν σάλο – επιθέσεις κάτω από τη ζώνη στους συνυποψηφίους του, ρατσιστικά σχόλια, ανορθόδοξες πολιτικές αντιλήψεις, κιτς και γκλάμουρ. Όμως, ο μεγιστάνας Donald Trump εξασφάλισες τελικώς το χρίσμα μάλλον σιωπηλά – και θα είναι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ: χάρη στη μεταστροφή κάποιων ανεξάρτητων εκλεκτόρων, που έσπευσαν να τον στηρίξουν, ο άνθρωπος που έχει σοκάρει τους πάντες στην Ευρώπη – πλην κάποιων ακροδεξιών σχηματισμών – εξασφάλισε 1238 εκλέκτορες, κάτι που σημαίνει πως η υποψηφιότητά του δε μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε στο συνέδριο του κόμματος.

Τώρα, παρά τον εκρηκτικό του χαρακτήρα, ο κ. Trump προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές του με το κόμμα του, ξεχνώντας τις επιθέσεις που κατά καιρούς έχει εξαπολύσει στην ηγεσία του – το “κατεστημένο” των Ρεπουμπλικάνων, όπως το αποκαλούσε ο ίδιος. Αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, βλέποντας ότι η υποψηφιότητά του είναι δεδομένη, έχουν σπεύσει να τον στηρίξουν για χάρη της ενότητας του κόμματος. Αυτό, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων το 2012, Mit Romney, κανέναν από την οικογένεια Bush, αλλά ούτε και τον πρόεδρο του κογκρέσου, Paul Ryan.

Ο εκκεντρικός υποψήφιος πρόεδρος δε δείχνει να νοιάζεται. Έχει πλέον επικεντρώσει τις επιθέσεις του στη Hillary Klinton– μολονότι ο αντίπαλός της για το χρίσμα, Berny Sanders παραμένει ακόμη στην κούρσα – χτυπώντας την όπου θεωρεί ότι υπάρχει σκάνδαλο (κατά προτίμηση χρώματος ροζ).

Δε δείχνει επίσης να νοιάζεται καθόλου με την αποστροφή που προκαλεί στους Ευρωπαίους και το διαφαινόμενο κίνδυνο ενός ρήγματος στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Ευρώπης στην περίπτωση εκλογής του. Συνεχίζει να μιλά για την πρόθεσή του να τα βρει με τον κ. Putin– κάτι που οι Ευρωπαίοι αναρωτιούνται πώς θα γίνει χωρίς τη δική τους συμβολή – κι απειλεί με κυρώσεις την Κίνα – κάτι που επίσης οι Ευρωπαίοι δε θέλουν ούτε να ακούσουν.

Η μεγαλύτερη, ωστόσο, διαφορά μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού είναι πως στην Ευρώπη ακόμη κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά πως υπάρχει περίπτωση να κερδίσει την προεδρία ένας άνθρωπος σαν τον Donald Trump. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πιθανότητα νίκης του είναι 40% με 45%. Άρα, μάλλον κάποιοι από την από δω πλευρά του Ατλαντικού θα έπρεπε να προετοιμάζονται για το αναπόφευκτο…..

 

Πηγή: Liberal