Γιατί τώρα κρίνεται η τύχη της χώρας και η πτώχευση. Οι προσπάθειες συμβιβασμού και η απώλεια κρίσιμων συμμάχων στην πορεία της πολύμηνης διαπραγμάτευσης. Πόσο πίσω μπορούν να κάνουν οι δανειστές στις ελληνικές απαιτήσεις.

Πολλές φορές ακούσαμε για ημερομηνίες-σταθμούς που θα κρίνουν την τύχη της Ελλάδας. Αυτό ακούμε και σήμερα. Είναι έτσι;

Ο αρθρογράφος των FT Gideon Rachman, συζητά το θέμα με τον συντάκτη της εφημερίδας Tony Barber. Ο τελευταίος επισημαίνει τρεις παράγοντες που αυτή τη φορά φαίνεται πως είναι η ώρα της αλήθειας για τη χώρα. Ως έναν από αυτούς οριοθετεί την απόφαση του ΔΝΤ να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τις διαπραγματεύσεις.

Με τον όγκο των πληρωμών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα Ιούνιο και Ιούλιο είναι βέβαιο ότι χρειάζεται μια λύση ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι οι τρεις θεσμοί έφτασαν σε μια κοινή πρόταση δείχνει ότι έφτασαν στα όρια του τι μπορούν να προσφέρουν, αν και μπορεί να δείξουν μικρή ευελιξία σε ορισμένα θέματα.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι ποια θα είναι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χάνει συμμάχους στη διαπραγμάτευση.

Ετσι μπαίνουν στο τραπέζι τα ορόσημα: 18 Ιουνίου και μετά στις 30 Ιουνίου.

Πηγή: Euro2day