Του Βασίλη Κυρατζόπουλου

Βράδυ 1η Μαΐου 2015, επιστρέφω από μεικτό γάμο φίλου Κωνσταντινουπολίτη. Η νύφη από τα Άδανα. Συλλογισμένος για όλα όσα έζησα το τελευταίο σαρανταοκτάωρο φθάνω στο Σταθμό Λαρίσης. Λόγω απεργίας, η αμαξοστοιχία που ήταν να αναχωρήσει ώρα 23:55 θα καθυστερήσει περίπου 90 λεπτά. Η αποβάθρα γεμάτη, πάνω από 1000 άτομα. Όπως πάντα, στο τελευταίο και φτηνότατο δρομολόγιο που φτάνει μέχρι Αλεξανδρούπολη, οι Έλληνες μειοψηφούμε.

Σήμερα στην αποβάθρα επικρατούν τα Αραβικά. Όμως μέσα στους περίπου 600 αραβόφωνες, οι γυναίκες δεν ξεπερνούν τις 50 και αυτές με μαντίλα και μακρύ επανωφόρι. Μέχρι και τα ελάχιστα νήπια φορούν μαντίλα. Όταν λόγω παιχνιδιού τους πέφτει, πάντα βρίσκεται κάποιος να την φτιάξει, έτσι ώστε να μην φαίνεται ούτε μία τρίχα των μαλλιών…

Οι υπόλοιποι είναι συγκεντρωμένοι σε ομάδες 10 – 15 ατόμων. Παρατηρώ τις 3-4 ομάδες, που είναι δίπλα μου. Σε κάθε ομάδα 2-3 άτομα τροφοδοτούν την υπόλοιπη ομάδα με νερά και διάφορα εδέσματα, που προμηθεύοντα από τα ταχυφαγεία. Είναι λογικό, να αναλάβουν ανάλογο ρόλο οι μικρότεροι για να μην συνωστίζονται στα ταμεία του ταχυφαγείου. Όμως διαπιστώνω ότι κάθε ομάδα, διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο άτομο που προμηθεύει τα πιτσιρίκια με λεφτά. Και αυτό κάπως λογικό, δηλαδή να υπάρχει ένας “ταμίας” σε κάθε ομάδα… Όμως όλες οι πράξεις γίνονται κατόπιν έγκρισης συγκεκριμένου ατόμου! ή έτσι μου φαίνεται;

Έρχεται η αμαξοστοιχία με εννέα οχήματα, δηλαδή σήμερα οι επιβάτες ξεπερνούν τους χίλιους. Κάθομαι στη θέση μου. Την είχα κλείσει προ ημερών έτσι ώστε να αποφύγω να ταξιδέψω όρθιος. Δίπλα μου τυχαία κάθεται ο ταμίας μίας ομάδας που παρατηρούσα. Πιάνω κουβέντα στα Αγγλικά. Μου εκμυστηρεύεται ότι είναι από Μοσούλη και είναι 26 ετών. Ρητά και κοφτά λέει ότι είναι Άραβας και όχι Κούρδος. Των ρωτώ εάν είναι συγχωριανοί οι υπόλοιποι της ομάδας. Χαμογελά και λέει ότι τους γνώρισε στην Ελλάδα και ότι κατάγονται από διάφορες “άσχετες τοποθεσίες” από Συρία και Ιράκ. Στην ερώτησή μου εάν υπάρχουν κάποιοι δικοί του πίσω, μου απαντά: Όλοι πέθαναν, δεν υπάρχει κανείς! Προφανώς δεν έχει καταλάβει ότι είχα προσέξει τον τρόπο δράσης της ομάδας. Ρωτάω εάν έχει εισιτήριο και ανταποκρινόμενος λέει ότι τα εκδοτήρια ήταν κλειστά και όλοι τους θα βγάλουν εισιτήριο μέσα στην αμαξοστοιχία. Του υπενθυμίζω ότι θα πληρώσουν 50% παραπάνω του κανονικού εισιτηρίου και δεν θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τη μείωση που τους παραχωρείται από τα γραφεία μεταναστών… Χαμογελά και απλά μου απαντά “θα τα καταφέρουμε”…

Του μεταφέρω την είδηση περί θανάτου του Abu Bakr al-Baghdadi[1] και ρωτώ αν σκέπτεται την επιστροφή εάν ηττηθεί η ISIS. Μου απαντά αινιγματικά: Εάν ηττηθεί ναι!

Ξεκινάμε, αν και όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουν Αγγλικά, μόνο δύο από την ομάδα έχουν αναλάβει την μεσολάβηση κάθε είδους επικοινωνίας με τρίτους. Ο ταμίας απλά κάθεται δίπλα μου, χωρίς να αναμειχθεί σε οποιαδήποτε συζήτηση. Προσπαθώ να εμβαθύνω την συζήτηση, των ρωτώ εάν θυμάται οτιδήποτε από το καθεστώς Μπα’αθ. Όχι λέει, ήμουν μικρός… για το προορισμό τους δε, λέει ότι ήλθαν με πλωτό από Τουρκία και σκοπεύουν να πάνε Γερμανία. Δεν ανταποκρίνεται στην ερώτησή μου αν είναι ευκολότερο να πάνε Γερμανία από Θεσσαλονίκη παρά από Αθήνα ή Πάτρα. Κάνει ότι δεν κατάλαβε την ερώτηση. Δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην απορία που θέτω: Με ποια ταξιδιωτικά έγγραφα θα περάσουν όλα τα Βαλκάνια; Με χιούμορ τον ρωτώ “και οι 800 για Γερμανία;” Ναι μου λέει και οι 800. Έκτοτε με αποφεύγει… Από το σακίδιό του βγάζει ένα Lumia 635. Αρχίζει να κοιτά διάφορες φωτογραφίες. Την ίδια στιγμή έτερος της ομάδας που κάθεται στο μπροστινό κάθισμα, κρατά επίσης Lumia 635 και ο μεταφραστής τους, που είναι ένα εύσωμο παλικάρι και απέχει 4 θέσεις από μένα, επίσης κρατά Lumia 635. Τυχαία;

Συλλογίζομαι κακόβουλα: “Μα η Αθήνα κάηκε πριν χρόνια”… Έρχεται από άλλο όχημα κάποιος της ομάδας και τον ενημερώνει ότι η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 25,10 Ευρώ. Ανοίγει το τσαντάκι που είχε δεμένο στη μέση του… ταμείο υπεραγοράς. Έκτοτε ένας – ένας έρχονται και προμηθεύονται το αντίτιμο… Τέλος έρχεται ο “υπεύθυνος” της ομάδας, τον παίρνει και ξεκινούν να βρουν τα υπόλοιπα μέλη, που δεν είχαν προμηθευτεί το αντίτιμο. Σκέπτομαι: Η εν λόγω ομάδα είναι καλοργανωμένη!  Όμως βλέπω στο διάδρομο να κινείται άλλη δυάδα και άλλη μια… Φθάνουν οι ελεγκτές. Τρεις από μία πλευρά, προφανώς και άλλοι τρεις θα έχουν ξεκινήσει από την άλλη. Καμία φασαρία για τα εισιτήρια, όλοι με τάξη βγάζουν για Θεσσαλονίκη.

Έχουμε φθάσει Οινόη… Δίπλα μου έρχεται Έλληνας φοιτητής, που ισχυρίζεται ότι είναι η θέση του. Σε λίγο καταφθάνει και ο ταμίας της ομάδας. Όταν βλέπει ότι κάθεται άλλο άτομο απλά καλεί τον μεταφραστή της ομάδας. Ο φοιτητής εξηγεί ότι έχει βγάλει ηλεκτρονικό εισιτήριο, δεν πείθονται … Αμέσως μαζεύονται με χαμόγελο 4-5 άτομα. Καλώ τον ελεγκτή, ο οποίος με πενιχρά Αγγλικά τους επιβεβαιώνει ότι η θέση ανήκει στο φοιτητή. Ο μεταφραστής ζητά συγγνώμη και σε κλάσματα δευτερολέπτων εξαφανίζονται όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του ταμία…

– Επόμενη εβδομάδα, από την μία στο Κορυδαλλό “λόγω συνθηκών” αλληλοσκοτώθηκαν Σιίτες με Σουνίτες[2], από την άλλη εγκαινιάζοντας το νέο τέμενος στα Τίρανα, παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Erdoğan, οι Αλβανοί του UÇK έγειραν δικαιώματα στη FYROM[3]. Στη δε Συρία, μετά την πτώση της Idlib, το επιχειρησιακό κέντρο που εδρεύει στην Τουρκία με την συμμετοχή αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και με τις ευλογίες του νέου Σαουδικού καθεστώτος συντονίζει τις ομάδες της Βόρειας Συρίας για το τελικό κτύπημα κατά Asad[4], προσδοκώντας την νίκη της ISIS;

***

Συνεχίζοντας το ταξίδι της πρωτομαγιάς, η σκέψη μου πάει στην συμπαθέστατη νύφη, που προ δύο ημερών γνώρισα στο Δημαρχείο του Παλαιού Φαλήρου. Διευθύντρια σε Τραπεζικό υποκατάστημα στα Άδανα[5]. Ο θείος της, Διευθύνων Σύμβουλος ενός οικογενειακού παραγωγικού κέντρου πλησίον των Αδάνων, που λειτουργεί εδώ και 19 χρόνια με κεφάλαια πλέον των 200.000 $ ΗΠΑ.

Το βράδυ του γάμου θαυμάζω τις φίλες της νύφης, άνετες στην “πίστα” και με θαυμάσιες “τουαλέτες”. Τσουγγρίζουν τα ποτήρια τους λέγοντας “είμαστε Ελλάδα…” Τι εννοούσαν; Είναι γεγονός ότι ήλθαν από μία περιφέρεια, που επί των ημερών μας βιώνουν μεγάλες αντιφάσεις και εντάσεις:

·         Οι προοδευτικοί είναι διχασμένοι, για τη θέση που πρέπει να πάρουν λόγω αναγνώρισης της γενοκτονίας κατά Αρμενίων, από το Παπικό και άλλα “ισχυρά” κράτη[6].

·         Οι εθνικιστές είναι διχασμένοι, λόγω της αποκάλυψης του φορτίου (βαρύς οπλισμός και πυρομαχικά) που προορίζονταν για τη Συρία. Η πομπή συνοδεύονταν από πράκτορες της ΜΙΤ. Για το λόγο αυτό ήδη έχουν συλληφθεί 47 στελέχη της Στρατιωτικής Χωροφυλακής με την κατηγορία “σύσταση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης με σκοπό την εξάλειψη της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας”. Μεταξύ των συλληφθέντων, ο υπεύθυνος αντισυνταγματάρχης του Β’ Γραφείου Στρατιωτικής Χωροφυλακής Αδάνων, δύο ταγματάρχες, ένας λοχαγός και δύο υπολοχαγοί[7].

·         Οι θρησκευόμενοι είναι διχασμένοι, ως προς την έγκριση των πεπραγμένων της ISIS [κοίτα σημ.1]. Κυρίως οι Αλεβίτες, λόγω της γενοκτονίας που υπέστησαν οι οπαδοί τους στη Συρία και από την άλλη νοιώθουν την ύπαρξη και την δράση της ISIS στην πόλη τους[8]. Εν γένει οι αντιπαραθέσεις γίνονται πιο αιματηρές μετά και την καταδίκη σε θάνατο του 71ετούς ηγέτη των Μουσουλμάνων Αδελφών στην Αίγυπτο[9].

Ανασκόπηση: Η βία στην Τουρκία και η θέση της γυναίκας

Η ανάσα ελευθερίας που έζησαν οι κυρίες των Αδάνων δικαιολογείται εάν ελέγξουμε και τα δεδομένα κακουργημάτων της γείτονος χώρας. Αν και πολλές γυναικείες οργανώσεις ανέδειξαν το θέμα μετά το συμβάν Aslan Özgecan[10], ας ψηλαφίσουμε το θέμα με στατιστικά δεδομένα:

Ως γνωστό, σε δολοφονικές πράξεις αυτά που μπορεί να αποδειχθούν δυσκολότερα είναι ο δόλος και η εκ προμελέτης πρόθεση. Όμως η Τουρκική Δικαιοσύνη κατορθώνει να αποδείξει την ύπαρξή τους στο 80% των περιπτώσεων [Κοίτα Πίνακα 2, στήλες 3,4,6]. Κάτι που μπορεί όμως να αποδειχθεί με μία απλή ιατροδικαστική αναφορά, δεν γίνεται αποδεκτό από τα δικαστήρια. Έτσι τα τελευταία πέντε χρόνια οι βιαστές κατά 60% των περιπτώσεων απαλλάσσονται των κατηγοριών [Κοίτα πίνακα 1, στήλες 3,4,6]. Απαράδεκτες δικαιολογίες, ότι είχαν την συγκατάθεση ή την πρόκληση των θυμάτων έγιναν δεκτές από τα δικαστήρια, επειδή το θύμα φορούσε φούστα πάνω από τα γόνατα ή κυκλοφορούσε με σορτ.

Αν και τα ποινικά αδικήματα στη χώρα των 72 εκ κατοίκων έχουν ανέλθει στα 3 εκ. ανά έτος (δηλ. Μ.Ο. 1/24 ανά κάτοικο), η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας δεν απασχολεί προεκλογικά κανένα κόμμα. Οι υποψήφιοι ούτε καν αναφέρονται σε μέτρα πρόληψης της εγκληματικότητας, που τα τελευταία πέντε χρόνια αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 15%. Προφανώς τα μεσαία και ανώτερα τουρκικά κοινωνικά στρώματα που ζουν με δυτικά πρότυπα έχουν ενοχληθεί και αναζητούν λύσεις. Ειδικά το γυναικείο φύλο, που όσο η χώρα διολισθαίνει στο Ισλάμ, τόσο περισσότερα θύματα θρηνεί [κοίτα Πίνακα 2 στήλη 9]. Επίσης αν σημειωθεί ότι και η πορνεία τα τελευταία 10 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 1600%, μπορούμε άνετα να συμπεράνουμε, ότι “όπου εδραιώνεται το Ισλάμ, δεν επέρχεται η ηθική και η νομιμότητα”, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Πριν αναφερθούμε στην έτερη δικαστική διαμάχη που συνεχίζεται για 15 έτη, ας δικαιολογήσουμε την οφθαλμοφανέστατη διαφοροποίηση των δεδομένων. Προφανώς η ραγδαία αύξηση των ποινικών αδικημάτων από το 2008 στο 2009 δεν είναι τυχαίο γεγονός [κοίτα στήλη 1] αλλά έχει προκληθεί από εξωγενείς παράγοντες, όπως:

α’)Η μικρή αναθεώρηση του Συντάγματος της 12/9/2007

β’)Η λήξη της θητείας του Κεμαλιστή προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ahmet Necdet Sezer (16/5/2000 – 28/8/2007). Προερχόμενος από την προεδρία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατά την θητεία του βρισκόταν σε συνεχή διαμάχη με το κυβερνών Ισλαμικό κόμμα (είχε αναπέμψει 67 ψηφισμένους νόμους στη Βουλή. Τον δε νόμο περί μη Μουσουλμανικών Βακουφιών, τον είχε αναπέμψει δύο φορές). Εξαφανίστηκε από το προσκήνιο όταν το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση Ergenekon.

γ’) Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2008, περί ενταξιακής προόδου της Τουρκίας, όπου συγκαταλέγονται πολλές παρατηρήσεις περί εφαρμογής του Δικαίου στην Τουρκία.

Βέβαια ως προς το αποτέλεσμα, μάλλον το Ισλαμικό Κόμμα ήταν δικαιότερο (ή πιο πονηρό;) του παλαιού κατεστημένου, πού έλυνε τα προβλήματα με πλάγιους τρόπους, όπως αυτών που αποκαλύφθηκαν με το δυστύχημα Susurluk[11]. Επί των ημερών μας συνεχίζεται η δίκη των 1800 ανεξιχνίαστων δολοφονιών[12] της δεκαετίας του 1990. Στις 10/4/2015 κατάθεσε ο τότε διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΜΙΤ Mehmet Eymür, ο οποίος αποκάλυψε ότι του είχε δοθεί κατάσταση με 54 Κούρδους επιχειρηματίες προς “εξαφάνιση”. Η εντολή εφαρμόστηκε χρησιμοποιώντας την τουρκική και κουρδική μαφία και τις οργανώσεις των Γκρίζων Λύκων[13].Στην ίδια κατάθεση αναφέρει ότι είχε σχεδιαστεί και η δολοφονία του δημοσιογράφου Mehmet Ali Birand, όμως δεν υλοποιήθηκε.

Κλείνοντας

Η δήλωση του Σαουδάραβα Μουφτή που κυκλοφορούσε στα ΜΜΕ: “σε περίπτωση πείνας ο άνδρας μπορεί να φάει την γυναίκα του”[14], που εκ των υστέρων διαψεύσθηκε από τις επίσημες αρχές της Σαουδικής Αραβίας, συμπίπτει με το γεγονός των Αθηνών όπου ο μουσουλμανικής καταγωγής Βούλγαρος πατέρας έβραζε με ζαρζαβατικά την τεμαχισμένη τετράχρονη κόρη του.

Επί των ημερών μας, όταν βάλουν την Ορθοδοξία με το πρόσχημα του ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Βαρβάρας, η Βουλή των Ελλήνων κατά πλειοψηφία [15] ψήφισε την επαναφορά της Αθήνας στο Darü’l-İslam(Νταρ ουλ Ισλάμ) [16]. Αλήθεια με την παγκόσμια δέσμευση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που βρισκόμαστε;

Αλήθεια, πόσα υφαρπαγμένα ακίνητα έχουν επανέλθει στη δικαιοδοσία των βακουφιών μας (ευαγή ιδρύματα) και βάσει των νόμων του 2008 έπρεπε να επιστραφούν; Συνολικά προ του 1936 πόσα ήταν και σήμερα πόσα είναι;

Γιατί το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας, αγνοώντας κάθε διεθνή συνθήκη, που έχει συνυπογράψει η χώρα, εγείρει θέμα νησιών στο Αιγαίο[17] (μετά την κατοχή του 40% της Κύπρου) και σιωπά η διεθνής κοινότητα και κυρίως το ΝΑΤΟ;

Όσο στη γείτονα χώρα γενεές των γενεών μεγαλώνουν με τα προαναφερόμενα αισθήματα δικαίου, προφανώς τα πάντα θα αντιμετωπίζονται ως “εργαλεία” και σταθερά θα αυξάνονται τα ποσοστά των ποινικών αδικημάτων.

βκ

Σημειώσεις

[1] Ο θάνατος του Abu Bakr al-Baghdadi ανακοινώθηκε στις 25/4/2014 κοίτα www.milliyet.com. Δε για τον al-Baghdadi, κοίτα άρθρο Β. Κυρατζόπουλου “Οι εξελίξεις στο Τραπέζιο Ανατολικού Ζητήματος (III)”, http://www.antibaro.gr/article/12573 ή http://www.elzoni.gr/html/ent/483/ent.53483.asp

[2]Κοίτα http://presstime.eu/index.php/reportage/item/2463-sounites-vs-siiton-stis-fylakes/2463-sounites-vs-siiton-stis-fylakes#.VVWf-PWJiM8

[3] Κοίτα http://www.worldpress.org/0901feature13.htm

[4] ΚοίταCharles Lister https://foreignpolicy.com/2015/05/05/why-assad-is-losing-syria-islamists-saudi/

[5] Πρωτεύουσα της Κιλικίας, τέως περιοχή των Αρμενίων, που ξεριζωθήκαν βίαια. Επειδή γειτονεύει με τη Συρία, το ποσοστό των θυμάτων της γενοκτονίας δεν ήταν τόσο όσο των υπολοίπων περιοχών. Μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες της Τουρκίας κατάγονται από την περιοχή αυτή, όπου οι πρόγονοί τους ξεκίνησαν την οικονομική τους δραστηριότητα. Όπως Sabancı, Sönmez, Hatipoğlu, Deniz κ.ά.

[6]Κοίτα http://www.usatoday.com/story/news/world/2015/04/12/pope-armenia/25667197/

[7]Κοίταhttp://www.milliyet.com.tr/biri-binbasi-34-muvazzaf-asker-gundem-2039264/,  http://www.milliyet.com.tr/jandarma-ya-mit-operasyonu-gundem-2059542/

[8]Αρχές Απριλίου στο σταθμό λεωφορείου των Αδάνων εκτελείται εν ψυχρώ άνδρας, που απευθυνόμενος στη γυναίκα του έβρισε τα θεία. Οι μασκοφόροι εκτελεστές δεν είχαν ουδεμία σχέση με το θύμα, επέβαιναν σε αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες και επιτηρούσαν την κεντρική είσοδο του σταθμού. Κοίτα 15/4/2015 www.milliyet.com.

[9] Κοίτα 11/4/2015 ειδήσεις BBC.http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/04/150411_misir_bedii_idam

[10] Φοιτήτρια απότην πόλη Ταρσό της Κιλικίας. Στις 10/2/2015 την απήγαγαν, την βίασαν και την δολοφόνησαν κοντά στην Μερσίνη (επίσης πόλη της Κιλικίας).

[11]Κοίτα http://hellasforce.com/2015/02/20/%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b4%cf%85%cf%83%cf%84%cf%8d%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%bf%cf%85/.

[12] Κοίτα Orhan Gökdemir, faili meçhul cinayetler tarihi, εκδοτικός chiviyazıları, Κωνσταντινούπολη 2005.

[13] Για την δραστηριότητα αυτή κοίτα, Soner Yalçın, Doğan Yurdakul, Reis Gladıo’nun Türk Tetikçisi,εκδοτικόςDoğan,Κωνσταντινούπολη 1997. ΌπωςSoner Yalçın Binbaşı Erseverin İtirafları, εκδοτικόςDoğan, Κωνσταντινούπολη1994.

[14]Κοίταhttp://blog.milliyet.com.tr/ac-kalirsan-karini-ye-/Blog/?BlogNo=495696.

[15] Για πρακτικά της Βουλής κοίτα http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?sessionRecord=f823660a-3682-4f42-b4dd-a497002434f5.

[16]Για Darü’l-İslam, (Νταρ ουλ Ισλάμ) κοίτα άρθρο Β. Κυρατζόπουλου Η Πραγματικότητα – η Αισθηματική Σφαίρα και ο Ρεαλισμός, http://www.antibaro.gr/article/12087 ή http://www.elzoni.gr/html/ent/968/ent.51968.asp.

 

[17] Κοίτα http://www.ttk.gov.tr/index.php?Page=Yayinlar&KitapNo=711