Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία χώρας στην ιστορία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.

Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα αναμένεται να μην πληρώσει τα 1,5 δις. ευρώ του ΔΝΤ την Τρίτη, αν και αυτή η αθέτηση πληρωμών δεν είναι ικανή να την βάλει στην κατηγορία των ρεκόρ κρατικών χρεοκοπιών. Ωστόσο, σημειώνει ότι τελικά η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει πτώχευση σε ολόκληρο το ποσό των 323 δις. ευρώ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με την χρεοκοπία, σημειώνει το πρακτορείο παραπέμποντας στην αναδιάρθρωση χρέους (PSI) ύψους  138 δισ. ευρώ το 2012. Αλλά τότε, η Ελλάδα διασώθηκε γρήγορα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί σήμερα.

Η τεχνική χρεοκοπία της Ελλάδας το 2012 ξεπέρασε σε μέγεθος την χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001, όταν η χώρα της Νοτίου Αφρικής αθέτησε αποπληρωμή  95 δις. δολαρίων. Και ενώ υπάρχουν παραλληλισμοί ανάμεσα στις δύο χρεοκοπίες, εντούτοις ειδικοί εξηγούν στο CNN πως μια χρεοκοπία της Ελλάδας αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι χειρότερη.

“Τα πράγματα είναι ήδη τρομερά άσχημα”, σχολίασε η Anna Gelpern, καθηγήτρια στο Georgetown University, ενώ πρόσθεσε “Για πολιτικούς λόγους και λόγους ψυχολογίας της αγοράς, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους… δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να το διευθετήσουν αυτό το θέμα χωρίς να αθετήσουν κάποια πληρωμή”.

Όπως εξηγεί το CNN η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί επισήμως αυτή τη στιγμή. Γενικά το ΔΝΤ δίνει περιθώριο ενός μήνα σε μία χώρα πριν κηρύξει χρεοκοπία. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, την 1η Ιουλίου οι αγορές θα θεωρήσουν την Ελλάδα χρεοκοπημένη.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα χρωστάει στο ΔΝΤ, την Γερμανία, την Γαλλία, τις ελληνικές τράπεζες αλλά και αλλού.

Ό,τα ι και αν συμβεί στην Ελλάδα, θα είναι πιθανότατα μια μακρά διαδικασία. Η Αργεντινή είναι ακόμα χρεοκοπημένη. Αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες, η Ελλάδα έχει τετραπλάσιο χρέος από αυτό της Αργεντινής. 

Ενώ η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι η μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία, η Lehman Brothers είχε assets αξίας 600 δις. ευρώ όταν χρεοκόπησε το 2008. Όπως αναφέρεται, η ελληνική χρεοκοπία θα είναι μικρότερη και είναι απίθανο να επιφέρει κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως η Lehman, αλλά θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες στον ελληνικό λαό.